Ylen avoin data – kuntalaisten vai kuntatyöntekijöiden asialla?

Yle avasi vaalikoneensa datan, ja ennen kuin kattavat analyysit ja kartat valmistuvat, excelissä voi helposti tehdä nopeaa kysymyskohtaista tutkiskelua. Ensimmäisen kuvaliitteenä olevan kysymyksen avaamisesta kiitos kuuluu Mika Mäntykankaalle Espoosta.

Kun katsomme suomalaisia yleensä, noin joka neljännes työntekijä työskentelee julkisella sektorilla (Maaseudun tulevaisuus, 24.05.2016), mutta työelämässä olevista kuntavaaliehdokkaista noin 40% on julkisella sektorilla töissä. 

Ihmisen työkokemus ei tietenkään sanele sitä, kuinka hyvä kuntapäättäjä hän on, mutta se saattaa selittää sen, miksi merkittävä osa puolueista on erittäin huolissaan nykyisten kuntatyöntekijöiden työpaikoista sote-uudistuksessa (Kuvaliite 2).

Dataan perustuen on täysin aiheellista esittää kysymys, että ajavatko puolueet Suomessa kuntalaisten vai kuntatyöntekijöiden etuja? Nämä kun ovat käytännössä ristiriidassa, sillä kuntatyöntekijän palkankorotus on kuntalaisen verotaakka.

Sote-uudistuksesta voi olla montaa mieltä. Omasta mielestäni sote-alueita on liikaa, ja raha ei seuraa potilasta parhaalla mahdollisella tavalla, mutta uudistuksen tarkoitus on silti varmistaa palveluiden tulevaisuus ja synnyttää kustannussäästöjä. Kumpaakaan näistä ei varmasti tapahdu jos kunnat eivät osaa päästää irti vanhasta, ja epäonnistunut uudistus tai vatulointi on katastrofi Suomelle.

Minulla on täysi arvostus kuntatyöntekijöiden osaamiselle ja työpanokselle, mutta organisaatiouudistuksissa vanhoja työpaikkoja on korvattava uusilla – työpanostanne tarvitaan samalla lailla edelleen, mutta sijainti voi olla jokin muu kuin se vanha tuttu.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka on kuntalaisten puolella.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu