Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Ylen avoin data - kuntalaisten vai kuntatyöntekijöiden asialla?

  • Ovatko ehdokkaat julkisella vai yksityisellä töissä?
    Ovatko ehdokkaat julkisella vai yksityisellä töissä?
  • Onko nykyisten kuntatyöntekijöiden työpaikat on turvattava sote-uudistuksessa?
    Onko nykyisten kuntatyöntekijöiden työpaikat on turvattava sote-uudistuksessa?

Yle avasi vaalikoneensa datan, ja ennen kuin kattavat analyysit ja kartat valmistuvat, excelissä voi helposti tehdä nopeaa kysymyskohtaista tutkiskelua. Ensimmäisen kuvaliitteenä olevan kysymyksen avaamisesta kiitos kuuluu Mika Mäntykankaalle Espoosta.

Kun katsomme suomalaisia yleensä, noin joka neljännes työntekijä työskentelee julkisella sektorilla (Maaseudun tulevaisuus, 24.05.2016), mutta työelämässä olevista kuntavaaliehdokkaista noin 40% on julkisella sektorilla töissä. 

Ihmisen työkokemus ei tietenkään sanele sitä, kuinka hyvä kuntapäättäjä hän on, mutta se saattaa selittää sen, miksi merkittävä osa puolueista on erittäin huolissaan nykyisten kuntatyöntekijöiden työpaikoista sote-uudistuksessa (Kuvaliite 2).

Dataan perustuen on täysin aiheellista esittää kysymys, että ajavatko puolueet Suomessa kuntalaisten vai kuntatyöntekijöiden etuja? Nämä kun ovat käytännössä ristiriidassa, sillä kuntatyöntekijän palkankorotus on kuntalaisen verotaakka.

Sote-uudistuksesta voi olla montaa mieltä. Omasta mielestäni sote-alueita on liikaa, ja raha ei seuraa potilasta parhaalla mahdollisella tavalla, mutta uudistuksen tarkoitus on silti varmistaa palveluiden tulevaisuus ja synnyttää kustannussäästöjä. Kumpaakaan näistä ei varmasti tapahdu jos kunnat eivät osaa päästää irti vanhasta, ja epäonnistunut uudistus tai vatulointi on katastrofi Suomelle.

Minulla on täysi arvostus kuntatyöntekijöiden osaamiselle ja työpanokselle, mutta organisaatiouudistuksissa vanhoja työpaikkoja on korvattava uusilla - työpanostanne tarvitaan samalla lailla edelleen, mutta sijainti voi olla jokin muu kuin se vanha tuttu.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka on kuntalaisten puolella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Äänestäjäthän sen päättävät lopulta. Jos he olisivat tässä Liberaalien, Piraattien ja Kokoomuksen linjoilla ja kokevat asian tärkeäksi, niin luulisi heidän saavan ääniä, kuten muidenkin puolueiden ehdokkaiden, jotka samaa mieltä.

Jaakko Häkkinen

Se ei toimi silloin, jos kyseessä on "pyhä lehmä" kuten pakkoruotsi tai maahanmuuttopolitiikka. Lähes kaikkien puolueiden kannattajien (ja kansan) enemmistö kannattaa vapaata kielivalintaa ja tiukempaa maahanmuuttopolitiikka, mutta silti puolueet eivät toteuta äänestäjiensä tahtoa.

Voi olla, että Amoksen esittämä tilanne on samanlainen "pyhä lehmä".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei kai mainitsemasi pyhät lehmät mitään salaisuuksia ole. Avoimestihan puolueet noista ovat kertoneet, ja silti saaneet ääniä. Kokonaisuutta arvioidessaan nuo mainitsemasi äänestäjät ovat mitä ilmeisimmin antaneet muille kysymyksille suuremman painoarvon, tai vain äänestäneet puoluetta jostain tunnesyystä. Eivät puolueet mielestäni ole tehneet noissa asioissa mitenkään yllättävää politiikkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset