Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Riita poikki ja voita väliin - Asiakasseteli

  • Kuvassa asiakasseteli
    Kuvassa asiakasseteli

Mikä ihmeen asiakasseteli? – Kiista valinnanvapaudesta jatkuu hallituksessa kalkkiviivoille asti (YLE 11.10.2017):

"Mitä yön tunteina sovittiin?

Risikko toisti kantansa keskiviikkona Ylen haastattelussa. Onko keskustalla ja kokoomuksella aivan eri käsitys siitä, mitä yön tunteina päätettiin?

– Kyllä silloin selkeästi sovittiin, että maakunnan on tarjottava asiakasseteliä tiettyyn tarkoitukseen ja tietyillä ehdoilla. Asiakasseteli on subjektiivinen oikeus, Risikko sanoo.

Valinnanvapaus on sote-uudistuksessa nimenomaan kokoomuksen keskeinen vaatimus. Asiakasseteli vahvistaa yksityisten sosiaali- ja terveysfirmojen asemaa markkinoilla.

Keskustan riveissä kiehuu. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on eri linjoilla.

– Valinnanvapauskeskustelussa voi tulla sellainen kuva, että asiakas voi vain ilmoittaa haluavansa asiakassetelin. Tosiasiassa oikeus perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemään arvioon siitä, mitä palveluja asiakas tarvitsee."

 

Vaikuttaa siltä, että epäselvyydessä kyse on siitä, että Saarikko ja Risikko puhuvat hieman eri asiasta. Selvennän:

Henkilö saa diagnoosin ja mahdollisen hoitopäätöksen maakunnalta - hoitopäätös ei ole subjektiivinen, ts. joko saat sen tai et saa, riippuen siitä kuinka kainalossa pääsi on.

Annettuaan hoitopäätöksen, maakunnan on tarjottava asiakasseteliä (AA 14.07.2017), eli kansalainen voi hakea hoitonsa mistä haluaa - asiakasseteli on siis subjektiivinen oikeus.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, ja varavaltuutettu, joka on kirjoittanut palveluseteleistä aikaisemminkin:

Case Servea - palvelusetelit olisivat parempi tapa kilpailuttaa palvelut

Kuka saa kilpailuttaa, kuka ei

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olen vähän hämmentynyt tästå blogistasi, kun olen pitänyt sinua rationaalisena ja vapaata kilpailua kannattavana ihmisenä. Palveluseteliä ei ymmärtääkseni pysty käyttämään missä vaan, kysymys on maakunnan hyväksymistä tahoista. Hinnanmuodostus ei ole vapaata vaan kaikkien palveluntarjoajien tulee sitoutua maakunnan hintaan ko sairaudelle/tapaukselle. Jos palveluntarjoaja pystyy tuottamaan tätä palvelua edullisemmin, niin kaikki hyöty jää hänelle.

Onko tämä puolueenne ajatus järkevästä toimintatavasta ja kilpailutuksesta?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

On järkevää, että maakunta hyväksyy sote-tahot jotka setelin voivat ottaa vastaan, näin mitään puoskariputiikkeja ei pääse syntymään, eli ihan validi pointti.

Palveluseteli toimii myös toiseen suuntaan - jos kansalainen haluaa maksaa extraa palvelusetelin päälle saadakseen palvelun jostain tietysti paikasta, niin sekin on mahdollista.

Ja jos ja kun palvelut kehittyvät ja niitä saa pienemmin kustannuksin, jossain vaiheessa voidaan palvelusetelin arvoa operaatioon x myös leikata.

Kilpailutuksen kannalta olennaista on, että palvelun loppukäyttäjä saa päättää kuka palvelun tuottaa, eikä mikään kilpailuttava taho y, kuten vammaispalveluissa on käsittääkseni nyt käynyt.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Miten palvelusetelissä määritellään se kauanko jollakin setelillä jonka arvo on vaikka sata euroa, että kauanko saa sitten siellä lääkärissä istua?

Eri lääkärit eri yrityksissä lieneen eri hintaisia,,eikö se ole se yksityistämisen tavoite, kilpailla lääkärihinnoilla ja hoitajahinnoilla ja palveluhinnoilla?

Palveluseteli ei tule toimimaan, ellei yrityskenttä ole vakio, siis julkinen säädelty.

Toinen asia on jos julkinen valta tarjouskilpailuttaa palvelusetelityötä tarjoavat vaikka 5 vuoden sopimuksilla siten että sopimusta ei voi siirtää yrityskaupan yhteydessä, silloin voisi seteli ehkä toimiakin.

Mutta onko sairaudenhoidon osalta tarjouskilpailun määrittely mahdoton tehtävä? Ehkä,,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset