Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Vastine perustulosta Martti Hetemäelle

  • Näin perustulo toimii.
    Näin perustulo toimii.

Martti Hetemäen kolumni Perustulo, köyhyys ja tekoäly: osa 1 (vm.fi, 18.7.2017) on tarkoitushakuinen - se esittää oletuksia perustulosta, joita itse en allekirjoita.

Suurimpana ongelmana hän näkee perustulon liian korkean tason:

"On auki, missä määrin perustulo korvaisi tai muuttaisi työttömyysturvaa. Perustulo ja vuokran maksu merkitsisivät yksin asuvalle karkeasti 1 000 – 1 200 euron tosiasiallisia verottomia kuukausituloja ilman velvoitteita."

Realistinen perustulon taso on 600e kuussa ilman velvotteita - kaikki tämän päälle tuleva tuki olisi harkinnanvaraista ja tilapäistä. Tämä tarkoittaa käytännössä nykyisen asumistukijärjestelmän purkamista - joillekin alueille voidaan mahdollisesti lisäksi maksaa korvamerkitsemätöntä elinkustannuslisää, itse en näe sitä edes tarpeellisena. 

Hetemäen selvästi suurin huoli on siinä, että perustulolla jäädään kotiin:

"Nyt tarjolla olevia ravintola-, hoito- ja siivoustöitä ei enää tarvitsisi tehdä perustulon vastineeksi."

Itse en pidä realistisena, että kansalainen jää 600e euron tuella loppuelämäkseen kotiin, sillä se tarkoittaa käytännössä huoneen jakamista toisen asukkaan kanssa, sekä loputonta makaroniruokavaliota.

Hänellä olisi siis perustulomallissa valinta - hankkia mitä tahansa töitä, osa-aikaisena tai ei, tai mennä sosiaaliviraston luukulle pyytämään lisää. Henkilökohtaisesti en luukulla aikaa viettänyt, mutta tiedän riittävän monta, jotka ovat, ja osaavat kertoa, että se ei ole mielekästä puuhaa.

Nykyjärjestelmän ongelma on siinä, että kannustimet kuitenkin ajavat luukulle, sillä tuloloukut nostavat marginaaliveron lähelle sataa prosenttia, joskus ylikin. Perustulo korjaa tämän ongelman, se tiputtaa marginaaliveron viiteenkymmeneen prosenttiin - se kirpaisee, mutta onhan perustulo jotenkin rahoitettava, ja tämä on sen hinta (Hetemäen toinen päähuoli on järjestelmän kalleus).

Hetemäki ottaa kantaa myös osallistumistuloon. Hänestä se on huono idea, ja olen samaa mieltä - kaikenlainen ilmaistyövoiman välittäminen sekä yksityiselle ja kolmannelle sektorille pitää lopettaa välittömästi, sillä se vääristää työmarkkinoita.

Hetemäen kolmas huoli on siinä, että perustulo mahdollisesti pidentäisi työttömyyttä. Siinä suhteessa hän haukkuu mielestäni väärää puuta, sillä ansiosidonnainen työttömyysturva on ylivoimaisesti suurin työttömyyden pidentymisen syy - se rapauttaa ammattitaitoa ja pudottaa työmarkkinoiden ulkopuolelle. Perustulomalli ei välttämättä suoraan ota kantaa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, mutta minä otan - sen keston voisi tiputtaa max viideksi kuukaudeksi, ja määrän lineaarisesti putoavaksi (ts. ensimmäinen kuukausi 100%, viides 20%).

Hetemäki on huolissaan myös nuorista:

"Kun vapaa-ajan imu on muutenkin vahva, tehtäisiin nuorille karhunpalvelus, jos luotaisiin näkymä, että ilman osaamista ja työtä saisi rahat asumiseen ja elämiseen. Perustulon varaan jäävä nuori jäisi helposti pysyvästi pienituloiseksi, jolla tulisi olemaan myös pieni eläke. Nuori ei ehkä ensin paljon ajattelisi tätä."

Tässä hän osuu täysin oikeaan, siksipä kannustan tutustumaan Aholan perustulomalliin, joka ratkaisee tämän ongelman kannustamalla nuoria työllistymään tai opiskelemaan - sosiaalinen innovaatio on kannustimien kääntäminen päälaelleen siten, että työllistyminen tai opiskelu nostaa tukia.

Hetemäen oma ratkaisu sosiaaliturvajärjestelmän haasteisiin on uusi aktiivimalli:

"Aktiivimalli toimisi tiivistettynä seuraavasti: Jos työtön 65 työttömyyspäivän aikana on 18 tuntia työssä tai 5 päivää työllistymistä edistävässä palvelussa, täysi työttömyysetuus säilyy ennallaan. Jos tätä aktiivisuutta ei ole, etuus alenee seuraavaksi 65 työttömyyspäiväksi 4,65 %.[1]  "

Siinähän alenee - tuo 4,65% keppi ei tule kiinnostamaan ketään. Ts. liian vähän, liian myöhään. Jos haluatte että aktiivimallinne mahdollisesti toimii, laittakaa nolla perään.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on pakko uudistaa (sen myöntää Sipiläkin, HS 12.7.2017) - Valtionvarainministeriö voi halutessaan pyrkiä tilkkimään auton kokoisia reikiä jalkapalloilla, mutta parempi olisi jos virkamiehemme ottaisivat lasin punaviiniä, ja miettisivät, että jos lähtisin puhtaalta pöydältä, niin miten tämän toteuttaisin.

Kun korkkaatte sitä punaviinipulloa perjantaina Snellmaninkadulla, niin laittakaa ensimmäiseen current state analyysin post-it lappuun kysymys: "Sinut irtisanotaan maanantaina, mitä valintoja sen tiimoilta joudut tekemään ja missä vaiheessa?". Jos haluatte, voin tulla tämä workshopin teille fasilitoimaan, lomat alkavat sopivasti perjantaina.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä uppoava laiva kannattaa yleensä upottaa. 

PS. kolumnissa linkitettyihin raportteihin tutustun ajan kanssa, kiitos niistä.

PS2. osaan jo arvata tekoälykolumnin pointin, jos koneet tekevät vastaisuudessa suuremman osan töistä, joudumme keksimään keinot jakaa jäljelle jäävät työt sekä koneiden tuottama lisäarvo paremmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Kopioinpa mielipiteeni tästä asiasta tännekin, huomiohakuinen ihminen kun olen...

Uskon edelleen siihen, että meidän sosiaaliturvamme "pelastus" olisi realiajassa tapahtuva tukien maksatus. Mielestäni mitään kansalaispalkkoja tai muita maksatushimmeleitä ei tarvittaisi.

Kun työnantaja voisi ilmoittaa vaikka mobiilisovelluksella tehdyt tunnit, maksetut palkat ja sosiaalimaksut, katkaisisi järjestelmä työttömyysturvan niiltä päiviltä ja jatkaisi tukia automaattisesti ilmoitetun ajan jälkeen. Sama koskisi esim asumistukea (jossa olisi ennalta tiedossa oleva alenema tulojen kasvaessa).

Poistuisi tai merkittävästi vähenisi pätkätyö- ja kohtaanto-ongelma ja paine kasvukeskusten asuntomarkkinoita kohtaan. Ihmiset voisivat asua kotonaan, lähellä tuttujaan ja turvaverkkojaan, ja tehdä tarjolla olevat urakat. Kaikki säästyisivät paperitöiltä ja sekä työnantajan tulos (liikevaihto) että pätkätyöläisen taloudellinen asema paranisivat. Suomi kehuu olevansa IT-alan superosaaja, mutta tämä ei onnistu?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Perustulo kannattaa mielestäni toteuttaa niin, että 20e napsahtaa kaikille 23 vuotta täyttäneille päivittäin tilille, no questions asked.

Mihinkään lisäraportointiin en lähtisi, ne vasta himmeleitä ovatkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkin olen sitä mieltä, että Hetemäen peruslähtökohta on virheellinen ja loputkin johtopäätökset niin muodoin ovat vääriä.

Perustulo kaiken järjen mukaan on omiaan lisäämään työllisyyttä, koska tuen saajalla olisi työsuhteen solmimiseen varaa. Tienata saisi kuinka paljon hyvänsä, mikä ei nykyään ole mahdollista. Moni tuen saaja pelkää jäävänsä kokonaan tyhjän päälle, jos vianomaiset saavat tietää, että hän on paiskannut kättä jostain nollatuntisopimuksesta tai muusta vastaavasta. Johan ne olivat kieltäytyneet työttömyyskorvauksen maksamisesta jopa talkootöiden vuoksi siinä yhdessä viime vuotisessa tapauksessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minulle tuli äskettäin postia TE-keskukselta, missä he siirtävät alle 25-vuotiaat työttömät ja pitkäaikaistyöttömät ja minä kuulun siihen ryhmään. Pitkäaikaistyöttömiin.

01.08.2017 alkaen asiakkuuteni siirtyy kotikunnalleni.

Se ei vain ole TE-toimiston sivuilla vaan minun piti manuaalisesti kirjoittaa www-osoite kokonaisuudessaan ja katsoa sieltä kautta. Sen avulla löysin vain yhden henkilön nimen Turun kaupungin sähköpostiosoitteella. Puhelimilla en tee mitään, koska minä en kuule hyvin.

Lähetin kyseiselle henkilölle sähköpostia, että tietotekniikkaa pitkään tehneenä tiedän kaupungin voivan tarjota minulle paljon töitä, mutta jos ei ole tarjota, niin CV-luettelostani löytyy osaamistani, että kaupungin pitää osoittaa ammattiani vastaavaa työtä.

Se vain hävettää, että Turun kaupunki päätti asiasta 30.06.2017. Mikä siinä maksoi paljon aikaa ilmoittaa?

EDIT:

Vastuullisen henkilön sähköpostiin tuli automaattinen vastaus: Palaan lomalta 31.07.2017. Erittäin hienosti järjestetty vastuullisuus kansalaisista.

Käyttäjän askokorpela77 kuva
Asko Korpela

20170719-tyo-Perustulo
Vihdoin asiallista keskustelua perustulosta!
Pointtinsa on sekä Hetemäellä että Aholalla. Minun mielestäni kaksi tärkeintä ovat:
1. Toimeentulon turvaaminen tuurista riippumatta
2. Ilman omaa syytä tapahtuvan kasvojen menetyksen välttäminen.
Perustulo paikkaa, täyttää sitä kuilua, joka syntyy kun typanoksen tarve pienenee ja kuitenkin työpalkka kakunjaon ainoa väline. Nyky-yhteiskunnalla varaa jakaa vakio-osuus kaikille ja sen jälkeen osallistumisen mukaan. Tulonjako funktiko jossa on positiivinen vakio ja työpanoksesta riippuva osa sen päälle

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen muuten ollut luennoillasi aikoinaan oppilaana.

Pekka Pylkkönen

Ehdotus: lisätään perustuloon vielä kaikille suomalaisille mahdollisuus ottaa vaikka 20 vuoden välein 20.000€ valtion takaamaa riskilainaa. Jotenkin itselle on jäänyt sellainen kuva että useilla työttömillä on aika paljon osaamista ja ideoita. Sillä voisi panna esimerkiksi idean pohjalta firman pystyyn.

Miksiköhän sosiaalituet ovat aina tarkoitettu kädestä suuhun elämiseen? Eivätkö nekin toimisi paremmin jos siellä olisi sisäänleivottuna myös mahdollisuudet investointeihin?

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Yksinkertainen ratkaisu moniin tämän kaltaisiin sananvaihtoihin olisi Tilastokeskuksen budjetin kasvattaminen, ja modernien mikrotalousmallien julkisen rajapinnan avaaminen.

Siitä sitten eri osapuolet, puolueet, vaikuttajayhdistykset yms. rakentelemaan ja testaamaan erilaisia malleja. Käsittääkseni palvelu oli jo pitkälle kehittymässä, mutta sitten alkoi Juustohöyläyksen aika.

Voi olla, että joku ei ehkä halua muiden tietävän mm. inflaation ja työttömyyden luonteesta ja vaikutuksista eri tuloluokkiin yhtään tämän tarkemmin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset