Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Energiamarkkinoiden tehokkuus olisi kilpailuetu Suomelle

  • Eilen sähkö oli kallista, huomenna myös. Lähde: Nord Pool day ahead prices
    Eilen sähkö oli kallista, huomenna myös. Lähde: Nord Pool day ahead prices

Soininvaara on oikeilla jäljillä: Mitä opin tänään Nordic Energy Forumissa (soininvaara.fi, 14.11.2017):

"Energiatuotannon optimointiin ja säätämiseen on tarjolla valtava määrä mahdollisuuksia alkaen kotitalouksien pakastimien kulutuksen ohjaamisesta erilaisiin sähkö- ja lämpövarastoihin. Tämä toimii vain automaattisesti – ei niin, että jokainen tutkii silmä kovana sähkön tuntihintaa ja panee pakastinta päälle ja pois.

...

Sähkön tuntihinnoittelusta on tehtävä normi."

Tulevaisuus, jossa sähkön ollessa kalleinta jääkaapit ja ilmalämpöpumput kytkeytyvät automaattisesti luokkaa vartiksi pois päältä, samalla kun pihaan parkkeeratut sähköautot alkavat myydä akkuihinsa ladattua sähköä takaisin verkkoon, ei ole enää kovin kaukana (~10 vuotta, arvioisin).

Tarve tälle on maailmalla jo nyt, sillä sekä tuuli että aurinkovoimalla on taipumus olla arvaamatonta, jolloin niiden tuotannon hyytyessä tarvitaan tilalle säätövoimaa, joka tuotetaan eri tekniikoilla maista riippuen - pahimmassa tapauksessa uusiutuvien rinnalle tarvitaan vastaavan kapasiteetin verran vaihtoehtoista energiantuotantomuotoa melko nopeasti, tai muuten sähkökatkot ovat mahdollisia.

Soininvaaran ehdottaman tuntihinnoittelu ei kuitenkaan riitä siihen, että säätövoimantarve hoidettaisiin ns. kodinkoneilla, vaan hinnoittelusyklin pitäisi olla mahdollisimman lyhyt. Tälläisiä ehdotuksia on tehty jo mm. Australiassa (crikey.com.au, 05.04.2017). 

Jos Suomi rupeaisi maailman edelläkävijäksi mahdollisimman tehokkaana energiamarkkinana, alan toimijat käyttäisivät meitä koelaboratoriona joka loisi tänne kivasti tuotekehitystyöpaikkoja - tämä siis sen lisäksi, että tehokkaat markkinat olisivat kansalaisten kannalta yksiselitteisen hyvä asia.

En osaa sanoa mitä tämä käytännössä vaatisi, sillä olemme osa Nord Poolia.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka työskentelee teollisuuskonsernissa, jonka ratkaisut auttavat kun tuuli lakkaa puhaltamasta.

PS. jos aihe kiinnostaa, niin voit lukea lisää - lyhyesti: https://statkrafttrainee.com/2016/06/10/energy-markets-intraday-trading-... tai kattavasti https://www.smartpowergeneration.com/ 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Hintaohjausta optimoiva automaatio voi olla periaatteessa melko yksinkertainen. Nordpool-sähkössä vuorokauden jokaiselle tunnille on oma hinta ja ne ilmoitetaan viimeistään edeltävänä päivänä klo 14. Algoritmin pitää tietää, kuinka monta tuntia vuorokaudessa laite (esim. boileri) tarvitsee sähköä ja ajoittaa päälläolon halvimpiin tunteihin. Lisäksi automaation pitää rajoittaa huipputehoa nyt kun tehomaksut alkavat yleistymään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minulle on käyty tarjoamassakin tuollaista järjestelmää. Mitään varmaa myyjä ei pystynyt lupaamaan ja epävarmat lupauksetkin olivat sitä luokkaa, että totesin, että mitään järjellistä takaisinmaksuaikaa ei ole olemassa. Joten vielä on parannettavaa.

Toistaiseksi parhaaseen sähkölaskuun olisi päässyt pörssisähköllä. Ikävä kyllä en ole sellaista ottanut mutta kun nykyinen sopimus Fortumin kanssa menee umpeen, otan todennäköisesti sellaisen. Enkä todennäköisesti Fortumilta. Mutta pitää seurata, miten markkinoiden ennustettavuus kehittyy.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Jaa tuollaisia jo myydään? En tiennytkään.

Meillä pörssisähköön siirtyminen kyllä pienensi sähkölaskua ilman automatiikkaakin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #4

Tyhmä kun olin, en jo siirtynyt pörssisähköön...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tällä hetkellä halvinta sähköä saa määräaikaisella sopimuksella, missä sähköenrgian kokonaishinta perusmaksuineen on n. 4 c/kWh (sis. ALV). Niitäkin löytyy. Jos talous kasvaa kuten on ennustettu, niin pörssisähkön hinta tulee edelleen nousemaan. Eikä tartte katella, milloin sen saunan lämmittää. No, suurista rahoista ei ole kyse, mutta ilmoitinpa kuitenkin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Yösähköllä lämmittäminen on triviaali ratkaisu samaan ongelmaan vuorokausitasolla, vasta uusiutuvien energiamuotojen lisääntymisen myötä samanlaista tasausta joudutaan tekemään myös tunneittain, ja lopulta minuuteittain.

https://www.eia.gov/todayinenergy/images/2013.08.2...

Ts. piikkejä syntyy nykyään myös tuntien sisällä, ja ne olisi hyvä tasata - nordpoolin jäykkyys ei mahdollista tätä kuin riittämättömällä tarkkuudella.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lisäksi tulee kysymys, kuka saa ohjata. Jos jokainen yksityinen kuluttaja optimoi omaa kustannustaan, järjestelmästä tulee helposti epästabiili... Monimuuttujasäätö ei ole aina helppoa ammattilaisellekaan. Jos taas siirtoyhtiö ohjaa, kenen optimia se ohjaa?

Mutta ei, suhtaudun kyllä myönteisesti ajatukseen. Totean vain, että ei kannata hypettää liikaa, koska matkalla on myös monta ongelmaa ratkaistavana. Ei vähiten se, että eri tason toimijoilla on erilaiset optimointikriteerit. Tuottaja optimoi omaa tuotannon tulosintegraaliaan, välittäjä optimoi omaa marginaali-integraaliaan ja kuluttaja optimoi omaa kustannus-mukavuus-integraaliaan. Kaiken lisäksi valtio sekoittaa pakkaa omilla tukitoimillaan...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Yösähkö tulee sähkön siirron hoitavan yhtiön hinnoittelusta riippuen kannattavaksi, jos vuosikulutus on enemmän kuin n. 15.000 kWh.

Syynä ovat isommat perusmaksut yösähkössä.

Sitten suuruusluokista : kotitaloudet käyttävät sähköstä muistaakseni n. 20% => eli normikulutus päivänä vaativat n. 2000 MW:n teho. Jos rakennetaan perkeleelliset härpäkeautomaatiot sadoilla miljoonilla , jotta varaajani saataisin pois päältä , saataisin ehkäpä 200 MW ´kulutusjoustoa´...

Meillä on nyt sattumavoimaa ( tuuli) n. 2000 MW verkossa ja viherpösilöt lisää vaativat : tuo 2000 MW voi poistua verkosta alle tunnissa , jos huonosti sattuu : siinä sitä kulutusjoustoa...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #9

Kyse ei tosiaan ole vain Suomesta, vaan koko maailma muuttuu. Itselläni ei suurta luottoa tuulivoimaan ole, mutta aurinkopaneelit tulevat ja kovaa.

Ilman tukia kaupallisesti kannattava aurinkovoimala on jo käynnistetty 1000km Helsingistä etelään, ei ole kuin (lyhyen) ajan kysymys kun sama on mahdollista täälläkin.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #10

Amos, me molemmat- hyvinä ihmisinä- haluaisimme, että tuo toteamuksesi olisi totta....

"Ilman tukia kaupallisesti kannattava aurinkovoimala on jo käynnistetty 1000km Helsingistä etelään, ei ole kuin (lyhyen) ajan kysymys kun sama on mahdollista täälläkin."...

mutta - ikävä kyllä- se ei ole totta.

Olen täällä paikallisessa lehdessä haukkunut useasti aurinkopaneelihuijarit maan rakoon :

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/40d487c4-f...

Yksikään heistä ei numeroilla ole kanssani käynyt kisaamaan.

Jos Sinulla on joku laskelma - tästä maailmasta, ei utooppisesta ´tulevaisuudesta´- ja saat aurinkosähkön kannattavaksi, niin mielelläni sen näkisin : ei sitten - taas kerran- niitä ´aivan nurkan takana olevia akku, vety,...mitä lie ratkaisuja.

Tässä Saksan viime päivien sähköntuotanto : se pikku-keltuainen siellä huipulla on aurinkosähkötuotos.

https://www.energy-charts.de/power.htm ( Klikkaa " all sources" , tulee selvempi kuva)

Kuten huomaat , Saksassa aurinkosähköä tulee muutaman gigawatin teholla muutama tunti päivässä.

Aurinkotehoa on Saksaan asennettu sadoilla miljardeilla veroeuroilla 42,45 GW.

Edit : Täällä kommenttiosiossa käsittelen sitä järjettömyyttä, mihin sattumavoimien lisääminen johtaa : sähkön hinta tuottajalle voi mennä negatiiviseksi ( tiedän, tuntuu mahdottomalta..) ja kuluttajan maksama hinta vain nousee sattumasähkön lisääntyessä :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/sa...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #11

Viittaan tähän:

http://www.independent.co.uk/environment/solar-pow...

Aurinkovoima on suuressa osassa maailmaa jo edullisin tapa tuottaa energiaa, ja paneelien takaisinmaksuaika on Suomessakin omalle katolle asennettuna luokkaa 7 vuotta.

Syy aurinkovoiman ylivoimaisuuteen löytyy massatuotannosta - ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa voi energiantuotantoa sylkeä ulos liukuhihnalta metritavarana.

Tämä ei tarkoita, että aurinkovoima tässä ja nyt ratkaisee kaikki ongelmat, mutta on se silti halvinta saatavilla olevaa sähköä silloin kuin aurinko sattuu paistamaan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #12

" ja paneelien takaisinmaksuaika on Suomessakin omalle katolle asennettuna luokkaa 7 vuotta."

Näinhän Sinulle on kerrottu..

Voi, voi, olen tämän niin monta kertaa tehnyt, että hiukan jo ´nyppii´..

Et siis lukenut lausettakaan tästä linkistä :

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/40d487c4-f...

Olisitko niin ystävällinen ja laittaisit tähän lukuja sisältävän laskelman aurinkopaneelijärjestelmästä, jonka TMA on 7 vuotta ?

Se on utopiamaailmassa- ilman huoltoja, pääoman korkoja ..jne..- reilu parikymmenentä vuotta ja oikeassa maailmassa reilu 40 vuotta- ikävä kyllä.

Mainosmiesten hokemat eivät tätä teknistä tosiasiaa mihinkään muuta , vaikka me kaikki niin toivoisimmekin.

Edit : Kuten tästä linkistä huomaat, et ole ensimmäinen, jonka olen julkisesti ´haastanut´ todistamaan huuhaapuheet aurinkopaneeleiden TMA.sta :

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/dd17c47e-d...

Turhaan olen haastellut : ei näy opponentteja...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #13

Nyt luin, ei sillä, ihan hyviä kalkyyleja.

Omat lukuni ovat maailmalta, arvioisin että Hangon korkeudella 7 vuotta on realistinen, Lapissa toki jotain muuta. Myönnän että tuohon ehkä pitäisi laittaa suomilisää hieman johtuen kalliista asennuksesta.

Silti, se että Suomessa rahastetaan ei tarkoita etteikö suuressa osassa maailmaa aurinko olisi jo ylivoimaisesti edullisin energianmuoto.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

En osaa nyt tuohon muuta virkkaa, kuin että "LOISTE OY tulee pimentämään Kainuun... Saati vuorokausihinnoittelu tai vuodenaikasähkö, niin perushinta pomppaa tuplasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset