Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kela on väärässä, asumistuki on moolokin kita

  • Otsikko on oikein, asumislisä ei selitä. Asumistuki sen sijaan selittää.
    Otsikko on oikein, asumislisä ei selitä. Asumistuki sen sijaan selittää.

Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen kirjottaa asumistuen vaikutuksesta vuokriin (http://blogi.kansanelakelaitos.fi, 13.3.2017) - hänen mielestään asumisen tuet eivät ole syynä vuokrien nousuun.

Honkanen osoittaa kirjoituksessaan, kuinka opiskelijoiden vuokrat ovat merkittävästi nousseet välillä 2011-2017, vaikka opintotuen asumislisä ei ole juurikaan noussut.

Nyttemmin opintotuen asumislisästä on luovuttu, ja opiskelijat siirtyvät yleisen asumislisän piiriin syksyllä 2017 (Ylex 20.3.2016), mutta Honkasen argumentointi on silti paikallaan ampua alas, eikä se ole kovin vaikeaa - yleinen vuokrataso ei nimittäin seuraa opiskelijoiden opintotuen asumislisän määrää, vaan samoista asunnoista kilpailleiden ei-opiskelijoiden asumistuen määrää.

Rautalangasta - jos naapurisi maksukyky paranee, sinun vuokrasi nousee.

Tämä on asumistukijärjestelmän suurin sudenkuoppa - vuokranantajan kannattaa aina nostaa vuokraa, vaikka poloinen opiskelija joutuisi muuttamaan pois, tilalle löytyy maksukykyisempi asumistukilainen. Käytännössä opiskelijan on ollut pakko hyväksyä nousevat vuokrat, ja nyt kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin, heiltäkin häviää kannustin asua halvemmalla.

Parempi ratkaisu olisi siis ollut siirtää kaikki asumistukea nauttivat opintotuen asumislisän piiriin, eikä päin vastoin - tämä olisi rajoittanut vuokrien nousua, sillä vuokrat olisivat seuranneet vuokralaisten maksukykyä.

Asumistukijärjestelmämme on moolokin kita, jota voisi ensi kädessä suitsia siirtämällä asumistuki valtiolta kunnille, tämä kannustaisi kunnat kääntämään asumisen hinnan laskuun, kun tilanne on nyt päinvastainen (nykymallissa kaupunkien talous paranee asumismenojan kasvun myötä).

Hieman pidemmällä aikavälillä asumistukijärjestelmästä pitää luopua kokonaan, ja siirtyä Aholan perustulomalliin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jolle arpa valitsi vaaleihin numeron 1060.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kumosiko tämä selitys nyt tilastot mitä jutussa esitettiin?

Pekka Pylkkönen

"Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) viime vuoden lopulla julkaiseman tutkimuksen mukaan yhdestä tukieurosta peräti 60 - 70 senttiä kilahtaa vuokranantajan kukkaroon."

"Samuli Hiekan ja Matti Virénin viime vuonna Turun seudulla tekemässä tutkimuksessa todettiin, että asumistuki nosti vuokratasoa 10 - 25 prosenttia."

(YLE, 20.8.2009)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Samuli on uusi tuttavuus..Matti sitten taas on ideologisesti virittynyt jo valmiiksi eli hakee vahvistusta omille ajatuksilleen.

Se kuinka monta senttiä menee tukieurosta johonkin ei vielä tarkoita vuokrien nousua.

Pyyhitäänkö tällä lattiaa:

"Vuokrat nousseet, vaikka tuki pysynyt ennallaan

Voidaan myös tarkkailla tilanteita, joissa asumistuen normivuokria ei ole korotettu. 1990-luvulla oli melko pitkäkin tällainen jakso, mutta vuokrat nousivat silti tuntuvasti.

Vuosina 2003 ja 2004 yleisen asumistuen vuokranormeja ei korotettu, mutta vuokrat nousivat silloinkin kuluttajahintoja nopeammin. Viime vuonna sekä yleisen asumistuen että eläkkeensaajien asumistuen perusteet olivat jäädytettyinä (ja eräiltä osin indeksialennuksen kohteena) – mutta vuokrat nousivat Tilastokeskuksen uusimman vuositilaston mukaan keskimäärin 2,2 prosenttia, kun taas kuluttajahintojen yleinen nousu jäi 0,4 prosenttiin."

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun puolueilla ,kansanedustajilla (asntosijoittajilla),yhteisöillä,säätiöillä on vuokra-asuntoja. Kun päättäjät itse päättää asumistuen ehdot ja summat.
Kun edm.asuntojen omistajat nostaa vuokria.
Kun päättäjät nostaa esim.energianhintaa,siirtyy ne vuokriin.
Sitten vain eduskunta päättää automaattisesti nostaa asumistukea,koska vuokrat nousi.
Mukava ruletti jonka maksaa veronmaksajat.

Pekka Pylkkönen

Vuokranantajat muuten arvioivat lehdessä taannoin että ilman asumisen tukia ja toimeentulotuen asumisen kustannusten 100% subventiota Helsingin pienten asuntojen vuokrataso lähtisi liikkeelle noin kolmesta sadasta eurosta.

Itse kyllä tykkäisin kovasti.

Pekka Iiskonmaki

Asumisen verottaminen ajaa työikäistä väkeä pois Suomesta.

Kiinteistövero pitää poistaa ja vakituisen asunnon vuokratulo pitää olla verovapaata, koska kyse ei ole varsinaisesti liiketoiminnasta.

Tämä olisi nopein ja halvin keino. Sitä ei tehdä, koska se olisi liian helppoa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pekka, mitä tarkoitat kun sanot että vakituisen asunnon vuokratulo pitää olla verovapaata? Sitäkö, että sijoittajan pitää saada vuokratulot verovapaana kun vuokraa sijoitusasunnot vakituiseksi asunnoksi? Jos tuota tarkoitat, niin jotain on silloin pahasti pielessä. Miten on siinä tapauksessa asuntotukien kanssa mielestäsi meneteltävä?

Sanot kommentissasi ettei kyse ole vakituisen asunnon vuokrauksessa liiketoiminnasta. No ei olekaan vaan ansiotoimintaan verrattavissa oleva tulonhankkimismuoto.

Kuten huomaat Pekka, niin tässä asiassa olemme luultavasti erimielisiä vai olemmeko?

Pekka Iiskonmaki

Asuntotuet poistetaan ja palataan entiseen systeemiin, joka tuhottiin 70-luvulla.

Asunnon vuokraaminen on niin riskaapelia hommaa, että siihen ei verot mahdu.

Asumistuet sitten pois tai ainakin niiden määrä romahtaa.

Nyt Suomen ongelmat on tolkuttomat verot, joita paikataan tulonsiirroilla ja se ajaa väkeä pois Suomesta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ilaskivi myöskin ehdotti tuota samaa..verotonta tuloa kunhan vain vuokraat kämppää.

Näitä järjestelyitä aikansa jatketaan,niin meille kehittyy hieno ylimysrälssiluokka yhteiskuntaan. Sitten on taas kaikilla kivvaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
Astu rälssiin ja lopeta valitus.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #17

Et varmaan ymmärrä ettei kaikki voi rälssissä olla,koska heidän omaisuutta pitää jonkun suojella?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #23

#23
Silloin se on heikoissa käsissä.

Vellu varmaan tietää, että missään eivät duunarit pärjää yksin. He tarvitsevat porvarin ohjaavaa kättä ja apua.

Neuvostoliitto kokeili ja palasi entiseen malliin. Tosin niin tuhottuna, että pahaa tekee.

S Ander

Ehdotuksesi lakkauttaa yleinen ja eläkkeensaajan asumistuki joille oikeuteille maksettaisiin opiskelijan asumislisän tapaista etuutta olisi parhaimmassa tapauksessa vuokria laskeva vaikutus muutaman vuoden sisällä, ikävä kyllä kyseinen temppu aiheuttaisi senkin jälkeen mittavaa inhimillistä kärsimystä koska häätöjä tulee, luottotiedot menee, ei ole varaa tarpeelliseen hyvinvointiin.

Eläkkeensaajan asumistuki oltiin lakkauttamassa mutta hallitus sai tiedon sen olevan heittellejättöä joten heidän oli pakko se perua.

Itse kannattaisin että asia hoidetaan inhimillisesti esimerkiksi vuokrasääntely takaisin, miljardi investoinnit kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon velkarahalla ja muutaman vuoden kuluttua voidaan pikkuhiljaa vuokrasääntelyä yrittää purkaa ja seurataan lähteekö vuokrat laukalle.

Toinen inhimillinen vaihtoehto olisi poistaa asumismenojen määrän vaikutus ja korvata asumistuet kiinteällä asumistuella, vähän demarinuorten yleisturvan tapaisesti, tosin tämän ongelmana on että one size fits for all ratkaisu maksaisi paljon enemmän kuin nykyinen asumistukimallit, nykyään vaikuttaa esimerkiksi tulot, asumismenot, ruokakunnan koko ja mahdollisesti vammaisuus/heikko kunto tms jolloin esimerkiksi kaksi takuueläkettä yhdessä asuvaa saa vähemmän asumistukea kuin jos asuisivat erikseen mikä on tietenkin valtion talouden kannalta hyvä, mutta kiinteässä asumistuessa esimerkiksi demarinuorten yleisturvassa se olisi sama asui yksin kuin jos asuisi pariskuntana jolloin asumistuki pitäisi määrittää yhden henkilön(ja jos vielä otetaan eläkkeensaajan asumistukea saavat huomioon niin vielä lisätekijöitä) tarvitseman mukaan.

Lopuksi sanon vain että ei ole realistista leikata asumistukia jollei vuokria(ja asumismenoja yleisesti) saada alas ensin jollei tietenkin haluta järkyttävää inhimillistä kärsimystä aiheuttaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sebastian kirjoittaa aika vahvaa tekstiä ja vastoin hallituksen aikomusta "Eläkkeensaajan asumistuki oltiin lakkauttamassa mutta hallitus sai tiedon sen olevan heittellejättöä joten heidän oli pakko se perua."

Eihän hallitus ollut eläkkeensaajilta asumistukea lakkauttamassa vaan muuttamassa asumistuen yleisen asumistuen piiriin, joka olisi aiheuttanut jokseenkin suurelle eläkesaajajoukolle tuen alenemisen ja siten omavastuuosuuden nousua vuokrassa.

Itse en ymmärrä perustuslain kannalta katsottuna että on eri järjestelmä eläkeläisille ja muille tukea saaville. Eriarvoistamistahan tuollainen on. Jos kerran eläkkeet ovat liian alhaiset, niin niitä on nostettava asumistukien kustannuksella (ei erillisiä tukimuotoja).

S Ander

Hallituksen esitys olisi lakkauttanut eläkkeensaajan asumistuen ja siirtänyt niitä saavat yleisen asumistuen piiriin jolloin käytännössä hyvin moni aikaisemmin eläkkeensaajan asumistukea saava olisi ollut kohtuuttomassa tilanteessa, esimerkiksi itse hypin seinillä loppuvuoteen saakka ennenkuin hallitus sen perui, olisin ollut aivan kusessa, nyt tosin tilanne paljon parempi kun ei asu yksin mutta kyllä vihaiseksi tekee jos joku ehdottaa romutusta ihmisten elämiseen vaikka jatkossa se ei minuun niin paljoa henkilökohtaisesti vaikuttaisikaan.

Eläkkeensaajan asumistuki on erillinen järjestelmä jota perustellaan kyseistä tukia saavien(esim vanhusten, työkyvyttömien, vammaisten, sairaiden) isommalla avuntarpeella eli toisinsanoen esimerkiksi pyörätuolissa oleva vammaisen tarpeet asunnolta ovat erilaisia kuin kaikin puolin terveen ihmisen, eli siinä on perustellusti erillinen tukimuoto jonka perustuslaki sallii. Itse kannattaisin kansan- sekä takuueläkkeen tuntuvaa korotusta jolloin voisi yleiseen asumistukeen siirtyä ja tehdä erillinen tukimuoto jotka tarvitsivat enemmän tukea tai yleiseen asumistukeen lisätään muutama tukea nostava syy esimerkiksi huonokuntoisuuden tms takia.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Eivät kaikki eläkeläiset ole pyörätuolissa. Itseasiassa todella harva on. Niitä varten voi olla oma avustusmuoto.

Kaikille eläkeläisille ei makseta tuhansia euroja lääkekorvauksiakaan vaikka jotkut niitä tarvitsevat.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Asumistukien lopettaminen laskee vuokria vain jos se ajaa ihmiset pois nykyisistä asunnoista, joko maalle tai ojaan. Ehkä se osalle poltiikoista on ihan tavoiteltavakin asia...

Todellinen syy on asuntojen krooninen alitarjonta Helsingissä yhdistetynä markkinatlouden mekanismeihin. Siitä voi sitten kiittää Kokoomusta ja Vihreitä suurimpina puolueina. Nillitys tuista ja ay-liikkestä yms on vain yritys peittää ongelma asuntomarkkinoiden toimimattomuudesta ja kuinka poliitikot ovat pari vuosikymmentä sitä ongelmaa kädettömällä politiikalla ruokkineet.

Pekka Pylkkönen

Asuntomarkkinat eivät toimi koska ne ovat niin raskaasti subventoituja ja säänneltyjä. Myöskään nopea uudisrakentaminen ei nykyisellään ratkaise ongelmia. Kun vanhan asuntokannan sekaan pannaan uusia kämppiä, alueiden hintataso lähtee nousemaan. Hinnoittelu ohjautuu vahvasti saman alueen toteutuneiden kauppojen mukaan.

Asumisen tuet ovat selkeästi suurin ongelma. Niiden kritisoimista ei kannata kutsua nillittämiseksi. Se että pitköaikaistyötön ei voi asua Punavuoressa ei ole mitenkään huono juttu.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Edelleenkään asumistuet eivät vähennä rakentamista.Pikeminkin ne kannustavat rakentamaan vuokra-asuntoja. Mutta jotta niitä voisi rakentaa, niin tontteja pitäisi kaavoittaa. Tonttien jälken kunnan yhtiön pitäisi rakentaa taloja, niin vuokratasokin pysyy kontrollissa. Ja sitä oikeistovetoinen Helsinki ja Espoo eivät ole halunneet tehdä. Kaiki ovat ajatelleet jonkun muun asuttavan pienituloiset ja he hoitavat sitten rikkaat. Lopputuloksena kukaan ei ole huolinut köyhiä, paitsi asuntosijoittajat.

Koomisinta täsä on se, että samalla oikeistosta vaaditaan alempia palkkoja. Siis sellaisia joilla ei ainakaan voi maksaa korkeita vuokria. Tyypillistä Kokoomuslaisuutta on toki aiheuttaa korkea vuokrataso ja sitten valittaa kun duunarit haluavat palkkaa jolla saisi kalliit elinkustannukset maksettua. Ongelma on niin 1800-lukua. Kuntien vuokrayhtiöt ovat hoitaneet tätä ongelmaa, jota varten patruunat muinoin joutuivat rakentamaan omille duunareilleen halpoja kämppiä, eli palkkainflaation hillintä. Mutta Kun Kokoomuksessa ei ole taloushistoria eikä markkinalogiikka hallussa, niin asunto-ongelma on tulos.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

" Se että pitköaikaistyötön ei voi asua Punavuoressa ei ole mitenkään huono juttu."

No ei se pitkäaikaistyötön voi asua Punavuoressa kun ei sillä ole varaa maksaa paikallista vuokraa.
Siis varmasti työmarkkinatuella ei asuta Helsingin Punavuoressa sillä Helsingissä yhden henkilön enimmäisasumismenot ovat 508 e/kk. Tuosta sitten voi saada 80% asumistukea mikä on ~406 e/kk. Tuo on samalla maksimi asumistuki Helsingissä yhden hengen taloudelle.

Että tuskinpa työmarkkinatuesta on varaa lohkaista useaa satasta Punavuoren vuokraan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Helsingissä sossu hyväksyy yksinasuvalle 680€ kuukausivuokran ja esimerkiksi narkomaaneille tarvittaessa myös korkeampia. Sillä on mahdollista asua myös Punavuoressa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #20

"Helsingissä sossu hyväksyy yksinasuvalle 680€ kuukausivuokran ja esimerkiksi narkomaaneille tarvittaessa myös korkeampia. Sillä on mahdollista asua myös Punavuoressa."

No mutta Punavuoren vuokraa ei kateta asumistuella kokonaisuudessaan. Kun tuo asumistuki tuntuu olevan kaikkien hampaissa, jolla ei kutenkaan Helsingin ydinaluettein vuokrista kateta kuin n. puolet (yksinasuva). Sossun maksama toimeentulotuki lisättynä asumistukeen on aivan eri asia kuin asumistuki.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #21

Asumisen tuet kokonaisuudessaan ovat se ongelma. Myös esimerkiksi kannustinloukkujen kannalta. Asumistuki on pienempi paha kuin toimeentulotuen asumismenojen maksu.

Kaikki muistanevat Sossu-Tatun. Punavuoressa asuva elämäntapaintiaani joka ei aikonutkaan tehdä muuta kuin nostaa toimeentulotukea.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #22

Ai sen Tatun mitä ei ollut olemassakaan?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

http://findikaattori.fi/fi/110

"Yleistä asumistukea sai vuoden 2016 joulukuussa 267 356 ruokakuntaa, kasvua edelliseen vuoteen oli 9 %"

Kertoo karua todellisuutta ettei Suomessa tienaa niin paljoa että pystyisi elämään ilman tukia muutamaa kuukautta pidempään säästöillä jos vaikka joutuu uutta työtä etsimään ja nuokin kuukaudet kuluu tukihakemuksen päätöstä odotellessa uutisista päätellen.

Luotetaan siihen että tuet on siellä tukiverkkona jolloin valtio säästää jokaisen meidän puolesta, säästettävä osuus otetaan veroina ja näkyy niin palkoissa kuin hinnoissa, ei ole painetta nostaa palkkoja kun tuet korjaa erotuksen ja taas hinnat on korkeat koska tukia jaetaan joten tuet itsessään toimivat jokaista meitä vastaan ja ne kustannetaan verotuksella.

Ilman tukia tietty sitten pitää olla sellaiset tulot että pärjää, mutta myös älliä säästää siitä. Tästä tulee mieleen aika jolloin piti vielä itse säästää palkasta kesälomarahat, loman jälkeen kun ei kaverit tajunneet ettei lomanajalta tulekkaan palkkaa, jäi vuokrat ja muut laskut rästiin ja lainailivat sen verran että ruokaa sai.

Eli tietyllä tavalla on hyvä että silloin kun on tuloja niin siitä otetaan pakolla sivuun, jolloin sitä voidaan antaa kun tarve sille on. Onko se sitten oikein että se on veroina ja tukina vai esim. perustulon muodossa, joka osaltaan vähentää byrokratiaa. Ehkä aika olisi koittaa jotain uutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset