Eläkekolikon kaksi puolta

Nobelisti Holmström varoittaa eläkkeistä: ”Itsekäs sukupolvi syö seuraavan eväät” (US 11.08.2017) on hyvä kirjoitus, johon ottaa kantaa myös Kimmo Kiljunen, vihdoinkin kiteyttäen nuorilta-vanhoille tulonsiirtomekanismin, jota myös eläkejärjestelmäksi kutsutaan:

"…kautta aikojen eläketurvasta on vastannut kulloinenkin työntekijäpolvi. Kukin sukupolvi on hoitanut vanhempiensa eläkkeet."

Kiljunen on sitä mieltä, että eläkkeitä pitäisi nostaa:

"Eläkkeiden korotus olisi ylivoimaisesti kustannustehokkainta elvytystä. Ostovoima lisääntyisi ja nuoret saisivat töitä. Varat saataisiin eläkeläisten omista säästöistä, lähes koskemattomina kasvavista eläkerahastoista."

Ja osaa kertoa että varaakin tähän on:

"Joka vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet, paitsi kahtena viime vuonna johtuen ensi sijassa laman aiheuttamasta jättityöttömyydestä."

 

Tässä vaiheessa on toki aiheellista kysyä, että eikö aivan yhtä hyvin eläkemaksuja voisi alentaa?

Tai vielä parempi, voisimme oikeudenmukaisesti purkaa koko eläkejärjestelmän (AA, Puheenvuoro 21.3.2016) ennen kuin se luhistuu omaan mahdottomuuteensa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka kuuluu siihen sukupolveen, joka ei itse pääse nauttimaan eläkkeistä, riippumatta siitä että se maksaa noin neljänneksen tuloistaan eläkemaksuja (veritas.fi).

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu