Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Perustulo ja kansalaisosinko ovat kaksi eri asiaa, ei sotketa niitä

  • Vuonna 2100 keskimääräinen työviikko on 10-15 tuntia. (Lähde: Max Roser, extrapolaatio omani)
    Vuonna 2100 keskimääräinen työviikko on 10-15 tuntia. (Lähde: Max Roser, extrapolaatio omani)

Perustulo tuo oikeuden yhteiseen varallisuuteen (HS 14.10.2017):

"Perustuloa ei pitäisi ajatella vain sosiaaliturvauudistuksena vaan jokaiselle kuuluvana sosiaalisena osinkona."

Vaikka Johanna Perkiön tarkoitus on hyvä, mielestäni hän ampuu kirjoituksellaan perustuloa jalkaan.

Perustulon realistisuus ja toteuttamiskelpoisuus nimittäin perustuu siihen, että se ei ota kantaa tulonjakokysymykseen, vaan se on vain jo olemassaolevien rakenteiden merkittävää tehostamista. Perustulolla on jo laaja kannatus monessa puolueessa, mutta käytännön toteutuksen edessä on lähinnä se, että jokainen puolue on leiponut malliinsa mukaan "puolet petäjäistä"- vihreät ympäristöverotusta, vasemmisto suurituloisten verotusta jne.

Liberan perustilimallissa (Libera.fi 10.12.2013) petäjäinen on palveluiden verokiilan pienetäminen ja kotitalouksien kannustaminen sijoittamiseen verohyödyin. Vaikka molemmat tavoitteet ovat mielestäni erittäin hyviä, ja kannatan mallia, monet puolueet suhtautuvat siihen varauksella, eli se voi olla poliittisesti epärealistinen - ikävä kyllä.

Oma perustulomallini (AA 19.07.2017) on siitä vahva, että siinä petäjäistä ei ole, ja se on kustannusneutraali - puolueilla on siis vaikea keksiä syitä että "miksi ei". 

 

Pitkällä aikavälillä Perkiö on kuitenkin oikeassa siinä, että tulevaisuudessa maailma tarvitsee uuden keinon jakaa varallisuutta. Suurin syy tähän on se, että jos lineaarinen kehitys jatkuu, niin vuonna 2100 keskimääräisen työviikon pituus on 10-15 tuntia viikossa (kuvaliite), ja jos nykykehitys jatkuu, se tarkoittaa myös sitä, että ne kenellä töitä on, puskevat sitä sen 30-40 tuntia viikossa, mutta duunissa käy entistä harvempi.

Näkisin että kehitys on vääjäämätöntä, joten haave siitä että kaikille riittäisi täyden työviikon verran tekemistä on turha (AA 28.05.2017)

Ei kuitenkaan sotketa varallisuuden jakoa perustuloon, vaan kutsutaan sitä kansalaisosingoksi ja lähdetään muodostamaan sitä kun perustulo on jo toteutettu - kansalaisosingon aihio minulla on jo työn alla (AA 24.09.2015)

Merkittävin ero perustulon ja kansalaisosingon välillä on siinä, että ensimmäinen maksetaan verotuloista, jälkimmäinen keskuspankin painokoneesta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä kokonaisvaltainen sosiaaliturvauudistus on Suomen tulevaisuuden kannalta merkittävin yksittäinen hanke.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tulo ja osinko on syntynyt ihmiselle, kun hän on tehnyt itse jotain asian eteen. Esimerkiksi työtä.
Tänään onkin menossa käsitteiden kusetus. Sosiaaliavustuksista halutaan perustuloa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei kaikista sosiaaliavustuksista. Vain niistä, jotka jo kuuluvat (lähes) kaikille. Eivätkös ne silloin jo ole perustuloa?

Avustukset vain ovat sellaisia, että ne on aina erikseen anottava ja myönnettävä. Ja tilanteen muuttuessa on anottava uudelleen ja odotettava uutta päätöstä. Perustulo taas takaa sen, että jokainen saa sen turvan automaattisesti ilman anomisia silloin, kun siihen on tarvetta.

Oma työtulo ei leikkaa perustuloa välittömästi kokonaan. Niin kauan kuin perustulo jaetaan avustuksina, jatkuvasti ihmiset joutuvat joko odottamaan tulottomina tai vaihtoehtoisesti miettimään, kannattaako ottaa työtä, jonka jatkuminen on epävarmaa.

Perustulolla ei todellakaan ole tarkoitus tarjota jokaiselle maksimisosiaaliavustusta, jonka päälle sitten voi ansaita jotain jos huvittaa.

Nykyinen tukijärjestelmä on sellainen tilkkutäkki, että sitä ei voi enää korjata vaan siihen tarvitaan täysi muutos.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kelan etuudet KAIKILLE samoilla ehdoilla kuten perustuslakiin on kirjattu.

Ei mukaan ansiosidonnaisena,tulojen päälle.

Jos Kelan sivulla lukee vanheimpainraha 23e/pv. Se on sitten sama kaikille.
Ei kuten nyt .
5 000e/kk ansaitseva saa ansiosidonnaista vanheimpainrahaa 4 500e-3 500e/kk.

Tai Takuueläke 100% Omaisuus eikä pääomatulot vähennä eläkettä.
(siis hyvätuloisen jolla ei ole Työ-eläkettä)

Asumistukea saavan takuueläkettä vähentää asumistuki (siis sen köyhän)

Nämä tekee sosiaaliturvasta kieron ja moninmutkaisen .Köyhillä toinen tuki poistaa muita tukia. Tuloja saavat saa ne kaikki päällekkäinen .
Kelan sivut ei ole "raamattu".Täytyy osata lukea ko.laista ehdot jotka kumoaa etuudet ja keiltä ne kumoaa .Keiltä ei.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun kansan sosiaaliturva luotiin oli sen tarkoitus taata elanto jokaiselle suomalaiselle.Eri elämäntilanteiden aikana.
Kansan yhteisistä rahoista.
Perheen kasvaessa
Vanhuuden aikana
Sairastaessa
opiskellessa
varusmiespalvelun aikana perheelle
työttömyyden aikana
jne.

Sen pitäisi riittää . Paitsi että siitä on -94 jälkeen tehty hyvätuloisten ja rikkaiden elintason ylläpitämiseen tukiautomaatti.

"Sosiaaliturvasta välistä putoavat"!
Kelan-köyhyystutkimus-10
eläkeläiset,työttömät,opiskelijat
lapsiperheet

Mihin optiomiljonäärit,hyvätuloiset tarvitsee sosiaalista-turvaa verovaroista?

Pekka Pylkkönen

Mikä aiheuttaa sen että porukalle ei tällä hetkellä riitä työtä? Ovatko kaikki tyytyväisiä jo saavuttamaansa elintasoon eikä mitään haluta enää lisää? Sitähän työnteon lisääminen merkitsisi, että hyödykkeitä syntyisi lisää ja ihmisten aineellinen elintaso kohoaisi. Tokikaan ei aivan lineaarisesti sillä osassa tuotteista hupenevat luonnonvarat aiheuttavat jumia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Pohdiskelin tätä hieman - näkisin, että ihmiskunta on siirtynyt vaiheeseen, jossa se kykenee hävittämään työpaikkoja nopeammin kuin synnyttämään niitä.

Tekemätöntä on työtä on olemassa äärettömästi, mutta "it takes nine months to deliver a baby, regardless of how many women are assigned."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset