Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Mietteitä kesäloman päätteeksi - podcast

  • Totinen paikka.
    Totinen paikka.

Ystäväni tavoitteena on tehdä tuhat podcastia elämänsä aikana, lupasin olla ensimmäinen haastateltava. Alla mietteitäni siitä miksi maailma makaa kuten se makaa.

Sivuttuja aiheita mm.

IT-ala, tietotyö, yrittäjyys, automaatio, työn tuottavuuden kehitys, verkkoväittely, demokratian ongelmat, talouskriisi, environmentalismi.

->ajastettu embed ei näytä olevan ihan triviaalia puheenvuorossa, laitan kuntoon kun keksin miten, voi olla että joudut manuaalisesti kelaamaan alkuun, pahoittelut siitä.

Puhuva pää on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka nauttii kesälomansa toiseksi viimeisestä päivästä.

PS. jos haluaisit mukaan Björkenheimin haastattelusarjaan, niin yhteyttä voi ottaa Patrik@igiego.com kautta. 

PPS. Äidille terveisiä: parta lyhenee huomenna, se on päässyt hieman ryöstäytymään käsistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Sinulla meni vähän ohi yksi haastattelijan nostama pointti automaatiosta. Hänen mielestään automaatiota tehtäessä ei hyödyn pitäisi tulla kokonaisuudessaan automaatiota käyttöönottavalle vaan sen pitäisi hyödyttää muitakin yhteskunnan jäseniä. En tiedä ajoiko hän takaa ideaa tyyliin veroja roboteille vai mitä ja missä mittakaavassa, mutta mitä mieltä olet itse tuosta hyödyn jakamisesta?

Vähän asian vierestä, mutta Suomessa ja suomeksi olisi hyvä tehdä enemmänkin politiikkavideoita muidenkin. Tällä hetkellä kun politiikkaan liittyviä videoita eniten tehtailee lähinnä äärioikeisto tai sitä lähellä olevat henkilöt ja tämä tekee sen, että vain heidän asiansa saa hyödyn kyseisestä kanavasta, mikä on sinänsä surullista.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kilpailluilla markkinoilla automaation hyöty valuu alempien hintojen muodossa aina kuluttajille, ts. kaikille yhteiskunnan jäsenille.

Työnteko on kuitenkin yksi yhteiskunnallisen tulonjaon muodoista, joten sen vähentyessä on perusteltua kysyä miten se vastaisuudessa toteutetaan.

Vaihtoehtoja on kärjistettynä kaksi:

1)Robottivero -> tämä on käytännössä yritysten tuloverotuksen painotuksen kasvattamista, mutta mielestäni se sisältää loogisen virheen. Moni kuvittelee että yritysten voitot kasvavat automaation myötä - näin ei ole, vaan kilpailu syö katteet -> robotit eivät tuo suurempia voittoja verotettavaksi.

Tämän lisäksi voitot (ja varallisuus) pyrkivät pakenemaan veroja sinne missä niitä ei ole.

2)Helikopteriraha - http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240129-p... -> linkki kohdassa "Käytännössä tämä tarkoittaa rahan painamista, ja sen jakamista kansalle."

Tämä on mielestäni parempi ratkaisu, jota ei voi paeta. Olennaista tässä on se, että "verotus" osuu varallisuuteen, ei tuloihin.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Moni kuvittelee että yritysten voitot kasvavat automaation myötä - näin ei ole, vaan kilpailu syö katteet -> robotit eivät tuo suurempia voittoja verotettavaksi."

Olen samaa mieltä ja tuo tarkoittaa hyötyä muillekin hinnan alenemisen muodossa.

Helikopterirahasta en ole samaa mieltä ihan täysin varsinkaan inflaation puolesta, sillä rikkaammat eivät säilytä kuin osaa varallisuudestaan euroina, jolloin inflaatio ei pure kuin pieneen osaan heidän varallisuudesta. Tuo tekee sen, että inflaatio puree niihin pahiten, joilla ei ole paljoa varallisuutta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #3

Ei ainakaan köyhimpiin, sillä heillä ei varallisuutta ole - keskiluokalla taas on usein asuntolainaa eurovarallisuuden lisäksi.

On oma keskustelunsa, että onko 2% tavoiteinflaatio hyvä asia vai ei, vai pitäisikö pyrkiä nollainflaatioon.

Jos 2% inflaatio on tavoiteltava, mielestäni kansalle jaettava helikopteriraha on paras tapa toteuttaa se - samalla tulonjakokysymys ratkeaa.

Kaksi kärpästä, sano.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset