Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

KonMaria lainsäädäntöön ja politiikkaan

  • Aholan käyrä.
    Aholan käyrä.

Japanilaisen Marie Kondon KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika on myynyt Suomessa yli 60 000 kappaletta, ja ns. marittajia on kymmeniä tuhansia. Kirjan ydinviesti on selkeä: käy läpi kotisi esineet kategoria kerrallaan, ja hankkiudu eroon niistä jotka eivät tuota sinulle iloa. Tämä siksi, että esineet jotka eivät tuota sinulle iloa, aiheuttavat sinulle vaivaa ja kärsimystä. Tunne lienee tuttu jokaiselle, joka on verkkokellarista toiseen muuttanut.

KonMari ei ole käsite yhteiskunnallisella tasolla, mutta aina silloin tällöin yhtymäkohtia syntyy:

"Meillä säädetään liikaa lakeja, joita kansalaiset noudattavat vain osittain, jos ollenkaan. Muun muassa tupakkalain uudistushankkeessa on kyse eräiden viranomaisten halusta hallita hallitsematonta ilmiötä ohi eduskunnan ja valtioneuvoston. Toimimaton säännös vie lailta kunnioituksen" (HS pääkirjoitus, 17.5.1992)

Suomessa liikaa huonosti valmisteltuja lakeja:

"Lainvalmistelu Suomessa ontuu. Syitä ovat lainsäädännön raju kasvu ja ministeriöiden vaikeudet valmistella lakeja yhdessä. Tärkeimmät lakihankkeet joutuvat nyt erityistarkkailuun." (Yle, 1.11.2008)

Suomi uppoaa tuhansiin lakeihin ja säädöksiin:

"Pitkällä aikavälillä vuosittaisen sääntelyn määrä on lisääntynyt Suomessa voimakkaasti. Suuntaus on sama myös muissa kehittyvissä maissa. Nopeasti kiihtyvä vauhti kohti holhousyhteiskuntaa ei miellytä tutkijoita." (Yle, 14.6.2013)

Aivan kuten koriste-esineet ja tarpeettomaksi käyneet kodinkoneet täyttävät kotisi, täyttävät pykälät lakikirjan, kunnes kummassakaan ei mahdu enää liikkumaan. Tämän lisäksi jokainen lakikirjan pykälä vaatii ajoittaista läpikäyntiä ja viilausta siinä missä verkkokellarin turhia tavaroita pitää siirrellä päästäkseen kiinni siihen joulukuusenjalkaan, jota kuitenkin vuosittain tarvitaan.

Eräs yritys ratkaista tätä yhteiskunnallista ongelmaa syntyi yllättäen Yhdysvalloissa: "Trump’s 'Two-for-One' Regulation Executive Order" (The Atlantic, 30.1.2017) - käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaista uutta sääntelyä varten on purettava kaksi vanhaa.

Kannatan samaa lähestymistapaa Suomeen, uskon että sääntelyn vaikutus seuraa ns. Aholan käyrää (kuvaliitteenä), ja nyt alkaisi olla aika kuroa takaisin parinkymmenen vuoden negatiivinen kehitys. 

Vaikka itse sääntelyä vähentävää sääntelyä ei heti saataisi voimaan, voimme aloittaa purkamisen myös laki kerrallaan, esim. YT-laista tai yleissitovuuden vahvistamislaista.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka maritti KonMari-kirjansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aivan väärä lähtökohta alkaa purkamaan tuolta..ensin pitää todentaa työmarkkinat toimiviksi ennen kuin alkaa niitä todenteolla sörkkimään.

Nyt toimivista työmarkkinoista ei ole tietoakaan ja yleissitovuus ei ole se ongelma siinä vaan se,että sitä käy sörkkimässä myös valtio.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ei muuta kuin lakia säätämään!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Löytyisikö mistään tilastointia, että paljonko uusia pykäliä, sääntelyjä, säädöksiä on tehty vuosikymmenten välillä tähän päivään asti?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset