Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Asumistukijärjestelmän viilaus vain pitkittää tautia

  • Viivoittimella kohti koillista.
    Viivoittimella kohti koillista.

Ahtaasti asuvilta opiskelijoilta aiotaan leikata tukia – ministeri Saarikko: "Myönnän, että politiikka ei ole ollut erityisen johdonmukaista" (Yle 28.10.2017)

Kun kirjoitin ensimmäisen kirjoitukseni asumistuen haitallisuudesta Puheenvuoroon 31.12.2015, järjestelmän ongelmallisuus oli jo käppyröiden valossa tiedossa, mutta yhteiskunnallinen keskustelu ongelman korjaamiseksi ei vielä ollut käynnistynyt.

Tässä välissä olemme kuulleet hyvän ehdotuksen asumistuen ongelmien ratkaisemiseksi Kelan entiseltä pääjohtajalta: Hyssälä: Olisi vastuutonta jatkaa nykyistä tukijärjestelmää – menot kasvavat miljarditolkulla (Yle 8.10.2016) - ratkaisu on siis Asumistuki valtiolta kunnille (AA 8.10.2016)

Tämän lisäksi opiskelijat siirrettiin hiljattain yleisen asumistuen piiriin (Yle 19.05.2017), joka siirsi opiskelijoiden elatusvelvollisuutta heidän puolisoilleen (Yle 14.07.2017), ja pahimmillaan ventovieraille: Vihkitodistus ei riittänyt esteeksi - Kela "naitti väkisin" vuokraemännän ja vuokralaisen (Yle 01.10.2017) ja syytti aiheetta sukurutsasta: Kelan ratkaisu: Veli on parisuhteessa oman siskonsa kanssa (AL 04.07.2017).

Kapitalistitkin kiittävät ratkaisusta: Asumistuki muuttui ja siksi opiskelijat kilpailevat yhä kovemmin yksiöistä muiden kanssa – asuntosijoittajat hyötyvät kasvavasta kysynnästä (HS 20.10.2017).

Paljon on vettä virrannut vantaanjoessa, ja olemme nyt tilanteessa jossa suomalaista asumistukijärjestelmää käytetään myyntiargumenttina myös ulkomaisille asuntosijoittajille - asumistukijärjestelmämme takaa heille riskittömän tuoton.

Tähän minulle ei ole linkittää virallista lähdettä, mutta se johtuu vain siitä, että tutkivat journalistit eivät ole sellaista saanut aikaiseksi - oma lähteeni on eräs alalla työskentelevä kapitalisti.

Jos ulkomaisten sijoittajien kiinnostus lisäisi rakennettavien asuntojen määrää, niin tämän voisi vielä hyväksyä, mutta näin ei ole - sijoittajat kilpailevat samoista asunnoista kuin suomalaiset ensiasunnonostajat: Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa (TS 25.04.2017):

"Pienet asunnot valuvat sijoittajille, eikä niitä riitä tavallisten kuluttajien ostettavaksi."

 

Palataan ministeri Saarikon tämänpäiväiseen ehdotukseen:

"Vaikutukset valtiontalouteen ovat muutaman miljoonan euron luokkaa, mutta kysymys on myös periaatteellisesta muutoksesta, jonka tavoitteena on päästä kiinni kaikkein kohtuuttomimpiin vuokriin pääkaupunkiseudulla."

Tämä viilaus antaa asumistukijärjestelmälle vuosia elinaikaa, jonka aikana sen menot nousevat oman arvioini mukaan satoja miljoonia vuosittaisella tasolla.

 

Siispä terveiseni ministeri Saarikolle:

Jos et uskalla korjata ongelmaa, luovuta ohjakset jollekin joka uskaltaa, äläkä viilaa pilkkua.

 

Ratkaisuja on kaksi, joista molemmat kannattaa toteuttaa, aloittaen välittömästi ensimmäisestä:

1)Asumistuki valtiolta kunnille

2)Perustulo

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä yritysten ja sijoittajien tukeminen verorahoista on vastenmielisin sosialismin muoto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...olemme nyt tilanteessa jossa suomalaista asumistukijärjestelmää käytetään myyntiargumenttina myös ulkomaisille asuntosijoittajille - asumistukijärjestelmämme takaa heille riskittömän tuoton."

Jos tuo pitää paikkansa niin tulee mieleen yksi toinen tukijärjestelmä, jolla ulkomaisia pääomasijoittajia on houkuteltu riskittömällä ja Euroopan korkeimpiin kuuluvalla tuotolla.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Amos on vielä liberaalin optimisti ehdottamien ratkaisujen vaihtoehtojen tuoman tulevaisuuden suhteen. Valitettavasti vuokralaisten peli on Suomessa siinä mielessä menetetty että asuntosijoitusmarkkinamekanismit ohjaa rakentamista nykyisin yhdessä pankkien ja rakennusyrittäjien kanssa. Siinä pelissä vuokralainen=asukas on vain se kohde josta hyöty pitää saada täysimääräisesti. Tätä kehittymistä on edesautettu asumistukijärjestelmän avulla, vaikka asumistukijärjestelmä alun perin piti olla vain vähävaraisten tuki yhdessä sosiaalisen asumisen kanssa. Vuokran pitämiseksi kurissa ja asumistuen menojen vähentämiseksi on olemassa todellisuudessa vain 1 keino joka puree, lakisääteinen vuokrasäännöstely. Mutta koska vuokrasäännöstelyyn ei tässä maassa mennä johtuen kansanedustuslaitoksen voimasuhteista, siellä ei ole vuokralla asuvia päättäjiä töissä, on konstit vähissä. Asumistuen siirtäminen ja perustulo ei vaikuta sinänsä mitenkään vuokra-asuntosijoitustoimintaan. Kannattaa aina muistaa että vuokra-asunto on omistajan sijoituskohde, eli tuotto pitää siitä olla riittävän suuri, muuten se ei kannata. Kaupungit valitettavasti on rakennuttajien ja sijoittajien kanssa samassa hyötyimussa, sen näkee tonttien vuokrapyynnöissä ja kiinteistöveroissa sekä kaavoituksessa. Monet kasvukaupungit pyrkii kaavoittumisella ohjaamaan rakentamista keskustaan, kalliille alueille, joka taasen nostaa asuntojen näennäishinta ja sitä kautta vuokratasoa. Nytkin markkinoidaan jos osaltaan uusia kerrostaloja täysin sijoittajien kohteiksi. Asuntomarkkinat on muuttuneet sijoitusmarkkinoiksi jossa kaikki kulut pitkässä aikamitassa maksaa viime kädessä asukas, oli se sitten vuokralla asuva tai itse omistava asukas. Toisaalta ei kasvukunnissa asuminen on edullista ja vapaita asuntoja vapautuu lisää, mutta se ei auta kaupungeissa. Vuokra-asuja se köyhtyy tulevaisuudessa koska tämän ihmisen toiminta kun perustuu siihen että enemmän pitää saada,,niin vuokralainen on asuntopuolella se alin olento valtahierarkiassa. Niin se vaan menee. Sosiaalista asuntotuotantoa kun ei enää ole.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Asumistuen siirtäminen ja perustulo ei vaikuta sinänsä mitenkään vuokra-asuntosijoitustoimintaan."

Asumistuen siirtäminen valtiolta kunnille toisi esim. Helsingin menoihin ~500meur vuodessa lisäyksen, se kannustaa kummasti kaavoittamaan ja/tai rakentamaan itse jos tarve vaatii.

Perustulo taas luo kannustimet asua tiiviimmin (esim. kimppakämpät, huoneen jakaminen), tai jopa muuttamaan vanhempien kellariin, joka taas vapauttaa asuntoja markkinoille, laskien vuokratasoa.

edit: ja jo korvamerkitystä asumistuesta luopuminen poistaa minimivuokran, jonka sanelee nyt alin sosiaaliturvan taso.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Asumistuki valuu rikkaimpien taskuun
MST 03.02.2014
Kansalaisten perusturvaa parantava asumistuki on kääntynyt vapaassa markkinataloudessa heikommassa asemassa olevien köyhdyttämisvälineeksi sekä rikkaimman tuloluokan rahastusautomaatiksi.

Rikkaimman tuloluokan taskuihin on siirtynyt vuokrasäännöstelyn purkamisen jälkeen miljardeja euroja ja kuka tietää josko osa myös veroparatiiseihin.

Ja lisää tulee tarvitsijoita kun hallitus leikkaa ansiosidonnaisia työttömyyspäivärahoja 1.1-18.
Rahat ei riitä enää vuokriin ilman asumistukea.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Tahtoo myös joskus unohtua että iso osa vuokralla asuvista ei saa asumistukea vaan maksaa vuokransa itse.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Asumistuki nostaa myös heidän vuokraansa, sillä se nostaa yleistä vuokratasoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset