Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Case Servea - palvelusetelit olisivat parempi tapa kilpailuttaa palvelut

  • Sitran kalvo aiheesta.
    Sitran kalvo aiheesta.

Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja (HS 25.3.2017), Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91 (HS 20.3.2017)

Julkisen sektori on taas näyttänyt osaamattomuutensa palveluiden ostamisessa, ja soppa on valmis. Olen aikaisemmin käsitellyt vastaavaa tapausta vammaispalveluja käsittelevässä kirjoituksessani Kuka saa kilpailuttaa, kuka ei.

Ratkaisu ongelmaan olisivat Servean tapauksessa myös palvelusetelit - sen sijaan, että kaupunki kilpailuttaa ja valitsee toimittajan kaikille, kaupungin pitäisi päättää vain palvelusetelin arvo, jolla vanhukset, tai heidän edunvalvojansa voisivat ostaa ruuan kotiinkuljetuspalvelun haluamaltaan toimittajalta. Kaupunki voi määritellä haluamansa kriteerit palveluita tarjoaville yritykselle, mutta periaatteessa ruuan voisi toimittaa vaikka naapurin opiskelija toiminimellä jos se kaupungille ja vanhukselle itselleen sopii.

Helsingin kaupungin palvelusetelit löytyvät täältä (hel.fi), ja vertailun vuoksi Tampereen setelit täältä (tampere.fi), kumpikaan ei ole vielä vanhusten ruokakuljetuspalveluita listoilleen ottanut, mutta toivottavasti Servean sekoilun myötä näin tapahtuu.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jota voi halutessaan äänestää numerolla 1060.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Palveluseteleiden huono puoli on se,että ne ovat aina saman hintaisia joten yritykset hinnoittelee aina sen mukaan jotenka hinnoissa ei kilpailua synny,vaikka pitäisi. Syntyy kilpailu vain tavoissa miten toteutetaan.

Muuten hyvä idea ja parempi kuin nykyinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset