Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Ministeri kannattaa verotusoikeuden luovuttamista yrityksille

  • Kuvassa markkinaliberalismi (Kuva: Wikipedia).
    Kuvassa markkinaliberalismi (Kuva: Wikipedia).

Ministeri apteekkien vapauttamista puoltavista: "Se on tällaista markkinaliberalismia" (KL 10.7.2017) on tämän kesän pohjanoteeraus:

"Ehkä ei. Mutta minusta on harmillista, että ne, jotka kannattavat markkinaliberalismia... Kun pitäisi keskustella, miten turvataan hyvinvointi pienituloiselle. Että hänellä säilyisi esimerkiksi pitkäkestoinen lääkitys."

Minusta on harmillista, että ministeri ei ole huolissaan siitä, että Suomi sallii joillekin yksityisesti omistetuille yhtiöille oikeuden verottaa kansalaisia.

Paradoksaalista kyllä, juuri tästä markkinaliberalismia usein syytetään (AL 24.04.2017) - näin markkinaliberalismista on Suomessa syntynyt ilmestyskirjan peto, joka sekä luovuttaa julkiset palvelut yksityisille, että vie lääkkeet pienituloisilta.

Tässä markkinaliberaalina kuitenkin ilmoitan, että niiltä osin kuin yhtiöillä on verotusoikeuteen verrattava status (=ala ei ole kilpailtu), esim:

Analyysi: Hinnankorotuksilla asiakkaat suututtanut Caruna jatkaa verosuunnittelua – veroprosentti 0,28 (Yle 9.7.2017), on parempi että ne omistetaan julkisesti kuin yksityisesti.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä keskivertoministerin ymmärrys ei tässä maassa ole sillä tasolla mitä pitäisi.

PS. apteekkikysymys ratkeisi edelleen parhaiten sillä, että jokainen nuhteeton proviisori saa perustaa apteekin minne haluaa, ja lääketaksan sijaan säädettäisiin lailla kattohinta. Jos tämä on liian oikeistolainen ratkaisu, niin ehdotan että sosialisoimme koko apteekkijärjestelmän julkisesti omistetuksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Otsikkoon ja tekstiin korjattu "Keskustalaisministeri" -> "Ministeri", sattumalta samanniminen keskustalaispoliitikko löytyi Hämeenlinnasta.

Pirkko Mattila on siis Uuden Vaihtoehdon ministeri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toisaalta tietysti jokainen firma verottaa kuluttajia ALV-kannon yhteydessä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos vaihtoehto annettaisiin, moni firma varmasti mielellään jättäisi alvin keräämättä.

Jyrki Paldán

Elämän perustarpeiden ja addiktoivien aineiden myyntioikeus markkinoilla on teknisesti lähes identtinen verotusoikeuden kanssa. Ihmisellä on ihan yhtä mahdollista olla ostamatta ruokaa, juomaa ja asuntoa markkinataloudessa kuin hänellä olisi ollut kritisoida Stalinia ja vastustaa järjestelmää Neuvostoliitossa 1950-luvulla. Ainoa vaihtoehto on kuolema.

Voimakkaasti ddiktoivat asiat, kuten päihteet, piristeet, huumeet, sekä seksuaalisuuteen ja egoon liittyvät asiat jne. ovat ehkä vähän liukuvampia käsitteitä. Mutta olisi silti hyvin radikaali väite julistaa, että he addiktit itse "rationaalisina ja tietoisina" kuluttajina valitsevat olla addikteja ja "kuluttaa" addiktiotaan tyydyttävää ainetta säännöllisesti, joskus jopa niin että kontrolli kaikesta muusta elämästä katoaa täysin. Tuo väite on kuitenkin markkinaliberalismin pohjimmaisena oletuksena lähes asiassa kuin asiassa, ja jos se ei pidä paikkaansa, pohja katoaa hyvin monelta moraaliselta ja pragmaattiselta toteamukselta.

Mutta se siitä "verotusoikeuden" jaarittelusta, mielestäni ehdotuksesi näyttää ihan hyvältä. Suurimpana ongelmana näen, että sen implementoinnin jälkeen ei menisi puolta minuuttiakaan, ennen kuin joku vaikutusvaltainen markkinaliberaali olisi vinkumassa kuinka tuo ehdottomasi hintasääntely aiheuttaa "tehottomuutta" ja haittaa kaikkien hyvinvointia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Voisitko Jyrki lisätä kuvan profiiliisi - nyt kommenttisi menevät automaattisesti moderointijonoon ja saattaa olla etten aina huomaa niitä.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Apteekki alalle vaaditaan kilpailua ja asia on yksinkertaistettu hyvin voimakkaasti kohtaan apteekin perustamis oikeudesta. Jos katsomme pelkästään tuota kohtaa niin ajamme aika pahasti metsään ja apteekki alan vapautuksesta ei hyödy ketään muu kuin kiinteistöyhtiöt. Kiinteistöyhtiöt sen takia että olisi merkityksellisempää saada oikea paikka riittävän ison massan vierestä.

Se että meillä on samalla alueella useampi apteekki ei ole ainakaan vaikuttanut yhtään ostamieni lääkkeiden hintaan olen sitten ostanut lääkkeeni Helsingin keskustasta tai maaseudulta. Pelkän kattohinnankin määrittely ei auta asiaa jos kaikki apteekit veloittavat sen mukaan.

Minkä takia näin?

Apteekeille on parempi ottaa täysi summa lääkkeestä kun ostopäätöksen tekee henkilö jolle ei ole käytännössä mitään väliä sillä mistä lääkkeen ostaa. Valtio kun korvaa edelleen sen saman summan nykyisillä järjestelmillä.
Ainoa tapa saada kilpailu pelaamaan on siirtää riittävän suuri osa käyttäjän maksettavaksi jotta heille tulee halu selvittää mistä sen kyseisen lääkkeen saa helpommalla. Tämä myös tarkoittaisi sitä että samalla poistuisi lääkekatto koska silloin poistuu halu halu tsekata saisiko naapuri apteekista tuotteen vieläkin halvemmalla.

Buranan kohdalla voidaan kilpailu saada toimimaankin kun hinta voidaan tsekata hyllyn reunasta mutta pitäisikö samalla antaa esimerkiksi reseptilääkkeille markinointi mahdollisuus. Hintaa kun ei saa muuten selville kuin jonottamalla jokaiselle tiskille kysyen mikä on päivän hinta.

Samalla kun kilpailua aletaan runnomaan markkinoille pitäisi myöskin antaa mahdollisuus apteekeille pyörittää liiketoimintaa myöskin osakeyhtö pohjaisena kun myös liiketoiminnan riskit suurenevat.

Ihmeen vähällä on puheet kumminkin siitä että parhaiten lääkekustannuksia saadaan alennettua silä että käydään lääkkeiden käyttäjien reseptit kunnolla läpi ja katsotaan voisiko niitä vähentää ja olisiko päällekkäisyyksia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Apteekeille on parempi ottaa täysi summa lääkkeestä kun ostopäätöksen tekee henkilö jolle ei ole käytännössä mitään väliä sillä mistä lääkkeen ostaa. Valtio kun korvaa edelleen sen saman summan nykyisillä järjestelmillä."

Ei ihan näinkään, vaatimus markkinoida halvempia rinnakkaislääkkeitä johti lääkemenojen laskuun, eli riittävän suuri osa maksetaan omasta pussista että kilpailulla on vaikutusta.

Mutta olet oikeassa, Kela korvaus on osa ongelmaa. Mitä korjausehdotukseeni tulee, niin on hyvä tiedostaa, että ei siitä ainakaan haittaa kuluttajille ole, sillä kilpailun lisääntymisestä ei koskaan ole.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Vähän kaksijakoisen ehdotuksesi jälkimmäinen osa lienee tarkoitettu enemmänkin tehokeinoksi, mutta itse asettaisin kantani niiden väliin. Reseptilääkkeet voisi valtio hankkia suurena ostajana suoraan ja jakaa ne terveyskeskuksissa. Suorat ja epäsuorat vaikutukset mukaan lukien tästä seuraisivat miljardiluokan vuosisäästöt. Apteekit voisikin samalla vapauttaa kilpailulle, jolloin ne toimisivat muiden yritysten tapaan.

Menettely ei tuhoaisi apteekkareiden bisnestä, vaikka tulot vähenisivätkin. Ei olisi kovin järkevää luopua miljardisäästöstä vain siksi, että apteekkarit voisivat tienata 100 miljoonaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ehdotus lääkkeiden ostamisesta terveyskeskuksiin on noussut aina välillä pinnalle - en vastusta, mutta en myöskään osaa sanoa missä menisi "massahankitun" lääkkeen järkevä raja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset