Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Turun tautia Rakennusliitossa?

 • Asevelihintaan lähti Siikaranta? (kuva: MOT)
  Asevelihintaan lähti Siikaranta? (kuva: MOT)
 • Halvin asunto Helmitornista. (kuva: etuovi)
  Halvin asunto Helmitornista. (kuva: etuovi)
 • Muita asuntoja Helmitornista. (kuva: oikotie)
  Muita asuntoja Helmitornista. (kuva: oikotie)
 • Selvitellään omassa pesässä : )
  Selvitellään omassa pesässä : )

Kauppalehden keskustelupalsta on mainio paikka, jos jotain mielenkiintoista jää itseltä huomaamatta, joku palstalainen sen nostaa pinnalle ja siellä se kelluu oman aikansa.

Tällä kertaa kyseessä oli Rakennusliiton kiinteistökaupat (IL 18.1.2017), joita myös MOT käsitteli hiljan otsikolla Ay-pomojen ryppyinen talokauppa (MOT 3.4.2017).

Pähkinänkuoressa Siikarannan kiinteistö oli myyty 1,45 miljoonalla, ja kauppa oli toteutettu vaihtokaupalla kymmeneen Helmitornin asuntoon.

MOT osaa kertoa, että vastaava kiinteistö kuin Siikaranta myytiin toiselta puolen järveä 3,79 miljoonalla viisi vuotta sitten (kuvaliite 1).

Mitä Helmitornin asuntoihin tulee, niiden hinta on 250 tuhannesta eurosta ylöspäin (kuvaliitteet 2-3) - 40 m^2 on pienin asunto, mitä taloyhtiössä on (Yle 15.4.2014).

Näillä tiedoilla näyttäisi siltä, että sekä Siikaranta että Helmitornin asunnot on myyty alihintaan. Tämä todennäköisesti käynnisti kohun Rakennusteollisuuden jäsenistön keskuudessa, sillä kyllähän kiinteistöstä olisi luokkaa kolmisen miljoonaa vapailla markkinoilla irronnut.

Olisi irronnut kyllä, mutta silloin olisi pitänyt maksaa kolmisen miljoonaa myös siitä mitä ostaa, mikä olisi tarkoittanut veroja sekä mahdollisesta arvonnoususta, että suurempaa varainsiirtoveroa.

 

MOT ei ottanut kantaa mahdolliseen verovilppiin, mutta viimeisen kuvaliitteen teksti kelpaa siihenkin - katsotaan riittääkö selvittely "omassa pesässä", vai tutkiiko verottaja asiaa.

Kauppalehden palstalla nimimerkki Viheltelijä kirjoittaa näin: "Turun taudin yksi määritelmä on transaktio, jossa tavara vaihtaa omistajaa, mutta raha ei liiku."

Osuvasti sanottu.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä työmarkkinajärjestöjen valta ja omaisuus olisi hyvä ulosmitata norsunluutorneista niiden jäsenistölle. Tämän lisäksi suurten yhdistysten pitäisi noudattaa samoja avoimuussäädöksiä kuin osakeyhtiöiden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Turun taudin määritelmä on paremminkin että tavara liikkuu mutta rahat menevät virkamiesten taskuihin.
http://www.rakennuslehti.fi/2016/11/turun-tauti-al...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset