Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Urbaania liberalismia edustava puolue on jo olemassa

  • Soininvaaran kommentti Liberan vastineeseen.
    Soininvaaran kommentti Liberan vastineeseen.
  • Kovin vasemmalla on Vihreiden painopiste.
    Kovin vasemmalla on Vihreiden painopiste.
  • HS:n analyysi pitää kutinsa. Nuoli Soininvaaran pallon kohdalla.
    HS:n analyysi pitää kutinsa. Nuoli Soininvaaran pallon kohdalla.

Soininvaara blogasi hiljattain, että Suomessa "on paljon ihmisiä, jotka haluaisivat kuulua urbaania liberalismia edustavaan puolueeseen, mutta ovat hajallaan eri puolueissa." (www.soininvaara.fi, 11.04.2017)

Arvostan Soininvaaran mielipiteitä, mutta eräs lause hänen kommenttissaan Liberan blogissa esitetyssä vastineessa  (http://www.libera.fi, 17.04.2017): 

"Molemmat eroavat oikeistoliberaalista ajatuksesta, että pienipalkkaisten kuuluukin olla köyhiä." (kuvaliite)

laittoi miettimään -  mikä ajaa järkevän miehen näin äärivasemmistolaiseen retoriikkaan?

Uskon, että kyse on turhautumisesta. Soininvaara on itse ollut rakentamassa Vihreistä arvo- ja markkinaliberaalia puoluetta, josta on jäljellä vain hän, Antero Vartia ja Lilja Tamminen (joita kaikkia kolmea arvostan). Vihreistä on tullut markkinavihamielinen.

Tälle on olemassa varsin luonnollinen syy - on aivan tavallista, että markkinaliberaalin arvomaailma liikkuu useammankin pykälän vasemmalle vanhenemisen myötä, mutta vasemmistolaisen arvomaailman omaavasta tulee hyvin harvoin markkinaliberaalia. Voi sanoa, että diffuusio tämän puoliläpäisevän kalvon läpi toimii vain toiseen suuntaan, joka ajan myötä hävittää kaikista vasemmistopuolueista markkinaliberalismin.

Eipä silti, Soininvaaran piikki Kokoomusta kohtaan osuu oikeaan paikkaan, se nähtiin jo edellisissä puheenjohtajakilpailussa, joissa Lepomäki ei pärjännyt kuten moni puoluekantaan katsomatta olisi toivonut.

Piikitellessään muita ja erityisesti puoluetovereitaan, Soininvaara jätti kuitenkin mainitsematta Liberaalipuolueen. Oletan että olemme liian oikealla hänen makuunsa, ja todennäköisesti erityisesti allekirjoittanut, vaikka kannatankin mm. perustuloa opiskelijoiden aseman parantamiseksi, kuuden tunnin työpäiväävelallisten aseman kohentamista, eikä mielestäni pienipalkkaisten ei pidä olla köyhiä.

Liian oikealla tai ei, kaupungistumisesta olen kirjoittanut useammankin blogauksen:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232744-muuttoliike-on-luonnonv...

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216064-haja-asuminen-maksaa-mi...

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215861-sipilalla-ei-ole-puhtaa...

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201362-taas-kaupungillistumisesta

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194619-kaupungistumisesta

Mitä yritän siis sanoa on se,  että progressiivinen arvo- ja markkinaliberaali puolue on jo olemassa. Siihen, kuinka vasemmalla tai oikealla Liberaalipuolue tulee lopulta olemaan, voi jokainen puolueeseen liittyvä itse vaikuttaa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka toivottaa tervetulleeksi sekä poliittiset ensikertalaiset että loikkarit - ja erityisesti ne, jotka vievät puoluetta johonkin suuntaan.

PS.  IS:n vaalikoneessa oli kysymys "Koko Suomi tulisi pitää asuttuna, vaikka se kävisikin kalliiksi veronmaksajille." Liberaalipuolueen vastaukset olivat puolueista selvästi eniten "Täysin eri mieltä".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset