Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Opiskelijoiden lyöminen pitäisi lopettaa - Perustuloa sen sijaan

  • Hurraa sosiaaliturvauudistus!
    Hurraa sosiaaliturvauudistus!

Kun olin itse korkeakouluopiskelija vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä, koin opintotukijärjestelmän typeränä - tuet juoksivat jos sai riittävän opintoviikkomäärän suoritettua, ja liiallisesta työnteosta rankaistiin tukia leikkaamalla.

Näin opiskelusta tuli tasapainoilua sopivan opinto- & työntekomäärän kanssa, välillä tuli opiskeltua kursseja joista ei välttämättä hyötyä ollut, ja toisaalta työkeikkoja jäi tekemättä koska ansiot olivat jo tapissa.

Olin silloin, ja olen edelleen sitä mieltä, että opiskelijat ovat Suomessa se ryhmä, jota lyödään kuin vierasta sikaa, ja eilinen uutinen Uusi ehdotus: Asumistukeen jopa 200 e/kk lisäleikkaus – ”Vuosisadan puhallus” (IS 3.3.2017) vahvisti tämän.

Käytännössä kyse on siitä, että opintolaina laskettaisiin tuloksi, joka vähentää asumistukea. Asumistuki on toki haitallisin tukimuoto, mutta järjestelmän viilaaminen kulmista ei tee siitä yhtään sen parempaa järjestelmää.

Jottei tämä kirjoitus jäisi naukumiseksi, niin ehdotan kokonaisvaltaisempaa sosiaaliturvauudistusta

Aholan perustulomalli (päivitetty 28.07.2017)

Jokaiselle vähintään 23 vuotiaalle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle maksetaan 21e perustuloa päivittäin.

Yhtä paljon maksetaan tätä nuorempien osalta niille, joilla on korkeakoulutason opiskelupaikka, työpaikka tai jotka toimivat yrittäjänä.

Alle 23 vuotiaille jotka opiskelevat toisen asteen opiskelupaikoissa (ammattikoulu, lukio), maksetaan 10 euroa päivässä. Muille alle 23 vuotiaille maksetaan 5 euroa päivittäin.

Perustulo korvaa kaikki subjektiiviset tuet, mukaan lukien kansaneläkkeen, sekä lapsi- ja asumislisän. Jos elämäntilanne niin vaatii, sosiaalivirastosta voi yrittää anoa tilapäisiä harkinnanvaraisia tukia perustulon päälle. Poikkeuksena erityisryhmät, kuten vammaiset, joilla jatkuva sosiaaliturvataso voi olla perustuloa korkeampi.

Perustulo toteutetaan kustannusneutraalisti asettamalla 50% veroprosentti tuloveroille 1260e/kk saakka, jonka jälkeen palataan normaaliin (=nykyiseen) progressioon.

***

Jotta tukiuudistus ei olisi pelkkää suffelia opiskelijoille, leipoisin sisään myös hieman kannustinta:

Korkeakouluopiskelu olisi maksutonta ensimmäisten 300 opintopisteen osalta (kandin + maisterinopintojen laajuus), jonka jälkeen jokaisen opintopisteen suorittaminen maksaa.

***

Ymmärrän, että siirtymävaihe tähän tukimuotoon on vaikea, se tulee laskemaan vuokria, sekä pakottamaan ihmisiä muuttamaan asumaan ahtaammin. Se, että jokin on vaikeaa, ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö niin pitäisi tehdä - asumistukijärjestelmä on susi, ja se pitää ajaa alas.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä tulonsiirtovaltio on tiensä päässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ja jos joltakin jäi huomaamatta kirjoituksen sosiaalinen innovaatio, se lymyää täällä:

"Jokaiselle täysi-ikäiselle, jolla on opiskelupaikka tai työpaikka, maksettakoon 20e tilille päivittäin, no questions asked. Jokaiselle yli 23 vuotiaalle sama maksetaan riippumatta siitä onko opiskelu tai työpaikkaa.

Alaikäisille, ja 18-22 vuotiaille ilman työ tai opiskelupaikkaa maksetaan 10 euroa tilille päivittäin - tämä tuki korvaa lapsilisän ja siitä luovutaan kokonaan."

Tämä synnyttää 18 vuotiaalle nuorelle kannustimen hankkia työpaikka tai opiskelupaikka.

Voi tuntua maalaisjärjen vastaiselta nostaa tukia kun joku saa töitä, mutta jos tämä ratkaisee nuorisotyöttömyyden ja syrjäytymisen, niin se on sen arvoista.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

"Tämä tuki toteutetaan kustannusneutraalisti asettamalla 50% veroprosentti tuloveroille 1200e/kk saakka, jonka jälkeen palataan normaaliin progressioon."

Riittääkö tämä veronkorotus kattamaan perustulon kustannukset? Jos oletetaan, että yli 23-vuotiaita on neljä miljoonaa, vuosikustannus olisi 20*365*4 000 000 = 29 miljardia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Riittää, koska menopuolelta häviää saman verran (korvataan muita tukia), uudistus pienentäisi sosiaaliturvamenoja yläpäästä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Esim. Eläkemenot putoavat noin 10 miljardilla vuosittain.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ajatus siitä,että opintolaina lasketaan tuloksi johtunee varmaankin näistä neropateista jotka voivat sijoittaa lainan toiseen tarkoitukseen kun se on tarkoitettu. Hienosti hoidettu..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Jokaiselle täysi-ikäiselle, jolla on opiskelupaikka tai työpaikka, maksettakoon 20e tilille päivittäin, no questions asked."

A question. Jäisivätkö Aholan mallissa työttömyystuet ennalleen? Jos, koskeeko 50% proggressio myös näitä? Ja jos ei koske, miten sen kannustavuuden laita on?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ne toki vähenisivät vastaavan määrän, ansiosidonnainen on oma kysymyksensä - kestoahan jo lyhennettiin, mutta lisäisin tähän lineaarisen leikkurin: päivä 1, 100%, päivä 300 1%.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eli työttömän peruspäivärahalle 50% vero?
Ok, kunhan tarkistin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset