Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Ylivelkaantuminen on eriarvoistumista suurempi ongelma

  • Kuvassa eriarvoistuminen (Kuva: Wikipedia)
    Kuvassa eriarvoistuminen (Kuva: Wikipedia)

Ylivelkaantuminen on tuottoisa bisnes, koska sitä on vaikea ratkaista (Yle 12.7.2017) nostaa taas kerran aiheellisesti esiin mahdollisesti Suomen suurimman tragedian:

"Yksikään ylivelkaongelman suuruutta indikoiva mittari ei ole osoittanut vähenemisen merkkejä yli kymmeneen vuoteen. Tulevaisuus näyttää aina vain pahemmalta."

Samaan aikaan valtakuntamme poliitikot ovat huolissaan geneerisestä "eriarvoistumisesta" (valtioneuvosto.fi, 17.1.2017). Tämä on poliittisesti erittäin näppärää, sillä eriarvoistuminen on käsitteenä verrattavissa Hydraan, jolle kasvaa uusia päitä sen mukaan kuin tarvetta on. Tarun Hydra oli sentään tapettavissa, mutta eriarvoistuminen ei ole, ja siksipä se on paras mahdollinen vihollinen (Fergusson et al. 08.2012).

Sen sijaan että hallituksemme keskittyy taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, ehdotan että se puuttuu konkreettiseen ongelmaan, eli ylivelkaantumiseen.

Ratkaisut eivät ole lainkaan mahdottomia, käytännössä niissä voidaan lähteä (ainakin) kahteen suuntaan:

1. Siirretään enemmän vastuuta velanottajilta velkojille, esim. mahdollistamalla henkilökohtainen konkurssi

2. Yletetään nykylain käsite "koronkiskonta" myös institutionaaliseen toimintaan

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jolla on ylivelkaantumiseen yksi ratkaisu enemmän kuin olisi tarpeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mikä siinä mahtaa olla,että liberaaleissa piireissä eriarvoistumista ei nähdä ongelmana vaan kaikki menee sen edelle. Nytkin keksittiin vertailuun ottaa mukaan ylivelkaantuminen,koska se on bisnes.

Eikö liberaalius lähtenyt liikkeelle juuri eriarvoistumisesta?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Pointtini oli, että eriarvoistuminen ei tarkoita ja mitään ja se tarkoittaa kaikkea, eli se on käsitteenä täysin subjektiivinen, ts. sana ei tarkoita kahdelle eri ihmiselle ikinä samaa asiaa.

Voit hahmottaa asiaa myös kausaliteetin kautta - jokainen maailman asia aiheuttaa eriarvoistumista - tai ei aiheuta, riippuen keneltä kysyy.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Juuri näin. Eriarvoistuminen on epämääräinen käsite. Sen sijaan juuri ylivelkaantuminen on konkreettinen ongelma, jolle voitaisiin vielä tehdä jotain.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Malttaisitko hahmottaa nykyisen pankkijärjestelmän ja ylivelkaantumise kausaliteetin?

Ylivelkaantuminen on looginen lopputulos.Eriarvoistuminen on myöskin looginen lopputulos kapitalismissa sen hierarkisen pohjan vuoksi (pääomalla pitää olla etuoikeuksia).

Markkinataloudessa myöskin on aina voittajia ja häviäjiä..voittajat tahtovat itselleen etuoikeuksia (nykyään yrittäjät huutavat näiden perään,vaikka heillä on jo niitä,mutta ei ilmeisesti vielä riittävästi) ja näin peli kiristyy jatkuvasti.

Se on sitten ihan meidän oma valintamme,jos tahdotaan kokeilla kestääkl yhteisö eriarvoisuutta. Sitten pitää vain kantaa vastuu seurauksista..no se tehdään lisäämällä kontrollia ja jännästi juuri liberaalit ovat sitä silloin toivomassa. Näin käy liike liberaalista konservatiiviksi.

Vesa Pirilä

Olet oikeassa siitä, että monen liberaalin mielestä tasapäistäminen voi mennä liian pitkälle. Suomalaisen tuloerohuutelun tasosta tulee selväksi, että monen vasemmistolaisen mielestä mikään määrä tasapäistämistä ei ole liikaa. Tavoitteessa ollaan vasta, kun jokainen asukas on toisensa klooni.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No miten tasapäistäminen liittyy eriarvoistamiseen?

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Onhan se vielä niinkin että juuri ylivelkaantuminen aiheuttaa eriarvoistumista ja yleistä elintason laskua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toisaalta voisi ajatella, että nimenomaan liberalismiin kuuluisi mm. vapaus tehdä millaisia lainasopimuksia hyvänsä, jos molemmat osapuolet sopimuksen hyväksyvät. Sehän on sopimusvapautta.

Eihän vapaa hinnanmuodostuskaan ole aiheuttanut rakettimaista inflaatiota, vaan kilpailu pitää sen aisoissa muissa tuotteissa. Koronkiskomisen onnistuminen johtuu pikemminkin lainanannon liiallisesta säätelystä, Muutoinhan korko asettuisi kysynnän ja tarjonnan mukaiselle tasolle.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

En ole idealisti, siltä osin kuin sopimusvapaus johtaa heikompien hyväksikäyttöön, sitä kannattaa kaventaa. Sama asia kuin kuluttajansuojassa.

Korko ei niinkään ole ongelma (korot ovat jossain määrin kilpailtuja), vaan perintäkulut.

On myös debatable, onko sopimus, jota toisella osapuolella ei ole mahdollisuutta pitää, juridisesti pätevä vai ei.

Pekka Pylkkönen

Yksi liiallisesta sääntelystä aiheutuva ongelma tosiaan tulee mieleen: maksuhäiriömerkintä syntyy niin hitaasti että velkaa voi kerryttää älyttömiä määriä ennenkun merkintä pysäyttää sen. Yritysten osalta tilanne toimii paremmin. Siellä parin päivän laskun myöhästymisestä voi jo seurata maksuviivemerkintä joka auttaa luotottajaa arvionaan tilannetta. Yrityksistä tehdään myös positiivinen luottoluokitus, eli ei ilmoiteta vain häiriöitä vaan arvioidaan taloudellisten tunnuslukujen ja velkaantumisen pohjalta maksukyky.

Luultavasti nopeat, lievät merkinnät ja positiivinen luottoluokitus voisivat vähentää etenkin nuorten ylivelkaantumista. Tälläiset palvelut ovat kuitenkin laittomia.

Jyrki Paldán

Oseaniasta soitettiin. Haluavat kontrolliyhteiskuntansa takaisin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Erään hyvän ehdotuksen sain myös Facebookin kautta - nykyisenkaltainen perintäliiketoiminta laittomaksi, näin velkojat laittaisivat velat aina ulosottoon, joka on pelkästään hyvä asia. Ulosotto on vielä pitkälti automatisoitu prosessi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ai ettei yritykset niin helposti ylivelkaannu?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ylivelkaantuminen liittyy oleellisena osana eriarvoistumiseen, estäen niin sanotusti mäen alta nousun, vaikka muut esteet olisi raivattu. Nimenomaan perintäkulut ovat ongelma. Esim. kuvittelisin, että nuoret henkilöt, jotka ovat ottaneet paljon pikavippejä, ovat eläneet ajatuksessa, ettei ylihuommenen jälkeen ole elämää. Peliriippuvuus myös varmaan korreloi ylivelkaantumista kuten muutkin riippuvuudet.

Muuten, meidät suomalaiset on opetettu perinteisesti ajatukseen, että vaikka muu moraali pettää, niin maksumoraali ei saa pettää. Kasvojen menetys on ko. saralla kulttuurimme tuottama rasite. Perinteinen käsitys vararikosta tai konkurssista on niin leimaava, että siitä on vain kaksi ulospääsyä: Itsemurha tai muutto ulkomaille.

Jyrki Paldán

Ei millekään yhteiskunnalliselle ilmiölle ole koskaan ollut täysin yksiselitteisiä määritelmiä. Absoluuttinenkin köyhyys on vain arbitraarinen määre.

Eriarvoisuus kuitenkin on ihmisen koettavissa oleva ongelma ihan siinä missä velkaantuminenkin. Eriarvoisuudella ja sen kokemuksella on konkreettisia vaikutuksia niin ihmisen psyykkiseen kuin fyysiseenkin terveyteen, ihan kuten ylivelkaantumisella tai materiaalisella hyvinvoinnillakin. Niiden syntymekanismeissa ei myöskään ole radikaalia eroa, sillä kummatkin ovat vain ihmisten välisen kanssakäymisen luoma yhteiskunnallinen rakennelma. En näe miten tuollaista dikotomiaa voitaisiin rakentaa. Ihan samanlainen Hydra se velkaantuminenkin on.

Se on ihan puhtaasti mielivaltainen arvovalintakysymys ajatteleeko ihmisiä tasa-arvoisiksi ja katsooko eriarvoisuutta ongelmaksi. Itse en hirveästi arvosta voimakkaan hierarkisia yhteiskuntia, ja ihannoin demokratiaa, jonka vuoksi vastustan myös eriarvoisuutta. En näe suurtakaan merkitystä sillä, muodostuvatko hierarkiat esimerkiksi Antiikin Egyptin tapaan Faaraon jumalallisella voimalla, vaiko pääoman avulla markkinoilla (niin ikään markkinaliberaalien evankeliumeissa yliluonnolliseen asemaan asetetun omistusoikeuden kautta).

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Henkilökohtainen konkurssi ehdottomasti.

Tuon on nykyään tehtävissä, mutta vaikeaa se on ja vaatii joku 15 vuotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset