Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Puolueet hyväksikäyttävät säätiölakia

Olen aikaisemminkin kritisoinut täällä säätiölakia, ja olen sitä mieltä, että varallisuuden kertyminen puolueille on kansakunnan kannalta yksiselitteisen haitallista:

Isännättömän rahan ongelma

Miten säätiö- ja yhdistyslakeja pitäisi uudistaa?

sekä erityisesti

Poliittiset säätiöt ovat maan tapa

Asiaan liittyen:

Perussuomalaisten tukisäätiö Uutissuomalaiselle: Halla-ahon perussuomalaisia ei aiota tukea (mtv3.fi, 21.6.2017).

Mielestäni Vistbacka voi pitää tunkkinsa, säätiön rahat pitää käyttää alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti, eikä säätiön toimivalla johdolla pidä olla mitään päätösvaltaa asian suhteen.

Vrt. ennen kuolemaasi olet päättänyt että omaisuutesi käytetään korkeasaaren eläinten hyväksi (IS 22.10.2009), mutta säätiön haltuunsa ottaneet käyttävät perintösi omaksi ilokseen (TS 28.02.2017(?)). Sillä, että Soini ja Vistbacka ovat olleet persujen säätiötä perustamassa ei ole merkistystä, sillä Säätiö on perustajastaan erillinen oikeushenkilö, joka syntyy rekisteröimisellä (Finlex)

Laissa on omat pykälänsä säätiöiden sääntömuutoksille, ja PRH:n ei missään tapauksessa pidä sääntömuutosta nykylain puitteissa hyväksyä - ei edes sillä varjolla että RKP sai aikoinaan vastaavan koplauksen läpi: Kulturfondenin miljoonapotti RKP:lle ei uhkaa kulttuuriavustuksia (Yle 6.7.2010)

Perussuomalaisten tukisäätiön ongelma ratkeaa säätiön puheenjohtajaa vaihtamalla, puolueiden yleisesti harjoittaman säätiökoplauksen korjaaminen vaatii lakimuutoksia.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä puolueiden olemassaolon tarkoitus ei pidä olla varallisuuden kerääminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ihan ensimmäiseksi säätiöt tulisi panna verolle. Säätiöiden tarkoitushan on aina yleishyödyllinen ja meidän on oikeastaan pakko ajatella, että kerätyt verot ovat yleishyödyllisiä. Näin säätiöiden verottaminen täyttää niiden tarkoitusta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tästä on hyvä lähteä, kannatetaan!

Niko Sillanpää

Kai säätiö kuitenkin joutuu maksamaan esimerkiksi tässä vuokratuloistaan pääomaveroa tavallisen yksityisomistajan tapaan? Vai ovatko säätiöt vapautettu pääomaveroista?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pääomaverohan on yksityishenkilöitä, ei yhteisöjä koskeva verolaji. Mitään vapautusta ei siis ole, mutta se ei kosketa säätiöitä. Toki tuloksesta saatetaan joutua maksamaan yhteisöveroa, ellei yleishyödyllisyyden määritelmä täty.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Avainkysymykseksi tässä noussee säätiön alkuperäinen tarkoitus. Eikö tuo ollut alunperin SMP:n tukeminen? Nyt on syntymässä tilanne jossa kahden puolueen voidaan tulkita vievän SMP:n poliittista perintöä eteenpäin. PS olisi vahvoilla ajallisen läheisyytensä ja ST mahdollisesti aatteellisen läheisyytensä (jos se sellaiseksi muokkautuu) vuoksi.

Mielestäni ei alkuunkaan selvä tapaus. Tuosta voi saada pitkän ja vaikean prosessin aikaiseksi. Siitä olen samaa mieltä, että varallisuuden kerryttäminen puolueille on ongelmallinen asia yhteiskunnallisen toimivuuden kannalta ja säätiökikkailut vain korostavat ongelmia.

Niko Sillanpää

Säätiökirjassa (näin kopion verkossa) tarkoitukseksi oli kirjattu Perussuomalaiset rp:n tukeminen. SMP:tä ei ollut olemassa säätiötä perustettaessa. Muita mahdollisia kohteita olivat SMP:n historiankirjoituksen ja "SMP:n veteraanien" tukeminen sekä sotaveteraanien ja joidenkin sosiaalisesti heikossa asemassa olevien ryhmien tukeminen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Luulin säätiön olleen jo vanhaa perua ja sääntöjä vain muutetun. Sittenhän kyse on lähinnä SMP:n veteraanin määritelmästä.

Mielenkiintoista muuten, että tuollaiselle on koskaan annettu yleishyödyllistä statusta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #7

Verottaja voi nykylain puitteissa halutessaan purkaa yleishyödyllisyyden ja mätkiä taantuvastikin. Tätä soisin tapahtuvan enemmänkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset