Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Totuus kuuluu lasten ja eläkkeelle jäävien suusta

  • Oravan tuotto-odotus (http://oravaasuntorahasto.fi/)
    Oravan tuotto-odotus (http://oravaasuntorahasto.fi/)
  • Oravan kurssikehitys (Kuva: Kauppalehti)
    Oravan kurssikehitys (Kuva: Kauppalehti)

Maaliskuun lopussa eläkkeelle jäävä Tilastokeskuksen Ilkka Lehtinen arvioi maanantaiaamuna, että joidenkin asuntorahastojen markkinoinnissa on pyramidihuijauksen piirteitä (Yle 20.3.2017)

 

Finanssivalvonta on tapansa mukaan hampaaton:

"Hovi korostaa sijoittajan omaa vastuuta sijoituksestaan, koska asuntorahastot eivät anna tuottolupauksia vaan kertovat tuotto-odotuksensa."

ja piiloutuu kolmannen osapuolen selän taakse:

"Täytyy myös muistaa että rahastolta edellytetään ulkopuolisen arvioitsijan arviota huoneistosta, asunnosta tai kiinteistöstä, joka tukee sitten sitä arvonlaskentaa, markkinavalvoja Marko Hovi Finanssivalvonnasta sanoo."

 

Tätä vasten on hyvä peilata Finanssivalvonnan tehtäviä (www.finanssivalvonta.fi):

"Toimintamme tavoitteena on finanssimarkkinoiden vakauden edellyttämä luotto-, vakuutus- ja eläkelaitosten ja muiden valvottavien vakaa toiminta. Tavoitteenamme on myös vakuutettujen etujen turvaaminen ja yleisen luottamuksen säilyminen finanssimarkkinoiden toimintaan. Lisäksi tehtäviimme kuuluu edistää hyvien menettelytapojen noudattamista finanssimarkkinoilla ja yleisön tietämystä finanssimarkkinoista. Nämä tavoitteet ja tehtävät on kirjattu lakiin Finanssivalvonnasta.

Teemme työtämme pankki-, vakuutus- ja sijoituspalveluiden käyttäjien hyväksi."

 

Jos Finanssivalvonta haluaisi todella tehdä pyramidihuijaukselle jotain, se voisi vaatia että asuntorahastot julkistavat asuntosalkkunsa sisällön kiinteistötasolla niin, että jokaisesta kiinteistöstä pitäisi ilmoittaa ostohinta, tasearvo, arvonkorjaukset, tontinmyynnit/korjaukset ja luovutushinnat kulujen jälkeen (nimimerkin tarrakilpi ehdotus Kauppalehden keskustelufoorumilla)

Näin jokainen sijoittaja voisi itse tarkastella onko rahaston tuotto-odotus realistinen vai eiNyt heidän pitää luottaa kolmannen osapuolen maksettuihin arvioihin, sillä salkun eksakti sisältö on mysteerio.

 

Jos ja kun pyramidi menee lopulta nurin, syyllisiä löytyy sekä Fivasta, asuntorahastoista, kolmannen osapuolen arvioijista, ja viime kädessä päättäjistä, jotka sallivat Fivan katsoa kaikkea tätä läpi sormien.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja vaalinumerolla 1060, jonka mielestä Fivan pitäisi suojella piensijoittajia, eikä itseään.

 

***

Aikajana aikaisemmista kirjoituksista aiheen tiimoilta löytyy täältä:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226351-orava-asuntorahasto-ja-...

 

PS. Ilkka Lehtinen oli myös harvinaisen suorapuheinen joidenkin kuntien liian vähäisestä kaavoituksesta:

"Jotkut kunnat eivät halua "väärännäköistä porukkaa" asumaan" (Yle 20.3.2017)

Arvostan tätä suorapuheisuutta suuresti, sillä Suomella ei varaa siihen, että sen kunnat taistelevat keskenään paremmista veronmaksajista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Koko finanssitalous on yhtä pyramiidihuijausta.
romahduksen tapahtuessa pelastetaan pankit ja kansa maksaa.
Vai onko blogisti eri mieltä?

Henry

Juuso Hämäläinen

Sijoitustoiminta ei valitettavasti perustu rehellisyyteen, avoimuuteen ja reiluuteen. Eikä taloudellinen toiminta yleensäkään. Päinvastoin.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Omassa blogissani kirjoitin eilen (19.3.) näin:

Jotkut asuntorahastot, erityisesti Orava, harrastavat erittäin moraalitonta, riskipitoista ja jokseenkin laitonta peliä. Saamansa tukkualennuksen (jopa 30 %) ne laskevat tulokseen mukaan olettaen että saavat asunnot myöhemmin myytyä ns. täyteen markkinahintaan. Tällä tempulla ne nostattavat osakkeen pörssikurssia ja tekevät toimijoilleen lisävoittoja. Kuinka lainsäädäntö, eduskunta ja lainvalmistelu sallii tällaisen rikollisluonteisen keinottelun? Luottamus koko julkista valtaa kohtaan on nolla.

Asuntorahastot kaappaavat uudet pienasunnot Helsingissä, joissain tapauksissa jopa 30 % tukkualennuksella listahintoihin ja yksityisiltä perittäviin hintoihin nähden. Tosiasiassa rahastot pitävät asuntojen hintoja ja vuokrien tasoa yllä. Eikö asuntorahastot olisi syytä pikimmiten lakkauttaa, kieltää lailla.

Joidenkin yhtiöiden, erityisesti VVOn ja Saton voittoprosentti taitaa liikkua lähellä 50 %. Tällainen saalistus on yksiselitteisesti rikollista toimintaa. VVOn kohdalla saalistajina ovat ammattiliitot ja niiden puheenjohtajat Riku Aaltoa, Ann Seliniä ja muistaakseni myös Antti Rinnettä myöten.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Mitä opimme tästä? Eikö Fiva, Trafi, ja monet muut "valvonta virastot" ole täysin turhia, jopa vahingollisia (kansan)taloudelle.

"Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja vaalinumerolla 1060, jonka mielestä Fivan pitäisi suojella piensijoittajia, eikä itseään."

Nämä valvojat suojelevat vain itseään ja suojatyöpaikkojaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset