Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Pääministeri: "Suomi on ollut koukussa julkisten varojen kuluttamiseen"

  • Julkiset kokonaismenot (Lähde: Tilastokeskus)
    Julkiset kokonaismenot (Lähde: Tilastokeskus)

Ei vaiskaan, ei koske Suomea, kyseessähän oli tietysti Ranska (HS 4.7.2017).

Päätin kuitenkin tehdä nopean googletusharjoituksen, mitä pääministerimme ovat sanoneen julkisen sektorin menoista. Harjoitus tehtiin hakusanoilla pääministeri xxx ja sopivia hakusanoja perään, esim. menot, julkinen sektori, leikkaus jne.

Sipilä: Julkisen sektorin turhat tehtävät siivottava pois (TS. 8.11.2014) - oho hupsis, tämähän oli toki juuri ennen vaaleja. Vaalien jälkeen: "Suomi ei nouse pelkästään säästämällä tai veroja kiristämällä. Tähän maahan tarvitaan enemmän työpaikkoja. Niiden luomiseksi hallitus on päättänyt toimista, joilla parannetaan suomalaisen työn kilpailukykyä." (Yle 16.9.2017, lainaus Sipilän puheesta), sekä "Sunnuntaikorvauksen pienentäminen vähentää merkittävästi julkisen puolen kuluja ja mahdollistaa osaltaan työnantajan sosiaaliturvamaksun alentamisen." - pieniä ovat silakat joulukaloiksi.

Stubb keventäisi työn verotusta: Julkiset menot alas, haittaverot ylös (IL 24.09.2014), ja myöhemmin Stubb myöntää Ylellä: hallitus on epäonnistunut (SS 22.05.2015). Kiitorata loppui kesken, ja vaalit olivat taas tulossa, joten vaikea erottaa mikä oli vaalipuhetta ja mikä ei.

Katainen vihjaa: Verot ylös, menot alas (US 18.03.2009) - vaalipuheita. Vaalien jälkeen "Hallitus on päättänyt kehysriihessä kaikkiaan 2,7 miljardin euron säästöistä. Niistä 1,2 miljardia toteutetaan leikkauksilla ja 1,5 miljardia verojen kiristyksillä". (Yle 22.3.2012). Näin lopulta kävi (Yle 26.3.2015).

Kiviniemi haluaa kuntien menot kuriin (Yle 21.7.2010) - tämä oli heti vaalien jälkeen, eli oikeansuuntaista, toteutus jäi ikävä kyllä näkemättä.

Vanhanen: Valtiontaloudessa jopa 5 miljardin jakovara (Yle 7.2.2007) - lienee suurin pohjanoteeraus.

Jäätteenmäen kohdalla Googlen muisti alkaa tökkiä, eikä lainauksia aiheesta löydy.

 

Lainausten perusteella julkisten menojen leikkaamista kannattavat pääministerit ovat olleet kiven alla tässä maassa viimeisen 15 vuoden aikana (Kataisen 1.2 miljardia on oikeastaan yksi harvoja poikkeuksia), ja liitteenä oleva kuva todistaa sen käytännössä. Ehkäpä terveiset Ranskasta rohkaisevat seuraavaa pääministeriämme asian tiimoilta:

"Ranskalaiset ovat koukussa julkisten varojen tuhlaamiseen ja, kuten kaikkien addiktioiden kanssa, se ei ratkaise ongelmia, joita sen on tarkoitus helpottaa. Muiden pakkomielteiden tavoin detox-puhdistus edellyttää halua ja rohkeutta." (HS 4.7.2017)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka uskoo voivansa leikata pari miljardia julkisen sektorin menoista ilman palveluiden heikentämistä kansalaisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Google on ikävä keksintö perinteisen poliittisen muistin kannalta. ;-) Toisaalta juuri kukaan ei välitä, milloin joku on viimeksi kantanut ns poliittisen vastuun?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

No hyvä!

Täytynee ensin aloittaa elinkeinotukien karsinnalla. Tietenkin sillä edellytyksellä, että kaikki säästöön jääneet rahat käytetään alimpien tuloluokkien veronalennuksiin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niinpä, kulutus ei oikein tahdo kasvaa jos suurin osa kansasta elää köyhyysrajalla. Ja jos ihmisillä ei ole varaa kuluttaa, noh.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Amoksen terveen ajattelun jatkumo on kiintoisaa luettavaa. Sipilähän oli Suomen Macron jo ennen kuin Macronista tiedettiin mitään Suomessa. Sipilä on onnnistunut uudistuksissaan kovin hintelästi, kiitos kovan vastustuksen, yhtä kovaa vastustusta tulee Macronkin saamaan uudistuksilleen, mutta hänen onnistui voittaa kahdet vaalit peräjälkeen joka edesauttaa häntä.

Sipilän suurin tehtävä olisi nyt voittaa taas uudistajan maine itseensä, mutta se taitaa olla tiukassa, koska uudistukset ovat luisumassa hänen ja hallituksen hanskasta.

Nyt jos koskaan kannattaa uudistusmielisten antaa tukensa Suomen hallitukselle, mutta se on kovin vaikeaa, koska uuvatit ja muut uupelot istuvat kuin tatit, eivätkä uudistu mihinkään. Miksi sitten heidän politiikkansa olisi enää uskottavaa?

Mari Kiviniemen hallituskausi jäi niin lyhyeksi eikä sitä voi kovin tuomita, samoin kävi Stubbille ja Jäätteenmäelle, heidän näyttöjään ei voi arvostella, koska joka kausi oli liian lyhyt, tai perintö liian paksu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pitääköhän tuo graafi paikkansa ?

Vanhasen hallituksen olisi tullut alentaa verotusta jakovaran sijaan.
Kataisen hallituksen säästöt olivat hallittua väärää viestintää, jota myös vaheeksi voidaan sanoa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tilastokeskuksen virallista dataa, luotettavinta mitä löysin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EKP:n mukan Suomen julkiset menot ( Total Expenditure ) olivat v. 2016
120,1 miljardia euroa. Valtion budjetti kasvoi v. 2017 2,1 % edellisvuoteen nähden ja talousarvion menoesitys on tälle vuodelle 55,24 miljardia euroa.

Tuossa tilastokeskuksen käppyrässä menot supistuisivat v. 2017 edelliseen vuoteen vettaten, joka ei pidä paikkansa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #10

Harhaanjohtava asteikko btw, käyttävät kvartaalilukuja (mikä lie järki tuossakin on).

https://tilastokeskus.fi/til/jtume/2017/01/jtume_2...

Voi olla että muutos johtuu siitä, että käyrä lasketaan aktuaaleista, eikä budjetista, ja jossakin kvartaaleille menot putosivat.

Jyrki Paldán

Julkisten menojen leikkaukset ja menojen kasvu eivät ole toisensa poissulkevia. Kansantalous 101.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tiedän - leikkauksia on kuitenkin tehty hyvin vähän, eivätkä ne ole olleet edes pääministerien tahtotila.

Hannu Töyri

Pienimpien tuloluokkien veron alennuksella saataisiin säästöjä sosiaalituissa ja niissä palkoissa jotka näihin liittyvät.
Työttömyystuki, verotus, sosiaalituki ja asumstuki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset