Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

FinCoin - Suomelle oma kryptovaluutta

  • Ehkä kääntyy, ehkä ei.
    Ehkä kääntyy, ehkä ei.

Viro kaavailee omaa virtuaalivaluuttaa – ”Estcoin” voisi tulla käyttöön koko maailmassa (TM 29.08.2017), Viron kaavailut omasta ”Estcoin”-virtuaalivaluutasta ammuttiin tylysti alas (TM 08.09.2017) - jos ehdotus kerran sai Mario Draghin älähtämään huolensa Euron asemasta, siinä on oltava jotain järkeä.

Asiaan harjaantumattomille lyhyt kertaus - lohkoketjuteknologiaan perustuvat kryptovaluutat ovat virtuaalista rahaa, jota ei voi väärentää, mutta jotka eivät sovellu erityisen hyvin maksuvälineeksi, sillä niiden arvo heilahtelee aivan liikaa lähinnä spekulaation takia. Yhtäläisyydet Bitcoinin ja tulppaanimanian välillä ovat selvät.

Lohkoketjuteknologia ei tee kryptovaluutasta vain vaikeasti väärennettävää, vaan se mahdollistaa myös sen ohjelmoimisen käyttäytymiseen halutulla tavalla. Tämän teknologian tunnetuin alusta on Ethereum, ja yksi esimerkki tälläisesta ohjelmoinnista olisi arvonlisäveron periminen joka maksutapahtuman yhteydessä (Olivier Rikken 22.08.2017) automaattisesti.

Näiden hyötyjen lisäksi kryptovaluuttojen maksujärjestelmä on hajautettu, eli se ei mene nurin vaikka pankit kaatuisivat, tai jos EKP jonkun jäsenvaltion osalta niin haluaa (AA 02.08.2016). Viimeinen on ehdoton edellytys sille, että Suomi joskus haluaisi erota Euroopan rahaliitosta (TS 23.08.2017)

Hyötyjä on siis ihan kivasti, ja haittana lähinnä se, että Euroopan niskalenkki heikkenee - ilmankos Draghi ei ajatuksesta lämmennyt. Kiinassa harjoitus kuitenkin etenee: China Is Developing its Own Digital Currency (Bloomberg, 23.02.2017), kuten myös Venäjällä: A Vast Blockchain Experiment Could Change Russia (Bloomberg, 06.06.2017).

Tokihan länsipankit tutkivat asioita yhtälailla, mutta lähes varmasti lobaten keskuspankkejansa pitämään näppinsä irti aiheesta, sillä kansallinen kryptovaluutta heikentäisi yksityisten pankkien asemaa merkittävästi.

Tilanne on Euroopalle haitallinen, Draghi estää kehitystä, sillä se heikentäisi EKP:n asemaa, ja länsipankit käyttävät ulkoparlamentaarista valtaa, jotta niiden asema ei heikentyisi, sillä seurauksella että muu maailma menee vasemmalta ja oikealta ohi. 

 

Mielestäni Suomi voisi sanoa Draghille että pitäköön tunkkinsa, ja rohkeasti kokeilla omaa kansallista kryptovaluuttaa, ja sen rinnalla syntyvää maksujärjestelmää. FinCoinia voisi kokeilla aluksi esim. palveluseteleissä (AA 16.09.2017) sopivalla ohjelmoinnilla, niin että niillä ei voi spekuloida (kansalaiset eivät voi pitää niitä hallussaan kuin pienen määrän, ja että niillä voi maksaa vain julkisia palveluita).

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä "Too big to fail" on demokratian suurimpia uhkia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"FinCoin" ??? miksi Suomen kryptovaluutan nimi ei olisi markka ?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

En vastusta, kunhan halusin coinata (pun intended) FinCoinin ennen kuin kukaan muu ehtii.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

OK, sinut on nyt julkisesti merkattu FinCoin nimen keksijäksi

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Suomen omalle kryptovaluutalle löytyy varmasti kannatusta varsinkin nuoremmalta polvelta ja nettomaksajien keskuudesta. Lisäksi EU:n ylivalta ja kontrolli koetaan taakkana, mikä omalta osaltaan auttaa kryptovaluutan kannatusta.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

FinCoin rimmaa hyvin OneCoinin kanssa - todennäköisesti myös ominaisuuksiensa puolesta.
Mitä etua FinCoin toisi Bitcoinin käyttöön verrattuna? Eikö FinCoinin arvo olisi vielä alttiimpi spekuloinnille?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos FinCoinia voi pitää hallussa vain pieniä määriä, jokaisella kansalaisella on vain yksi lompakko, ja sillä voi maksaa vain julkisia palveluja, eikä tehdä tilisiirtoja, niin en näe että sillä hirveästi voisi spekuloida.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Eli kyseessä ei ole kryptovaluutta vaan digitaalinen palveluseteli, joka on toteutettu blockchainin avulla. Palvelusetelin toteuttamiseen soveltuisi paremmin vaikkapa valtion it-keskuksen ylläpitämä relaatiomallinen tietokanta, jos käyttöä ei olisi tarkoitus laajentaa julkishallinnon ulkopuolelle.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tarkoitus nimenomaan jälkeenpäin laajentaa, mutta jostain kannattaa aloittaa.

Olet oikeassa siinä, että pelkkä palveluseteli olisi triviaalimpi toteuttaa kuten ehdotat.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

FIMKillähän on maksettu perustuloa jo vuosi jos toinenkin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tulppaanimaniasta en vielä puhuisi - ympäristö on globaali ja siihen nähden hinta saa nousta vielä aika paljon. Se on silti vielä marginaali-ilmiö - 65,5 miljardin dollarin market cappinsa kanssa.

Bitcoin on toki pelkkä lähtökohta. Sieltä alkaa kohta putkahdella esimerkiksi kokonaisia ekosysteemejä, jotka keskittyvät lähinnä hallinnoimaan sivu- ja lapsilohkoketjua.

En ihmettelisi, vaikka kohta kaikki olisi lohkoketjussa. Veikkaan, että käy astetta hullummaksi tämä meno vielä, kun keskitettyä valtaa aletaan verkossa purkamaan.

Naurattaa jo valmiiksi se itkun ja raivon määrä, mikä siitä seuraa.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

"Bitcoin on toki pelkkä lähtökohta. Sieltä alkaa kohta putkahdella esimerkiksi kokonaisia ekosysteemejä, jotka keskittyvät lähinnä hallinnoimaan sivu- ja lapsilohkoketjua."

Bitcoinin vahvuus ja tulevaisuus perustuu suurelta osin sen ympärille syntyneeseen valtavaan kehittäjien ekosysteemiin, josta viime viikonloppuna Pariisissa pidetty Breaking Bitcoin konferenssi oli hyvä esimerkki.

Vaikea kuvitella että kansallinen kryptovaluutta saisi taakseen vastaavaa kehittäjäkaartia saatika ekosysteemiä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kansallisuus on sellaista ajattelua, että se ei oikein kryptovaluuttoihin suoranaisesti sovi, sillä niiden vahvuus on juuri siinä, että arvoa voidaan siirrellä maailman toiselle puolelle pienellä vaivalla ja ilman välikäsiä.

Bitcoinin ympärillä on varmasti paljon kehittäjiä, mutta itse valuutta on ominaisuuksilta aikansa nähnyt ja ongelmissa transaktiomääriensä kanssa - sehän forkkasi tuossa vähän aikaa sitten juuri siitä syystä. Eivätkä nämä skaalauspäivitykset ole ilmeisesti olleet sellaisia ratkaisuja, jotka olisivat suuresti helpottaneet. Bitcoinin kokonaisosuus markkinoista laskee koko ajan ja muistaakseni parhaimmillaan 40% louhintatehosta hyppäsi BCH:n kyytiin forkin jälkeen.

Ominaisuuksien vähyys voi toki olla vahvuuskin. Teknisesti se ei ole monimutkainen näihin uudempiin valuuttoihin verrattuna ja monimutkaisuus tuo aina mukanaan ongelmia. Blogissakin mainittu Ethereum koki replay-hyökkäyksen tuossa, mikä johti sekin forkkiin. Kyseinen hyökkäys johtui ilmeisesti reiästä uudessa tekniikassa: Yhden lohkoketjun transaktiota pystyi toistamaan toisessa lohkoketjussa huijaamalla.

Kansallinen kryptovaluutta voi olla mitä vaan. Ennemminkin näkisin sen niin, että vaikkapa KELA toimii lohkoketjun päällä älykkäiden sopimusten kautta ja siinä sivussa KELA:lla on oma valuutta, joka on lapsiketjussa ja kansallinen valuutta on Proof of Stake pääketju, joka pitää huolen lapsiketjujen transaktioista.

Moisella tapaa toimiva tekniikka on esim. kohtapuoleen ilmestyvä Ardor. Sen lisäksi Fimkin kehittäjiltä on tulossa Heat, mikä on onnistuessaan aika häimä. Näemme parin vuoden sisään, mikä on homman nimi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kunnianpalautus oravannahalle. Vaadin!

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Yksi tärkeä kysymys lienee;

Miten tällaisessa virtuaalirahassa määrittyy rahan arvo?

Lukitaanko yhden virtuaalirahan arvo johonkin yleiseen indeksiin, tuotteeseen, kultahippuseen, jne.

Vai seuraako se vaikkapa Euron rahan arvoa?

Miten sijoitustoiminta virtuaalirahamarkkinoilla,,voiko sallia,,vaiko ei,,?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Sitoisin euroon. Kts kommentti #6

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Kiitos.

Ymmärsin osittain,,tai sitten näin.

Eli tavoite olisi tehdä raha jolla maksaminen tai ostaminen ei tarvitsi pankkia välikätenä. Sopisi tosiaan hyvin julkiseen palveluun, miksei myös muuallekin.

Jos sellainen rahasysteemi kehittyisi ja maksujärjeselmä jossa pankki jäisi tarpeettomaksi tältä osin, kannatan täysin lämpimästi. Sehän olisi vallan hyvä idea.

H.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset