Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Harhaanjohtava sijoitusneuvonta, tai sen yritys, on rikos, ei rikkomus

  • Mustaa valkoisella.
    Mustaa valkoisella.

Sijoitusneuvonnan virheet paljastuivat ryöppynä – Nyt Fivan Tuominen kertoo, miten rikkomuksia on saatu aisoihin (HS 23.08.2017) on hyvä artikkeli tärkeästä aiheesta, mutta otsikko on väärin. Mukaan on saatu herkullinen:

"HS kertoi elokuun alussa tapauksesta, jossa asiakas oli nauhoittanut Aalto-pankkiiriliikkeen kanssa käymänsä keskustelun, josta kävi ilmi, että sijoitusneuvoja suoraan valehteli hyvin riskipitoisen sijoitustuotteen ominaisuuksista."

Rikoslaista 36 1§ osaa nimittäin kertoa:

"Petos

Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Sekä törkeästä petoksesta:

"3) rikos tehdään käyttämällä hyväksi vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta

...

ja petos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä petoksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi."

ja erityisesti:

"Yritys on rangaistava."

Häkki ei ole tietääksemme heilahtanut, vaikka monesti aihetta olisi ollut.

Koska Fiva tekee parhaansa rikollisten suojelemiseksi, kansalaisten oikeusturvan kannalta olisi parasta, että Fiva lopetetaan, ja sen vastuut ja resurssit siirretään poliisin talousrikosyksikölle.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on tässäkin asiassa heikomman osapuolen puolella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Olen käynyt tässä monen vuoden aikana seuraamassa Alexandria-pankkiiriliikkeen toimintaa potentiaalisena asiakkaana. Tarjoukset ovat aina olleet pidemmässä juoksussa huonoja ja niiden lopputuloksien päättely todella vaikeaa. Parhaimmissa tapauksissa myydään asiakkaalle jotain rahastoa toisesta puljusta ja otetaan provikat välistä omaan taskuun, eikä mainita asiakkaalle mahdollisuutta ostaa täsmälleen samaa rahastoa ilman provikoita toisesta puljusta.

Toinen mielenkiintoinen asia, jonka huomasin oli myyjien ammattitaidottomuus. Heillä oli vain perustietämys asiasta ja jos yritti kaivella vähänkin pintaa syvemmältä, niin he perääntyivät heti ja selittivät, että kyllä heidän sijoituksia oikeasti tekevä osasto tietää mitä he tekevät. Tiedä sitten mitä heidän sijoitusosaston kanssa jutustelusta olisi paljastunut. Sinne asti en koskaan päässyt.

Valitettavasti jouduin tänä vuonna lopettamaan tämän harrastuksen aikapulan vuoksi.

Edit:
Sijoitusneuvoja kaipaaville kaksi yritystä - Nordnet ja Seligson.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset