Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Perustulo rautalangasta

 • Tämä on oikein.
  Tämä on oikein.
 • Tämä on väärin.
  Tämä on väärin.
 • Sama virhe alkuperäisessä. (Lähde: Wikipedia)
  Sama virhe alkuperäisessä. (Lähde: Wikipedia)
 • Muita vaihtoehtoisia tapoja esittää perustulo.
  Muita vaihtoehtoisia tapoja esittää perustulo.

Perustulo nousi aiheeksi SuomiAreenalla (Puheenvuoro, Juha Hämäläinen 13.7.2017) pisti silmään, hyvän kirjoituksen liitteenä oli kuva, jonka olin aikaisemminkin nähnyt (liite 2), se perustuu pitkään kiertäneeseen ja myös Wikipediasta löytyvään kuvaan (liite 3).

Olen pitkään miettinyt, että miksi perustulolla on niin paljon vastustajia, ja ainoa selitys jonka olen keksinyt on se, että sitä ei ymmärretä. Osasyynä tähän ovat nämä harhaanjohtavat kuvat, joiden mukaan perustulo pienenisi tulojen myötä, eikä pienistä tuloista maksettaisi veroa lainkaan.

Siispä avasin paintin ja yritin selventää asiaa paremmin, neljäs yritys on mielestäni selkein, mitä mieltä sinä olet?

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä perustulo olisi paras mahdollinen peruskivi sosiaaliturvalle. Tämän peruskiven lisäksi tarvitaan kuitenkin myös harkinnanvaraisia tukia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ja ylläpidolle terveisiä, olisi hyvä jos blogialustassanne olisi joku tapa zoomata kuviin. Nyt alkuperäiseen kokoon ei pääse mitenkään käsiksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Perustuloa vastustetaan varmaan siksi, että se olisi osoitus siitä markkinatalous ei toimi. Se myös on helppo liittää entiseen neuvostoliittoon. :)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Keskustelu on myös ongelmallista jos puhutaan pelkästään perustulosta irrallaan kaikesta muusta. Perustulon käyttöönotto voisi hyvällä muuttaa myös moniportaista ja siten kovin byrokraattista progressiivista verotustamme. Itse hyväksyisin Viron mallin mukaisen tasaveron mikäli se tuotaisiin yhdessä perustulon kanssa. Ilman perustuloa se olisi liikaa eriarvoistava, mutta yhdessä perustulon kanssa sen voisi ottaa käyttöön. Kummankaan hyviä puolia on vaikea tuoda esiin keskusteluissa jos aina puhutaan erikseen tasaverosta tai perustulosta. Tulee juuri tyypillinen "ei käy"-reaktio ja keskustelu oli sitten (muka) kokonaan siinä.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Ehkä kyseessä on myös vaan aivan täysin ideologinen vastustus perustulolle, sille että joku saa "vastikkeetonta" rahaa. Kultuurissa missä työllä on ja on ollut niin suuri merkitys. Joka taas johtaa siihen että keskustelun käyminen on samaa tasoa kuin uskovainen vs ateisti, eli molemminpuolistä pään seinään hakkaamista. Eli aivan normaalia politiikkaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Saa sitä esitellä mitä tahansa. Perustulon ongelma on kuitenkin tämä: Jos se on niin korkea esim. vaikka 1 000 euroa kuussa, sen ylläpitoon varat eivät riitä ilman merkittäviä veronkorotuksia, jotka kylläkin kohdentuisivat parempituloisiin. Tällöin perustulo tasaisi tulo- ja varallisuueroja Tähän eivät keski- ja hyvätuloiset suostu ja muilta ei ole juurikan mitään otettavaa.

Jos taas perustulo on niin alhainen esim. 500 euroa kuussa, sillä ei tule toimeen, vaan edelleen tarvitaan asumistukea ja mahdolisesti myös toimeentulotukea. Sivukylällä, jossa suminen ei juuri maksa, voisi pärjätä, mutta silloin olisi syrjässä kaikesta muustakin ja kauppamatkatkin olisivat kohtuuttomia.

Nuoret ja terveet sen jaksaisivat polkea pyörällä, mutta vanhemmille se olisi mahdottomuus. Niinpä vähänkään ajattelevat vanhukset pyrkivät keskustoihin. Pienikin asunto keskustassa palvelujen äärellä on parempi kuin iso omakotitalo kymmenien kilometrien pääsä palveluista.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Mitä jos menisit lukemaan ne materiaalit ja jos on liian vaikeaa lukea loppuun asti, niin mene Kelan sivuille ja vilkaise perustulokokeilun kysymyksiä ja vastauksia, se on riittävän lyhyesti kerrottu?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Arvelinkin jo vuosia sitten, ettei yksinkertainen perustulo helposti mene läpi, kun kaikki ovat tottuneet nykyisenlaiseen sosiaaliturvaviidakkoon tarveharkintoineen ja erityisryhmien auttamistarpeineen j.n.e.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että perustulon positiivisten puolien hyödyntäminen perustuu juuri sen yksinkertaisuuteen ilman mitään kommervenkkejä, kuten verotuksen rukkaamista missään tuloluokassa tai ylimääräisten tukien jakelua. Perustulon tarkoitushan on poistaa kaikkinainen byrokratia, kannustinloukut sekä moninainen tulkinnanvaraisuus, mikä nykyiseen tukiviidakkoon liittyy.

Eli joko perustulo toteutetaan vaikkapa 500 euron verottomana tilisiirtona kaikille täysi-ikäisille kansalaisille joka kuukausi ilman minkään muiden tukien maksamista ja ilman minkäänlaisia veroseuraamuksia missään tuloluokassa, tai sitten sitä ei ole syytä toteuttaa lainkaan. Uudistuksia nykyiseen tukiviidakkoon voi toki tehdä, mutta silloin ei enää pitäisi puhua perustulosta.

Periaatteessa nykyisenlainen sosiaaliturvaverkko johtuu siitä, että se on tarvittu korvaamaan aiemman agraariyhteiskunnan ylläpitämän yhteisöllisyyteen perustuneen turvaverkon. Silloin vanhukset, piiat ja loisimaan tottuneet laiskemmat peräkammaripojat elelivät samoissa suurtalouksissa ja saivat päivittäisen ruoka- ja lämpötarpeensa jotenkuten tyydytetyiksi ilman viranomaisten apua. Lähimmäisapu oli muutoinkin perusolettamus erilaisissa tilanteissa. Kunnalliseen "köyhäinapuun" turvauduttiin vain äärimmäisessä hädässä mikäli sitä silloinkaan oli saatavilla.

Olisi oletettavissa, että perustulon jakaminen kaikille täysikäisille kansalaisille sukeuttaisi takaisin osan tuollaisesta lähimmäisapumentaliteetista tilanteissa, joissa joku ei pärjää pelkällä perustulolla. Hänellähän on yleensä kontaktoitavanaan sisaruksia, vanhempia, lapsia, serkkuja y.m. kavereita, jotka kaikki saisivat myös mm. sitä samaa perustuloa ja joista useilla olisi varaa auttaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset