Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Eläkekolikon kaksi puolta

  • Kuka saa, ja kenelle annetaan. (Kuva: ESS)
    Kuka saa, ja kenelle annetaan. (Kuva: ESS)

Nobelisti Holmström varoittaa eläkkeistä: ”Itsekäs sukupolvi syö seuraavan eväät” (US 11.08.2017) on hyvä kirjoitus, johon ottaa kantaa myös Kimmo Kiljunen, vihdoinkin kiteyttäen nuorilta-vanhoille tulonsiirtomekanismin, jota myös eläkejärjestelmäksi kutsutaan:

"...kautta aikojen eläketurvasta on vastannut kulloinenkin työntekijäpolvi. Kukin sukupolvi on hoitanut vanhempiensa eläkkeet."

Kiljunen on sitä mieltä, että eläkkeitä pitäisi nostaa:

"Eläkkeiden korotus olisi ylivoimaisesti kustannustehokkainta elvytystä. Ostovoima lisääntyisi ja nuoret saisivat töitä. Varat saataisiin eläkeläisten omista säästöistä, lähes koskemattomina kasvavista eläkerahastoista."

Ja osaa kertoa että varaakin tähän on:

"Joka vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet, paitsi kahtena viime vuonna johtuen ensi sijassa laman aiheuttamasta jättityöttömyydestä."

 

Tässä vaiheessa on toki aiheellista kysyä, että eikö aivan yhtä hyvin eläkemaksuja voisi alentaa?

Tai vielä parempi, voisimme oikeudenmukaisesti purkaa koko eläkejärjestelmän (AA, Puheenvuoro 21.3.2016) ennen kuin se luhistuu omaan mahdottomuuteensa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka kuuluu siihen sukupolveen, joka ei itse pääse nauttimaan eläkkeistä, riippumatta siitä että se maksaa noin neljänneksen tuloistaan eläkemaksuja (veritas.fi).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ei se nyt ihan noin mene. Eläkekertymä on suoraan verrannollinen työllisyyteen. Se, että systeemi on epäoikeudenmukainen pienituloisille, vaikka heidän työpanoksensa on ihan yhtä arvokas, kuin isommankin herran. Moni yritysjohtaja tai johto on saanut firman nurin toilailuillaan. Huonolla työnteolla.

Jokainen sukupolvi maksaa omat eläkkeensä. Näkyyhän se jo tilinauhassakin. Ei siinä minkään vielä syntymättömän tai tarhaikäisen tulevia tuloja ole.

Saiskin nuo eläkkeet edes oikeudenmukaisesti. Eläkehän kertyy työnteosta, vaan ei siitä kaikille makseta. Itse aloitin työnteon 17 vuotiaana ja opiskelinkin siinä sivussa. Komiasti nuo summat näkyivät Kelan tilastoissa vaan pankkitililtä niitä on turha kuikuilla.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Jokainen sukupolvi maksaa omat eläkkeensä. Näkyyhän se jo tilinauhassakin."

Tämä ei yksiselitteisesti pidä paikkaansa.

Ja itselläni on sama kohtalo, eläke ei kertynyt ikävuosiltani 17-23 vaikka kävin töissä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

No melko yksiselitteisesti kyllä pitää. Laskennallisesti eläkekertymä lähtee yksilötasolta ja siitä muodostuu sitten se summa, jonka tulet aikanasi saamaan käteen ellei järjestelmää muuteta tai rukata muulla tavoin.

Mitä muuta se voi olla.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #5

"No melko yksiselitteisesti kyllä pitää"

No keskimäärin kolme neljäsosaa yksityisalojen palkansaajien työeläkkeistä rahoitetaan kunakin vuonna työntekijöiltä, työnantajilta ja yrittäjiltä kerätyillä työeläkemaksuilla. Noin neljäsosa rahoitetaan aiemmin rahastoiduilla maksuilla ja niiden tuotoilla.

"...ellei järjestelmää muuteta tai rukata muulla tavoin"

Eläkemaksujen suuruus, eläkeikä ja kertymät ovat muuttuneet jatkuvasti.

https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing...

https://www.veritas.fi/henkiloasiakkaat/tyoelake/e...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #7

Joo katselin samoja lukuja ja eivät ne ihan niin yksiselitteisiä ole. Täytyy lähteä kaivelemaan kuinka paljon esim. Ilmarinen sijoittaa vuosittain kontra tulot eläkemaksuista.

Niin tai näin nuoret ovat huolissaan siitä, että me vanhemmat syömme heidän tulevia eläkkeitään. Entäs kun nämä nuoret alkavat siirtyä eläkkeelle. Mitä heidän lapsensa ajattelevat.

Tosiasiassa en ole huolissani tulevasta eläketurvasta. Siitä kyllä olen, että se on erittäin epäoikeudenmukainen sellaisille, jotka ovat tehneet pitkän työuran matalapalkka-aloilla.

Käyttäjän TapioAngervuori kuva
Tapio Angervuori Vastaus kommenttiin #7

"Noin neljäsosa rahoitetaan aiemmin rahastoiduilla maksuilla ja niiden tuotoilla."

Mistä luulet noiden rahojen tulevan? Joulupukiltako? Vai jonkin kehittyvän talouden työntekijän selkänahasta? Valtion oblikaatioista mahdollisesti?

Tämäkin raha tulee niistä talousyksiköistä, joiden työntekijöinä kansalaiset ovat!

Työssäkäyvät ikäluokat maksavat eläkkeet! Se minkä arvion eläkeyhtiö antaa eläkekertymästäsi on virtuaalirahaa. Kun itse pääset eläkkeelle, tuo 27 miljardia/vuosi, mitä eläkkeisiin kuluu = 27/215 x 100 = 13% BKT:stä, on yhä voimassa. Maksat nykyään siis kymmenyksiä valtiolle etkä kirkolle.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kymmenykset

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
itsekäs sukupolvi syö seuraavan eväät”

Kuten isoikäpolvi joka lähti töihin 15v-16v.Eläke alkoi meillä 22v lähtien.
Mihin hävisi isoltaikäpolvelta 7v-6v maksetut eläkerahat? Ja niitä on paljon .

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sanoppa muuta. Asiasta on vaiettu päättäjien ja eläkeyhtiöiden taholta.

Petri Muinonen

Marja-Liisa, huomautan vain, ettei nuorena töihin lähteminen ole mikään isojen ikäluokkien yksinoikeus. Töitä on nuoremmatkin tehneet, jopa suuremmalla palkalla, ennen ikärajaa, josta eläkekertymä on alkanut.

Sukupolvien välistä eläkemaksujen ja -tulonsiirtojen kokonaisuutta ajatellen suurimmat tekijät ovat seuraavat:

- työn jatkuvuus ollut parempi isoille ikäluokille
- keskimääräinen eläköitymisikä nousee sukupolvessa n. viidellä vuodella, mikä on nuoremmilta ikäpolvilta poissa (eliniän odotteenkaan ei ennakoida kasvavan samassa määrin)
- siitä lähtien kun isot ikäluokat ovat alkaneet eläköityä, eläkkeiden rahastointivastuu on laajentunut niin, että nuoremmat rahastoivat myös itseään varten, eivät pelkästään kädestä suuhun edellisille ikäpolville: tämä on tehty pakosta, koska muuten ikäluokkien pienetessä nuoremmille ei olisi niitä eläkkeen maksajia, eli pakosta olemme käärineet hihamme maksaaksemme oikeasti MYÖS omia eläkkeitämme

Viimeiseen kohtaan Kiljusen ajatuksena siis on se, että jatketaan samaan malliin kuin ennen, syödään nuorempien keräämä rahasto isojen ikäluokkien suihin ja jätetään nuoret ikäpolvet käytännössä ilman eläkettä (Kiljusenhan ei tarvitse itse olla sitä näkemässä, joten politiikon logiikalla so what)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei ole ei oikeus. Tarvittaisiin sota .Kyllä töitä löytyisi sen jälkeen. Vai kuvittelitko että kaikki oli tehty kun isoikäplvi -60 luvulla lähti töihin ?
Sit tarvittaisiin Kekkosen aika jolloin ei oltu EU.
Ei ollut markkinataloutta. Kaikki mitä tehtaista saatiin irti tuli veroina ja tuloksesta valtion kirstuun. esim.Tampella teki kunnon tuloksen sillä tuloksella pykättiin uusi tehdas johonkin ja työpaikkoja.
Nyt tulokset valuu pörsiyritysten osakkeenomistajille ja verot ulkomaille.

Ja se ei ole meidän eläkeläisten valinta vaan -90 luvun hallituksen EU/EMU.

-Ei myöskään tämä:
HS: Palkansaajat maksavat hyvätuloisten lisäeläkkeitä pitkään!
02.05.2014
Palkansaajat maksavat toimihenkilöiden ja johtajien lisäeläkkeitä vuosikymmeniä.
Palkansaajat maksavat vielä vuosikymmeniä toimihenkilöiden ja johtajien lisäeläkkeitä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
-Näin käy siitä huolimatta, että eduskunta on päättänyt lakkauttaa rekisteröidyn lisäeläkkeen vuoden 2016 lopussa.
(no koskas edm.tahoilta on jotain viety?)
HS pyysi Eläketurvakeskusta (ETK) selvittämään lisäeläkkeen tulevia kustannuksia. Keskus arvioi, että työeläkejärjestelmä maksaa lisäeläkkeiden kustannuksista
- vuonna 2015 noin 130 miljoonaa euroa,
- vuonna 2030 noin 80 miljoonaa euroa ja
vielä vuonna 2060 noin neljä miljoonaa euroa.
"Kansan" -edustajat asialla.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Järkevä nuori minimoi eläkemaksunsa ja sijoittaa itse. Esim. yrittäjäksi ja minimi YEL.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tottakait, mutta kuka ne paikat sitten siivoaa tai pitää infraa muuten yllä. Leikkaa puistojen nurmet pienellä palkalla, josta ei montaa senttiä sivuun voi pistää. Oma toiminimi pystyyn ja investoinnit päälle. Kaikkien menojen lisäksi pitäisi tuotteen hintaan lisätä vielä tuo sijoitusmaksu, kun aikanaan eläkkeelle haluaa.

Iltanen hiukan rotia. Toimiakseen yhteiskunta tarvitsee myös puurtajia. Oli muuten lähellä etten itse laittanut Apolloon aikoinaan pientä siivua tuloistani. Samaten Nokian osakkeet vielä joltiseen hintaan kaupaksi. Sinänsä fiksusti toimittu. En menettänyt rahoja ja toisestakin tuli vain vähän takkiin.

Käyttäjän TapioAngervuori kuva
Tapio Angervuori

"Noin neljäsosa rahoitetaan aiemmin rahastoiduilla maksuilla ja niiden tuotoilla."

Mistä luulet noiden rahojen tulevan? Joulupukiltako? Vai jonkin kehittyvän talouden työntekijän selkänahasta? Valtion oblikaatioista mahdollisesti?

Tämäkin raha tulee niistä talousyksiköistä, joiden työntekijöinä kansalaiset ovat!

Työssäkäyvät ikäluokat maksavat eläkkeet! Se minkä arvion eläkeyhtiö antaa eläkekertymästäsi on virtuaalirahaa. Kun itse pääset eläkkeelle, tuo 27 miljardia/vuosi, mitä eläkkeisiin kuluu = 27/215 x 100 = 13% BKT:stä, on yhä voimassa. Maksat nykyään siis kymmenyksiä valtiolle etkä kirkolle.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kymmenykset

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset