Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Landet med tusende öar och skär

  • Vuoden 2012 madonluvut
    Vuoden 2012 madonluvut

Katalonian tapahtumien innoittama Ahvenanmaalla ajetaan kansanäänestystä itsenäisyydestä: ”Miksi emme jatkaisi loppuun asti?” (IS 04.10.2017).

Kannatan ehdotusta, sillä varauksella että kenraalimme eivät ole asiasta eri mieltä maanpuolustuksellisista syistä. Perusteluni itselleni asiasta ovat melko triviaalit, Ahvenanmaa ei tarvitse Suomea, Suomi ei tarvitse Ahvenanmaata, ja Ahvenanmaalaiset haluavat itsenäistyä.

Päätöstäni toki helpottaa se, että tuore selvitys Selvitys Ahvenanmaan maakunnan ja valtion välisistä rahavirroista (vm.fi, 28.4.2017) valtion tekevän tappiota 4449 euroa per ahvenanmaalainen (kuvaliite). Ahvenanmaan väkiluvun ollessa noin 29500, tämä tarkoittaa noin 131 miljoonan euron vuosittaista turskaa. Tähän lukuun ei ole vielä laskettu mukaan juuri otsikoissa olleita yritystukia (Yle, 3.10.2017) - tuoretta lukua Ahvenanmaan osuudesta en löytänyt, mutta vuonna 2010 se oli 2 444 euroa per henkilö per vuosi (TS, 18.4.2010), ts. noin 72 miljoonaa vuodessa.

Yhteensä Ahvenanmaa maksaa valtiolle siis ainakin 200 miljoonaa vuodessa, ja voi olla että tässä unohdan jonkun luvun, joka avuliaat kommentoijat voivat halutessaan alle lisätä.

Raha ei kuitenkaan tässä kysymyksessä ole se olennaisin asia - jos Ahvenanmaa haluaa itsenäistyä, lähettääkö Suomi poliisinsa pamputtamaan Ahvenanmaalaisia ja sulkemaan äänestyspaikan?

Tuskinpa, siispä terveiseni Ålands Framtid- puolueelle, jos kenraaleilla ei ole mitään itsenäistymistänne vastaan, niin lupaan tulla vierailemaan itsenäistymisjuhliinne kun ne vihdoin järjestetään. 

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka esittää tässä kirjoituksessa henkilökohtaisen kantansa asiaan - puolueella ei asiaan virallista kantaa (ainakaan vielä) ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Ahvenanmaalaiset haluavat itsenäistyä."

Tälle ei nyt ole muuta perustetta kuin asiaa ajavan prosenttipuolueen puheenjohtajan sana, ilmeisesti kysyttäessä. Vastaavasti joku Halla-aho voisi vakuuttaa, että "suomalaiset haluavat lopettaa maahanmuuton".

Ihmettelen kyllä, miten kevyesti mantereella jotkut suhtautuvat edes ajatusleikkiin Suomen pilkkoutumisesta. Mutta kuten sanottu, harvapa tuota Ålands Framtidia Ahvenanmaalla niin tosissaan ottaa että siitä kannattaisi murhetta kantaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Äänestämällähän tämä selviää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Miksi siitä pitäisi äänestää, kun mikään varteenotettava taho ei sellaista ole ajamassa?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #3

Ratkaisu on tietysti pitää kansanäänestys siitä pitäisikö pitää kansanäänestys.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Oliko blogitekstikin vain pelkkä provo, kun heitit kommentoinnin läskiksi?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #7

Myönnän, että Jannen kanssa väittely menee usein nokkeluuksiin asioiden sijaan.

Tietysti päätöksen äänestyksestä tekisi Ahvenanmaan maakuntahallinto - ei tässä ole mitään epäselvää ja Janne tietää sen, joten en viitsinyt sitä vastata näin.

Meinaisin tosin vastata, että samalla argumentilla olisi voinut jättää Axel Johnssonin ulostulot uutisoimatta, koska hän ei ole varteenotettava taho.

Mutta päädyin sitten vetämään riman alta, pahoittelut siitä.

edit: kun asiaa mietin, niin reaktioni oli kuten oli, koska muoto, jossa Jannen kommentti olisi ollut lisäarvoa antava olisi esim.

"Päätöksen Ahvenanmaan itsenäistymisäänestyksestä tekee Ahvenanmaan maakuntahallinto, ei Amos Ahola tai Axel Jonsson.", johon olisin vastannut "Olet tietysti oikeassa, kiitos selvennyksestä."

Mutta ei - sen sijaan kommentti on sarjaa "on parempi että asia vaietaan kuoliaaksi", joka on demokratian hengen vastaista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Hyvin olisi voitu jättää uutisoimatta muualla kuin Ahvenanmaalla. En näe tuon uutisoinnilla yhtään mitään arvoa, ellei Johnsson saa vaatimukselleen mittavaa tukea. Uutisointi palvellee joidenkin ihmisten närkästymisenhalua. Melkein mikä otsikko tahansa Ahvenanmaasta on tietyille tahoille punainen vaate.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #10

"En näe tuon uutisoinnilla yhtään mitään arvoa, ellei Johnsson saa vaatimukselleen mittavaa tukea."

Ei voi saada ellei asiaa uutisoida - median tehtävä demokratiassa on uutisoida, ja siinä vaiheessa kun media päättää olla uutisoimatta, demokratia kuolee.

Kyse ei kuitenkaan ole kylähullusta, vaan poliittisen puolueen puheenjohtajasta.

Mielestäni kommentointi kuvastaa pikemminkin suomalaista mediaa ja kansanluonnetta - jos kannatus on alle 10% viime vaaleissa, niin parempi että ovat hiljaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Vai että demokratia kuolee? Mitä uutta tässä nyt oli, ei yhtään mitään. Väkisin luotiin klikkiotsikko, jotta pystyttäisiin hyötymään Katalonian tapahtumista kaupallisesti. Mikä ihmeen uutinen se on että Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajava puolue on itsenäisyydestä äänestämisen puolesta? Pitäisikö median aina kun jossain päin maailmaa väitellään maataloustuista varmuudeksi tarkistaa kepulta mitä mieltä he ovat maataloustuista Suomessa - muuten demokratia kuolee.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #20

Käännetään asia toisin päin - jos Ahvenanmaan itsenäistymisestä ei uutisoida Katalonian tapahtumien aikaan, niin milloin siitä on aiheellista uutisoida?

Mitä maataloustukiin tulee, niin kepultahan niistä kysytään tasaisin väliajoin, riippumatta siitä väitelläänkö aiheesta jossain päin maailmaa vai ei.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

Ehdottaisin nöyrästi, että uutisoitaisiin, kun on jotain uutisoitavaa. Nyt pyrittiin Katalonian varjolla luomaan kuva päivänpolttavasta aiheesta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #24

Tämä tarkoittaisi sitä, että Axelinkin pitäisi kiivetä kiväärin kanssa Maarianhaminan korkeimpaan hotelliin - tämäkään ei liene tarkoituksenmukaista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Ei kannata. Nils Torvalds julisti jo aikanaan konepistooli kädessään kommunistisen vallankumouksen alkaneen ja kävi vielä pressikuvaajalle poseeraamassakin Forumin katolla. Siihen aikaan ei edes tainnut olla sen korkeampi kuin Maarianhaminan korkein hotelli.

Vallankumous kuitenkin kuivui kasaan, kun oli mukavampi juoda punkkua kirjapiirin ringissä, tai jotain sellaista. Kyllä tuo kysyisi lähinnä kansan tukea, eikä mediatemppuilua.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #31

Ei kannata ei, mutta jos kaveria ei noteerattaisi, hänelle ei jäisi muita vaihtoehtoja. Tämä siis sen jälkeen, että puolue on perustettu, ja se on saanut 2/30 paikkaa viime vaaleissa.

Kansan tukea ei voi saada ilman näkyvyyttä, ja näkyvyyttä on vaikea saada ilman mediaa - nykyään se on sentään mahdollista sosiaalisen median keinoin, mutta silti erittäin vaikeaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Arvelisin, että Ahvenanmaalaiset äänioikeutetut lukevat Iltasanomia vielä minuakin vähemmän, jopa yhteenlaskettuna. Ja edelleenkään ei siis ollut tapahtunut mitään, mikä olisi oikeuttanut näkyvyyden. Aloite näyttää olleen toimittajan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #8

"Parempi että asia vaietaan kuoliaaksi",
nyt menee mielestäni alta riman ellet pysty kertomaan missä olen sanonut mitään tuon kaltaistakaan. Sekö olisi antanut lisäarvoa jos olisin kertonut että Amos ei asiaa päätä?

Axel Johnssonin ulostulo, jos oikein tulkitsen, on sitä että US on soittanut Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavalle yhdistysjohtajalle joka on vastannut "tottakai" kysymykseen pitäisikö Ahvenanaan itsenäisyydestä äänestää?".

Mitään esityksiä eikä liikahduksia ole Ahvenanmaalla asian suhteen ollut ja tilanne on näiltä osin ollut muuttumaton vuosikymmeniä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #11

Jos media ei uutisoi poliittisen puolueen ulostuloja, niin media todellakin on vallan vahtikoira.

Paljonko puolueen kannatus pitää tarkalleen ottaen mielestäsi olla, että uutiskynnys ylitetään?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Taas kummallinen kysymys joka pitää sisällään, että olisi väittänyt jotain tuollaista.
Kun kukaan ei tietääkseni ole tehnyt mitään ulostuloa vaan toimittaja on keksinyt soittamaa Katalonian uutisoinnin innoittamana että mitäs mieltä Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajava on Ahvenanmaan itsenäisyydestä. Kuten Max osuvasti vertasi.

Saa soittaa, saa kysyä, mutta kannattaa myös ymmärtää että asia ei ole mitenkään ajankohtainen Ahvenanmaalla ja että juttu on aivan tyhjän päällä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #25

Noted - en lähde vielä ostamaan kasvomaaleja Ahvenanmaan itsenäisjuhlaan.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

#1 <- Ottamatta kantaa puoleen tai toiseen, kysyisin:
Miten Janne siellä lounaissaaristossa ajatellaan tästä Ahvenanmaa itsenäiseksi - ajatuksesta? Siellä lienee lähempi kontakti asiaa koskettavien ihmisten ajatuksiin (kirjoita vaikka oma blogi, jotta ei huku kommenttimereen...).

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

No eipä se täällä mikään puheenaihe ole. En muista koskaan keskustelleeni Ahvenanmaan itsenäistymisestä täällä tai Affenanmaan puolella rajaa paikallisten kanssa. Vaikea omata mielipidettä jostain jota ei ole olemassakaan. Somessa näihin toisinaan törmää.

Saaristomerellä sen rajan näkee merikortista, ei muuten. Ja siitä, että mökkejä on vähän ja luonnonsatamia enemmän Ahvenanmaan puolella, mukavampi veneillä kun on vapaita saaria.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olen aina pitänyt kummallisena, että Ahvenanmaa kuuluu Suomeen.

Mantereella Oolannin itsenäisyyttä ei varmaankaan juuri vastusteta?

Tässä olisi mielenkiintoisen Gallupin paikka.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Siihenhän ei mitään lupia tarvita. Tekeväthän noita monikin, mutta kun nyt käytit gallup-sanaa niin tuolta pääsee keskustelemaan toimeksiannosta:

https://www.tns-gallup.fi/yhteystiedot

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Maantieteellisesti, väestöllisesti ja historiallisesti Ahvenmaa on luonnollinen osa Suomea siinä kuin muukin lounais-saaristo. Mitä ihmeen kummallista siinä on?

Minusta on kummallista että Pohjanmaa on osa Suomea, eikö asiasta kannattaisi järjestää kansanäänestys kun kerran tulonsiirtojakin saavat?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Pakollahan ne kuitenkin liitettiin Suomeen, mikä ei kuulosta kovin luonnolliselta.

--

Yksimielisyyttä itsenäisyysasiassa ei tietysti synny ei mantereella eikä Ahvenanmaalla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #39

Nykyisen Ahvenanmaan alue on ollut Kastelholman linnaläänin kautta osa Turun hallinnollista aluetta jo 1300-luvulta lähtien, myöhemmin Turun ja Porin lääniä ja autonomian aikana se oli osa Suomen suuriruhtinaskuntaa. Suomen itsenäistyessä tietenkin myös Ahvenanmaan maakunta oli osana.

Milloin Ahvenanmaa mielestäsi on liitetty pakolla Suomeen, Rutanen?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #40

Tuo on varmaankin totta, historiallisesti kyllä osa Suomea.

Itsenäistymisen jälkeen ahvenanmaalaiset halusivat liittyä Ruotsiin, mutta
Kansainliiton päätöksellä (jota suomalaiset ystävällisesti harhaanjohtivat) liitettiinkin Suomeen.

--

Koska tämä asia ei ole oikeasti millään agendalla, pidän tätä vain kahvipöytäkeskusteluna. Ja jos se oikeasti olisi, niin kiistelyä varmaan syntyisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #61

Olen kuullut tarinan että suomalaiset tosiaan kuskasivat tarkkailijat sisäsaaristoa pitkin mahdollisimman pitkälti, sitten Ruotsiin mentäessä ylitettiin aava ja saareton Ahvenanmeren selkä. Noinhan se tosiasiassa onkin, ihan maantieteellisesti Ahvenanmaa on samaa saaristoa kuin Saaristomeri vaikka siinäkin on Turusta suoraan tultaessa ylitettävänä Kihtin selkä.

Itselläni on paatti Uudessakaupungissa ja hitaallakin veneellä ollaan kolmessa tunnissa Ströömin yli Ahvenanmaan puolella, Brändön nurkilla. Täältäpäin katsoen Ahvenmaan saaristo alkaa ihan nurkan takaa.

Oolantereiden äänestyksestä on kohta 100 vuotta eikä tieto taida olla ihan validia. En yhtään epäile etteikö vauras ja vakaa Ruotsi olisi silloin ollut houkuttelevampi kuin vastaitsenäistynyt ja köyhä Suomi. Vastineeksi saivat monenlaisia erityisasemia.

Samaa mieltä, kyllä maailmaan kahvipöytäkeskusteluja mahtuu. Pidetään oolantereista huolta niin saamme edelleen ylpeillä maailman suurimmalla yhtenäisellä saariryhmällä :-)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #62

Joo, tuo venereissu oli niin hupa-tarina, että on jäänyt hyvin mieleeni.

Suomalaisten höynäytys oli tavallaan ahvenamaalaisten onni, sillä saivat Suomelta autonomia-edut, joita Ruotsi ei olisi missään tapauksessa heille myöntänyt.

Turun saaristo on käsittääkseni globaalistikin täysin uniikki. Pitäisi tutustua paremmin. Vain Ahvenanmaa ja Korppoo on tullut bongattua.

--

Ja seuraavaksi jännittämään katalaanien seuraavaa siirtoa..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #64

Tuo mitä kutsut höynäytykseksi, on vain todellisuuden osoittamista. Ruotsalaiset koittivat tosissaan höynäyttää, kun he esittelivät kuulemma karttaa jossa vain maner ja pääsaaret näkyivät. Silloin Ahvenanmaa näyttää olevan paljon lähempänä Ruotsia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Täydellisessä maailmassa jonkun alueen itsenäistymisestä äänestetään sekä kyseisellä alueella, että sen ulkopuolella.

Näin voitaisiin toimia myös Ahvenanmaan tapauksessa, ts. muu Suomi äänestäisi onko itsenäistyminen ok. Edustuksellisessa demokratiassa tämä äänestys ei kuitenkaan ole välttämätön, vaan alueen itsensä äänestys riittää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä määrittelee alueen. Voiko Ahvenanmaan maakuntahallinto sisällyttää itsenäisyysäänestykseen vaikkapa Nauvon-Korppoo-Houtskarin? Ja kääntäen, onko Kökarilla tai Sottungalla oikeus jättäytyä Suomen osaksi?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

On ehkä hyvä erotella 1)maa-alueet 2)asukkaat. Demokratiassahan nämä ovat kulkeneet käsi kädessä, mutta en näe mahdottomana tulevaisuutta, jossa nämä kaksi irtaantuvat, nykyisellään kyse on toki omaisuudesta, joka on kiinni maassa, mutta toisaalta maa ei nykyään tuota enää mitään, vaan se on pelkkä kuluerä. (olettaen että maassa ei ole jotain raaka-aineita tms.)

Kysymys on, että mikä valtion intressi on pitää joku alue omanaan, olettaen että sillä ei ole alueella omaisuutta.

Maanpuolustus on mielestäni ainoita hyväksyttäviä tekijöitä.

Näin siis filosofisesti tarkasteltuna, reaalipolitiikassa asiaan vaikuttaa moni muukin asia, kuten se, että minkä puolueen äänestäjiä menetetyillä alueilla olisi jne.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Korjaathan linkkiosoitteen, tai viittauksen. Nyt hujasit minut valheellisella esitykselläsi (HS) klikkaamaan buldevardilehdistön sivulle.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Korjattu, typo - pahoittelut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän tuosta varsinaista vahinkoa syntynyt. Kunhan periaatteesta vältän tukemasta noita journalismin irvikuvia. Kiitos ymmärryksestäsi.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ahvenanmaasta puhuttaessa olisi syytä myös kiinnittää huomiota siihen, mitä Suomen perustuslaki sanoo kansanäänestyksien järjestämisestä ja valtakunnan rajojen muuttamisesta:

"53 § Kansanäänestys ja kansalaisaloite (4.11.2011/1112)

Neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä päätetään lailla, jossa on säädettävä äänestyksen ajankohdasta ja äänestäjille esitettävistä vaihtoehdoista.

Kansanäänestyksissä noudatettavasta menettelystä säädetään lailla."

Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...

Lain säätäminen kansanäänestyksestä tarkoittaa sitä, että eduskunnan on hyväksyttävä laki Ahvenanmaalla pidettävästä neuvoantavasta kansanäänestyksestä.

"4 § Valtakunnan alue

Suomen alue on jakamaton. Valtakunnan rajoja ei voida muuttaa ilman eduskunnan suostumusta."

Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...

Kutenkin monien muidenkin maiden perustuslaeissa, niin myös Suomenkin perustuslaki sanoo, että maamme on jakamaton ja sen rajoja ei voida muuttaa ilman eduskunnan siunausta.

Perustuslaissa myös määritellään Ahvenanmaan erityislait ja Ahvenanmaan erityisasema:

"75 § Ahvenanmaan erityislait

Ahvenanmaan itsehallintolain ja Ahvenanmaan maanhankintalain säätämisjärjestyksestä on voimassa, mitä siitä mainituissa laeissa erikseen säädetään.

Ahvenanmaan maakuntapäivien oikeudesta tehdä aloitteita sekä Ahvenanmaan maakuntalakien säätämisestä on voimassa, mitä niistä itsehallintolaissa säädetään."

Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...

"120 § Ahvenanmaan erityisasema

Ahvenanmaan maakunnalla on itsehallinto sen mukaan kuin Ahvenanmaan itsehallintolaissa erikseen säädetään."

Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...

Käytännössä Ahvenanmaan itsenäisyyden ajaminen käytännössä olisi Suomen rikoslain 13. luvun mukaan valtiopetos:

"1 § (21.4.1995/578) Valtiopetos

Joka tarkoituksenaan väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla tai siihen rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti pakottamalla taikka valtiosääntöä rikkoen

1) kumota Suomen valtiosääntö tai muuttaa sitä taikka

2) muuttaa Suomen valtiojärjestystä

tekee teon, josta aiheutuu sanotun tarkoituksen toteutumisen vaara, on tuomittava valtiopetoksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi."

Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/1889003...

Kannattaa myös muistaa, että itsenäisyyttä ei käytännössä koskaan anneta, vaan se otetaan syrjäyttämällä aikaisempi valtio ja kumoamalla sen valtiosääntö. Ahvenanmaan poikkeuksellisen aseman ollessa kyseessä ja sen ollessa mainittuna perustuslaissa kaksi kertaa, joten kyseessä saattaisi jopa olla törkeä valtiopetos, koska "4) rikos on poikkeuksellisten olojen vuoksi erityisen vaarallinen". Siinä olisi Ahvenanmaan separatisteille vähän ajateltavaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Suomen eduskunnan toki Ahvenanmaan itsenäistymisestä pitäisi äänestää, onneksi tuo maininta väkivallasta oli laissa, muuten olisin itsekin blogatessani syyllistynyt valtiopetokseen.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

En näe, että olisit missään mielessä syyllistynyt tässä bloggauksessa valtiopetokseen, koska sinulle ei ole aikomuksia järjestää Ahvenanmaalla laitonta kansanäänestystä taikka kannustaa Ahvenanmaata itsenäistymään. Lähestymistapasi on on mielestäni bloggauksessasi enemmänkin teoreettinen ja hypoteettinen kuin mitenkään Suomen lakeja rikkova.

Kun Ahvenanmaan teoreettisesta tiestä itsenäisyyteen puhutaan, niin silloin on myös syytä kiinnittää huomiota Ahvenanmaan asemaan Suomen perustuslaissa. Mielestäni Ahvenanmaan teoreettinen itsenäisyys edellyttäisi sitä, että laki Ahvenanmaan itsenäisyydestä pitäisi säätää perustuslainsäätämisjärjestyksessä, koska Ahvenanmaan juridinen asema määritellään perustuslaissa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #28

Kannustan kyllä Ahvenanmaata itsenäistymään, mutta tämä ei täyty:

"Joka tarkoituksenaan väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla tai siihen rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti pakottamalla taikka valtiosääntöä rikkoen"

Ellei sitten verbaalista väkivaltaa lasketa.

Tuo perustuslainsäätämisjärjestyskysymys on validi, se vaikeuttaisi asiaa huomattavasti.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #30

Jos Ahvenanmaa haluaisi itsenäistyä ilman eduskunnan suostumusta, niin se merkitsisi Suomen perustuslain ja valtiojärjestyksen kumoamista Ahvenanmaan alueella. Tällöin Ahvenanmaa pyrkisi pakottamaan tahtonsa läpi laittomin keinoin. Tuossa tapauksessa kyse olisi valtiopetoksesta Suomen valtion näkökulmasta katsottuna.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #34

Juridisesti kyllä, mutta se ei pakota Suomea pamputtamaan jos Suomi ei niin halua tehdä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jaa-ah, en osaa veikata Ahvenanmaan kohdalla, mutta siitä olen ihan varma ettei saamelaiskäräjät ainakaan saisi lupaa järjestää itsenäistymisestä käytäviä vaaleja. Tuskin saisivat äänestää neuvoa-antavasti liittymisestä Islantiin saati Norjaan. Toki saamelaiskäräjillä olisi oikeus tehdä oikeusministeriölle aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja, vaikkapa tällaisesta äänestyksen järjestämisestä, mutta hylsy olisi aivan varmaa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Olen kerran käynyt Ahvenmaalla. Tuntuu hyvin ruotsalaiselta kulttuurilta. Tv-antennit sojottavat länteen. En itkisi, jos haluavat irrota Suomesta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Äh, miten asiantuntematon kirjoitus taas. Ålands Framtid on ollut olemassa parikymmentä vuotta eikä inspiroitunut Katalonian tapahtumista.

Se on separatistinen liike joka on taatusti jokaisessa vastaavanlaisessa paikassa. En yhtään ihmettele että sellainen on olemassa kun mitään tietämättömät mannerlaiset säännöllisin väliajoin usuttavat vihaa Ahvenanmaata kohtaan.

On se kieltämättä outoa jos ei ymmärrä mitä hyötyä Ahvenanmaasta on tai miksi olisi hyvä idea päästää irti Valtion osista.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kansanäänestyksen nostaminen pöydälle oli käsittääkseni Katalonian innoittama asia, kerro toki jos olin väärässä?

Ainakin IS:n jutun mukaan:

"Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavan Ålands Framtid -puolueen puheenjohtaja Axel Jonsson näkee Katalonian tilanteella yhtymäkohtia Ahvenanmaahan.

Jonssonin mukaan Ahvenanmaata ja Kataloniaa yhdistää kielikysymys ja emämaan haluttomuus kehittää alueen autonomiaa. "

Mutta annan anteeksi syytöksen asiantuntemattomuudesta, sillä oletan että et linkkiä lukenut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

No, jos vaikka Nya Ålandin toimittaja soittaisi Jussi Niinistölle kysyäkseen hänen näkemystään asevelvollisuudesta, olisi Iltasanomia mukaileva otsikko: På fastlandet driver man slopande av värnpliktsbefrielse för åländska män: "För visst är ju ålänningarna på samma sätt finländare som resten av oss."

Jos sen perusteella joku sitten kirjoittaisi aiheesta blogin, niellen tuon klikkivieheen, on ihan kohtuullista puhua asiantuntemattomuudesta. Ei tuollaista ajeta mantereella, vaikka puolustusministeri houriikin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #41

Asiantuntemattomuus vaatii asiavirheen, ja tietääkseni ainoa asiavirhe kirjoituksessani on kohta "haluavat itsenäistyä.", ja teknisesti ottaen sekään ei ole asiavirhe kunnes toisin äänestetään.

Vai oliko kirjoituksessani muita asiavirheitä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #43

Aikakoneellako se Axel innoituksensa haki Katalonian tapahtumista? Vai ajattelitko jotain aikaisempia Katalonian tapahtumia?

Itsekin kirjoitit Ålands Framtidillä (perustettu 2001) olleen itsenäisyysagenda jo pitkään. Selkein asiavirhe lienee kommenttiosiossa, kun [ilmeisesti] luotit Wikipedian tietoon maakuntahallinnon edustajapaikkojen lukumäärästä, joka kuitenkin nousi kolmeen jo vaaleissa 2011.

Se, että Ahvenanmaalla ajetaan jotain on kyllä sen luokan yleistys, että laskisin sen tässä asiayhteydessä asiavirheeksi verrattavissa olevaan harhaanjohtamiseen. Koska et tuota klikkivieheotsikkoa mitenkään kyseenalaistanut, lankeaa siitä sinulle solidaarinen vastuu.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #44

Kuka luottaa ja mihin, paikkoja on 2 vuoden 2015 vaalien jälkeen.

Axel haki innostuksensa kansanäänestykseen Kataloniasta, kuten kirjoitin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #45

Niinpä näkyy olevan 2. Menin luottamaan puolueen nettisivuihin. Eivät nähtävästi ole halunneet myöntää tappiotaan. Pahoittelen virhettäni.

En epäile etteikö Axel olisi saanut, tai jopa hakenut innoitusta Kataloniasta. Kyseenalaistin vain miten tuo on ollut jo aiemmin heidän tavoitteensa, jos innoitus tuli viikonlopun tapahtumista? Toki jos tarkoititkin innostusta, sitä hän sai varmasti lisää. Mielestäni siinä vahingossa aukaisemassani artikkelissa ei kuitenkaan kerrottu Katalonian tapahtumien innoittaneen tai innostaneenkaan Axelia tai hänen puoluettaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #47

No problem - suoraselkäisesti myönnetty virhe, harvoin näkee tällä palstalla.

Mitä innoitukseen tulee, niin kun tekstin lukee ilman että se on linkki, niin ehkä aukeaa paremmin:

"Katalonian tapahtumien innoittama Ahvenanmaalla ajetaan kansanäänestystä itsenäisyydestä"

Axel heräsi 2001 tavoitteeseensa, ja halusi Ahvenanmaan itsenäiseksi.

2017 kun Kataloniassa pamputettiin kansanäänestyksessä, hän innostui vaatimaan vastaavaa kansanäänestystä Ahvenanmaalle.

Jos Suomi päättäisi tuolloin sulkea äänestyspaikan ja pamputtaa kaikki paikalle tulijat, niin Axel saisi luultavasti tahtonsa läpi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Mistä päättelit ajatuksen kansanäänestyksestä tulleen nyt? Kyllähän tuo on ollut heidän agendalla pitkään. Pitäisi vain saada 14 muutakin maakuntapäivien edustajaa samalle kannalle, tai rutkasti lisää omia edustajia.

Loppukaneetistasi olen samaa mieltä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #49

En väitä etteikö se olisi ollut agendalla aikaisemminkin, mutta se ei poista sitä, että Axel näki hetkensä taas tulleen nostaa kissa pöydälle.

Voin samaan hengenvetoon löydä konjakkipullon vetoa että Axelin puolue saa ainakin yhden paikan lisää ensi vaaleissa, osin Katalonian ansiosta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #50

En nähnyt artikkelissa mitään viitteitä tuollaisesta, ainakaan Axelin sanomana. Toimittaja tuossa taisi nähdä hetkensä tulleen, mutta olkoon ei sillä ole väliä.

Ei tuo yksi paikka mitään kerro, johan he saivat sen 3 vuonna 2011. Mutta neljästä paikasta voin hyväksyä vedon.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #52

Jos annat kertoimen 3:1 niin olen valmis lyömään vetoa neljästä paikasta, mutta en 1:1.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kansanäänestys Ahvenanmaan itsenäistymisestä saattaisi olla paikallaan. Näin nähtäisiin, mikä kannatus Suomeen kuulumiselle Ahvenanmaalla on.

Luulisin, että ahvenanmaalaisten enemmistö äänestäisi "ei" Ahvenanmaan itsenäisyydelle.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Itämeri tarvitsee ei-venäläisen Ahvenanmaan. Tätäkään ongelmaa ei olisi jos 1809 katastrofilta olisi vältytty. Nykysysteemi lienee kohtalainen kompromissi.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Puolustussopimuksen myötä turvallisuustilanne ei nykyisestä muuttuisi, vaikka Ahvenanmaa olisikin itsenäinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuossa äänestyksssä pitäisi olla vaihtoehtoina Ahvenanmaan itsenäisyys tai kuuluminen Suomeen ilman erityisasemaa eli autonomia loppuu ja erikoiskohtelu runsaine rahallisin etuuksin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mahtava kuningasajatus! Tuollainen äänestys tulisi sitten luonnollisesti toteuttaa kaikissa maakunnissa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Se on totta. Miksi rajoittaa äänestystä Ahvenanmaahan kun meillä on mahdollisuus pirstoa Suomi pieniksi Liechtensteineiksi kerralla, sanotaan vaikka Suomi 100 -hengessä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miksi, ei muilla maakunnilla ole autonomiaa ja erioikeuksia?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #59

Ei niillä myöskään ole itsenäisyyttä, vielä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #59

Mitä väliä sillä on, jos laitetaan vaihtoehdoiksi itsenäisyys tai etuisuuksien ja erioikeuksien poistaminen. Pärjätkööt Karjalat ja Lapit omillaan, äänestivät miten vain. Turha menneitä on enää pohtia, kun ongelma on jo ratkaistu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset