Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Työtä on riitettävä kaikille

  • Työviikko lyhenee jatkuvasti. (Lähde: Max Roser)
    Työviikko lyhenee jatkuvasti. (Lähde: Max Roser)

Me elämme maailmassa, jossa noin kymmenen prosentin työttömyysaste  (279 000 työtöntä) ei tarkoita konkurssia, toisin kuin 1975 jolloin 63 000 työtöntä riitti kansalliseen hätätilaan. (Ylen elävä arkisto, 08.09.2006) - velallahan tämä tilanne toki katetaan, eli pidemmällä aikavälillä konkurssiskenaario on toki mahdollinen.

Asiat Suomessa olisivat paremmin, jos pääsisimme esim. Islannin alle kolmen prosentin työttömyysasteeseen, tai Saksan noin neljän prosentin työttömyyteen, mutta kikyllä, tai milläkään muulla nykyhallituksemme suunnittelemilla toimilla ei noihin lukemiin päästä.

Työttömyyden suurin ongelma ei kuitenkaan ole sen vaikutus BKT:hen, vaan sen ihmisiä yhteiskunnasta syrjäyttävä vaikutus.

Ehdotan siis ratkaisua laatikon ulkopuolelta - sen sijaan että ainoa tavoitteemme on synnyttää jokaiselle työttömälle täysi työviikko, tämän lisäksi rupeaisimme myös jakamaan jo olemassaolevia työpaikkoja tasaisemmin kansalaisten kesken.

Tämä tarkoittaa käytännössä lyhyempää työviikkoa, ja tavoitteeseen pääsemme mielestäni parhaiten säätämällä työn sivukulujen progressiota työnantajille niin, että 50% niistä syntyy työviikon ensimmäisen 30 tunnin aikana, ja 50% seuraavasta 8 tunnista - tämä synnyttäisi työnantajalle kannustimen neuvotella työntekijöiden kanssa lyhyemmästä työviikosta. Työntekijät voisivat itse valita suostuvatko tähän vai ei, vai jatkavatko edelleen täydellä viikolla. Uskoisin, että mitä korkeammaksi palkka nousee, sen todennäköisemmin työntekijät tähän vaihtoehtoon tarttuvat. Pienellä palkalla toimeentulon rajoilla tasapainoilevien asemaa ehdotukseni ei heikentäisi.  

Vasemmistoliitto on käsittääkseni ainoa eduskuntapuolue, joka ajaa lyhyempää työviikkoa (esim. http://tolkkua.fi), ja nostan heille hattua siitä, mutta heidän näkemyksensä mukaan työviikkoa voidaan lyhentää alentamatta samalla palkkaa, jota en itse pidä realistisena.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka haluaa korvata "Työllä on tultava toimeen." ulostulot "Työtä on riitettävä kaikille." ulostuloilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei vaikuta nuo aatoksesi oikein liberaalipuolueen esittäjälle sopivilta. Progression lisääminenkö on puolueenne päämäärä? Luulisi pikemminkin päinvastoin. Vapaassa maassa pitäisi saada tehdä niin paljon työtä kuin lystää ja pitää sillä tienatut hedelmät. Sama koskee työnantajien työllistämismahdollisuuksia. Ei ole mitään syytä pohdiskella pelkästään tuntipalkkalaisten asemaa yhteiskunnassa. Tulonsaajia on koko kirjo kaikenlaisia ihmisiä, joiden kohdalla ei voi edes teoriassa valita kuinka pitkää viikkoa tekee.

Jos verrataan nykyistä työttömyyden aiheuttamaa arjen tilannetta vuosikymmenten takaiseen tilanteeseen, niin oleellista on, että silloin perheen isä oli pääsääntöisesti ainoa elättäjä ja työttömyys koitui välittömästi katastrofiksi. Nyt kun jokainen aikuinen mielletään työvoimaan kuuluvaksi, se vaimentaa yhden työttömän tuskaa ja lisäksi on omiaan korottamaan tilastollista työttömyysprosenttia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Minä etsin ratkaisuja ongelmiin hirttämättä itseäni ideologiaan - puolueen kanta on että verotusta pitäisi yksinkertaistaa, jonka itsekin allekirjoitan, mutta samalla olen sitä mieltä, että nykyhallituksen käsitys työelämästä on auttamattoman vanhentunut, jota pyrin ravistelemaan.

Puolueen ajama sosiaaliturvauudistus ratkaisee samaa ongelmaa toisesta päästä, eli miten yhdistää sosiaaliturva ja työtulot, yrittäminen ja/tai opiskelu.

"Ei ole mitään syytä pohdiskella pelkästään tuntipalkkalaisten asemaa yhteiskunnassa."

Jotta viesti on ymmärrettävä, näin on nimenomaan tehtävä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei tuottavat työt lisäänny niitä jakamalla. Uusia töitä, tekemisiä, täytyy keksiä.
Sanon minä, vanha Tarjanteenaikainen liberaali.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Pitää pitää, mutta voi niitä jakaakin, ei siitä haittaa ole.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olevan tehdyn työn jakaminen on tuottamatonta työttömyystilastokosmetiikkaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #5

Ei ole, se vähentää tarvetta sosiaaliturvalle, ja sitä kautta julkisia menoja.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #6

Lisäksi heistä tulee sellaisia kuluttajia, joilla on tarvetta kuluttamiselle, jota kautta BKT:hen voidaan saada kasvua. Niidenhän ei tarvitse välttämättä kuluttaa, joilla jo on.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #7

Näin on - suurempituloisilta menee osa sukanvarteen.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Mikroyrittäjälle ehdotus vaikuttaa hieman kompleksiselta ja jopa työnantajaan kohdistuvaa byrokratiaa lisäävältä. Eihän ole unohdettu, että yhdestä muutamaan hengen työllistäviäkin yrityksiä on, joille kaiken pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yrityksistä alle 10 työntekijän yrityksiä on 94 prosenttia.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Nih, ja siinä kentässä työllistämiseen vaikuttaisi tehokkaimmin sivukulun x prosentin laskeminen tai kokonaan poistaminen. Jos itse miettisin taas jonkun palkkausta niin ei juuri kiihottaisi alkaa laskea kuukausipalkkaa tunneiksi ja siitä jotain jako-osia sillä ja tällä kertoimella. Mieluummin että antaapa olla.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #12

Luonnollisesti veronalennukset toimivat, mutta niissä on se ongelma, että jostain nekin rahat ovat pois, tästä syystä ehdotukseni on kustannusneutraali.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä niillä sivukuluilla katetaan?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Uusien näkökulmien hakeminen sopii hyvin liberaalisuuteen. Nythän voisi olla saumaa jopa Suomen Macronille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset