Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

"Mitä ankarampaa kilpailu on sitä parempi se on asiakkaille ja veronmaksajille."

  • Viisi maakuntaa tämän kartan pohjalta olisi optimi.
    Viisi maakuntaa tämän kartan pohjalta olisi optimi.

Ylen tämänpäiväinen Talousprofessorit evästävät hallitusta: Palvelusetelit valinnanvapauden ytimeen on tärkeä kirjoitus, sillä se kuvaa alle puoleen sivuun sen, miten valinnanvapaus kannattaa toteuttaa tulevassa sote-mallissa:

"Ehdotamme mallia, jossa hoidoista päättävä henkilökunta, kuten lääkärit ja sairaanhoitajat, pidettäisiin julkisen sektorin palveluksessa eli jatkossa maakunnan palkkalistoilla.

Asiakas menisi siis valittamaan vaivojaan virkamiesvastuulla toimivalle lääkärille.

– Kun tiettyä hoitoa sitten tarvitaan, olipa se sitten korvien tähystys, olkapääleikkaus tai viisi fysioterapiakäyntiä, lääkäri antaisikin asiakkaalle palvelusetelin. Asiakas voisi itse valita hoidattaako vaivansa maakunnan vai yksityisen omistuksessa olevalla palveluntarjoajalla.

Vielä nykyään palveluseteliä käytetään erittäin vähän, koska kunnat eivät sitä juuri tarjoa tai asiakkaat eivät sitä tunne. Jatkossa palveluseteliä pitäisi talousprofessoreiden mielestä siis käyttää aktiivisesti muuhunkin kuin leikkausjonojen purkuun.

Palvelusetelin yleistyminen avaisi markkinoita palvelutuotannolle."

Terveydenhuolto on pakostakin julkisen ja yksityisen sektorin solmukohdassa, ja ylläoleva ehdotus on mielestäni paras tähän saakka esitetty kompromissi tuon solmun aukaisemiseen. On olennaista tiedostaa, että toisin kuin artikkelin talousprofessorien osalta, valtaosa keskustelusta aiheen tiimoilta on raskaasti ideologista.

Kirjoitus ottaa kantaa myös maakuntauudistukseen - olen itse sitä mieltä, että sotesoppa kannattaa toteuttaa ilman maakuntauudistusta, mutta jos maakuntauudistus toteutetaan, kannatan verotusoikeutta maakunnille, kaavoituksen siirtoa kunnilta maakunnille, sekä suurten infrahankkeiden siirtoa valtiolta maakunnille.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä palvelusetelit ovat ratkaisu moneen ongelmaan.

***

Aikaisempia kirjoituksiani aiheesta palvelusetelit:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234169-case-servea-palvelusete...

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226313-kuka-saa-kilpailuttaa-k...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Täsmälleen se malli mitä minäkin olen propagoinut. Ja aika looginen. Hoito on kaikkialla saman standardin, käyvän hoidon, mukaista ja epäterveet insentiivit saadaan pois. Samalla kuitenkin yksityisen vahvat puolet saadaan käyttöön hoidon toteutuksessa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eivät kaikki lääkärit noudata hoitosuosituksia, ja Valvira on esim. hyväksynyt sähköallergiadiagnoosien tekemisen ja Faradyn häkkien myymisen (yksityinen yleislääkäri), kunhan potilaille vain kerrotaan, että tämä ei ole hoitusuositusten mukaista...

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Samaa mieltä. Toteutuisi se valinnanvapaus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa mallissa on se hyvä puoli, että potilaiden huijausluontoinen ahnehtiminen jäisi pois yksityissektorilta. Veronmaksajien pussista maksettaisiin vain niistä hoidoista, jotka veronmaksajien kustantamat lääkärit ovat katsoneet tarpeellisiksi.
Jos ilman tällaista järjestelyä periaate "raha seuraa potilasta" toteutettaisiin, niin olisi vaara, että yksityiset terveysasemat keksisivät jos jonkinmoista sairautta, josta pääsee veloittamaan raskaimman päälle.

Se huono puoli tässä puolestaan on, että potilaalle jäisi edelleen byrokratian hankaluus päästä julkisen terveysaseman tutkimukseen juuri silloin, kun sellaista tarvitsee. Toinen riski on, että budjettileikkausaikoina lääkärit ohjeistettaisiin olemaan löytämättä juuri mitään hoidettavaa. Tämä riski on todellinen, kun katsoo kuinka Kelan lääkärit nykyään toimivat toisten lääkäreiden kirjoittamien päiväraha- tai eläkeanomuspapereiden kanssa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pitkälti samaa mieltä, mutta KELA:n moittiminen on useimmiten aiheetonta. Eläkeet hylkää eläkevakuutuslaitos, joskin KELA kyllä yleensä, mutta ei aina, myötäilee päätöstä. KELA lähettää potilaita työkykyarvioon tiettyjen erikoislääkärien, kuten ak:een vo:ille, joten väite siitä, että aina hylättäisiin vain papereiden perusteella, ei pidä paikkaansa.

Yleensä lähettämisen syy on se, että yksityislääkärin kirjoittama lausunto on kerta kaikkaian niin huono, ettei sen pohjalta voida tehdä johtopäätöksiä. Tilanne on siis se, että usein ihmiset maksavat yksityislääkäreille surkeista lausunnoista, ja sitten KELA on syntipukki, kun ei voida etuuksia myöntää.

Pekka Pylkkönen

Näistä huonoista lausunnoista on runsaasti tutkimuksia ulkomailtakin. Ei koske vain Suomea. Etuuksia käsittelevät tahot jäävät ikävään välikäteen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kuka on se taho joka on häviäjä ankarassa kilpailussa?

Pekka Pylkkönen

Jos kaikki pinkovat hiukan kovempaa, jokainen tulee maaliin hiukan aikaisemmin -》 kaikki tekevät paremman tuloksen kuin mitä he olisivat tehneet lönkötellessään vähän hitaammin. Vastaavasti samalla tavalla voittajat ja häviäjät ovat olemassa silloinkin jos kaikkien tähti on löysempää.

Ei ole mitään luonnonlakia joka määrää että kilpailun kovetessa täytyy olla enemmän häviäjiä.

Jyrki Paldán

Mutta jos kantavana ajatuksena on, että kaikki saadaan pinkomaan vähän kovempaa kilpailun avulla, täytyy olla myös nykyistä surkeampia häviäjiä. Ilman häviäjiä ei ole kilpailua, ja ilman kilpailua ei juosta lujempaa.

Kuka siis häviää ja miten nykyistä enemmän, jotta kaikki saadaan pinkomaan vielä vähän epätoivoisemmin?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ikuinen optimisti.. Kerrotko miksi kaikkien tulisi pinkoa vähän nopeampaa ja ens vuonna sama. Mihin tällä tähdätään?

Vastaus jäi kuitenkin uupumaan,kuka on häviäjä? Nähdäkseni ensisijaisesti sen työn tekijät ja seuraavaksi työn tarjoajat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset