Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Helsingin tilikauden liian hyvä tulos kannustaa törsäämiseen

  • "Rahaa on"
    "Rahaa on"

Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa 21.6 äänestetään vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksymisestä:

"...hyväksyä vuoden 2016 tilinpäätöksen siten, että tilikauden tulos ennen varaus- ja rahastokirjauksia on 470 179 976,48 euroa"

Olen leipätyössäni päässyt numeroita käpistelemään, ja jos Helsinki olisi vapailla markkinoilla toimiva yritys, luvut näyttäisivät ihan kivoilta, ja sen työntekijät olisivat tulospalkkionsa ansainneet. 

Helsinki ei kuitenkaan ole yritys. Se on monopoliasemassa toimiva yksikkö jolla on verotusoikeus ja jonka voitto on kaupunkilaisilta pois.

Ylisuurien voittojen ongelma on myös siinä, että kuntapäättäjät ovat ihmisiä - kun Helsingin tulos on näin hyvä, rahaa on helppo laittaa vaikka mihin, ja rahankäyttö muuttuu holtittomaksi. Esimerkiksi näin:

Olympiastadionin remontista farssi – loppulasku nousemassa yli 300 miljoonaan? ”Se olisi valtava isku” (IS 27.01.2016). Asian tiimoilta tilinpäätöksessä:

"Lisäksi kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että urheiluja ulkoilulaitosrahastoon tulisi siirtää Helsingin kaupungin taseeseen kertyneistä voittovaroista 30 miljoonaa euroa, josta 26 miljoonaa euroa kohdennettuna Helsingin Olympiastadionin perusparannushankkeen kaupungin osuuden osarahoittamiseksi kaupunginvaltuuston 28.11.2012, 11.2.2015 ja 18.1.2017 tekemien päätöksien mukaisesti"

Ongelma oli ilmeinen myös Helsingin kuntavaaleissa, kun lähes jokainen puolue käytti hyvää tulosta keppihevosena luvatessaan äänestäjille kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista argumentilla "rahaa on".

 

2016 tilinpäätös voidaan mielestäni hyväksyä, mutta 2017 tilinpäätöksessä voiton pitää mielestäni olla kymmeniä miljoonia satojen sijaan - kaikki muu on kaupunkilaisilta pois.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä kaupungin ei pitäisi tehdä voittoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset