Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Avoimen lähdekoodin periaate myös rakennusalalle

  • Rakennussuunnittelu on helppoa kuin heinän teko.
    Rakennussuunnittelu on helppoa kuin heinän teko.

Olin eilen vierailemassa eräässä rakennussuunnittelun parissa toimivassa yrityksessä, ja sain tilaisuuden kysyä mikä alallaheidän mielestään mättää. Osasivat kertoa, että valtaosa rakennuttajista tekee päätökset excelissä, ja liian usein sen excelin viimeinen solu on kymmenen vuoden päässä kun kiinteistö myydään, eikä sadan vuoden päässä jota kunnollinen elinkaarisuunnittelu vaatisi.

Käytännössä tämä johtaa siihen, että rakennussuunnittelun painotus on halvassa rakentamisessa, eikä edullisissa elinkaarikustannuksissa.

Pureskelin asiaa päässäni parin viimeaikaisen artikkelin pohjalta:

Nykyarkkitehtuuri on etääntynyt alkuperäisestä tehtävästään (HS 16.11.2017):

"Nykyarkkitehtuuri on liian itsetarkoituksellista, huomiota tavoittelevaa ja sekavaan kokonaisuuteen johtavaa."

Rakennusalalla työn tuottavuus ei ole juuri kasvanut 40 vuodessa – ongelmana on ollut vuoropuhelun puute (HS 02.09.2017):

"Rakennusala etsii keinoja parantaa työn tuottavuutta niinkin yksinkertaisella keinolla kuin vuoropuhelulla ja yhdessä tekemisellä."

Tuumasta toimeen siis - nykyään rakennukset suunnitellaan ns. cad-ohjelmilla, joihin tehdään täydelliset 3d-mallit rakennuksista. Entä jos jokaisen rakennuksen mallit olisivat kaikkien muiden suunnittelijoiden saatavilla niin, että he voisivat tunnistaa mahdolliset suunnitteluvirheet? ja toisaalta niin, että niitä voisi hyödyntää uusien rakennusten suunnittelussa ilman että joka kerta pitää alottaa nollasta.

Tällä logiikalla Linus Torvalds synnytti Linuxin, jolla pyörivät kaikki maailman 500 tehokkainta supertietokonetta (tivi 15.11.2017).

Ajatus on kaikkea muuta kuin utopiaa, sillä tälläinen 3d mallikirjasto on jo olemassa. Thingiverse:stä voit ladata mitä erilaisempia asioita 3d-tulostettavaksi ja/tai muokattavaksi ilmaiseksi.

Jos rakennusyritykset eivät ole halukkaita malleistaan luopumaan, niin Helsinki voisi avata pelin vaatimalla tätä kaikkien rakennuttamiensa kohteiden osalta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jolla ei juuri nyt riitä kapasiteetti perustamaan start-uppia asian tiimoilta, mutta joka mielellään lähtee sellaiseen mukaan jos jollakin muulla rahkeet riittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Alla joitain valistuneita maallikko arvailuja:

RT-kortisto on olemassa, ja sitä päivitetään kaiken aikaa.
Laadukkaaseen ja pitkäikäiseen rakentamiseen vaan vaikuttaa muukin kuin suunnittelu, kun rakentamisen tekevät ihmiset, ja nurkkia oiotaan ettei kustannukset karkaa käsistä. Vaikka tekisi samoilla kuvilla 10 rakennusta, on ne kaikki erilaisia.

Rakentamisen aikaan saatavilla olevat materiaalit ei välttämättä ole myöskään samat, tai sitten excelin pyörittäjät vaihtavat ne halvempiin esim. Grenfell Tower. Myös sää vaikuttaa väistämättä ja siltä suojaudutaan niin hyvin kuin pystytään. Lopputulosta sitten korjaillaan kunnes on riittävän hyvä 10v tähtäimellä, kunnes rakentajan vastuu päättyy?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Elementtirakentamisessa ollaan tuohon suuntaan hakeutumassa. Yhteisiin standardeihin, jolloin eri toimittajien tuotteet käyvät ristiin keskenään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lapset tekevät Minecraftilla https://minecraft.net/en-us/ tyylikkäitä 3D rakennuksia. Jos aikuisille tarkoitettujen cad-ohjelmien käyttö tuntuu liian vaikealta, niin omaa taloprojektia kannattaa lähestyä Minecraftin avulla ennen kuin tilaa arkkitehdilta kalliita luonnoksia.

Toni Rintala

Näinhän on tehty jo pitkään: Tilataan tarjous arkkitehdiltä. Sit hylätään tarjous, mutta muokataan saatuja piirroksia vähän ja käytetään sitten niitä. Piirustuksista vaan editoidaan pois arkkitehdin tunnisteet = avoin lähdekoodi!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei arkkitehdin suunnitelma välttämättä ole lainkaan kallis suhteessa koko talon kustannuksiin. Lisäksi arkkitehdillä on usein sellaista tietoa, jota rakennuttajalla ei ole. Hekin käyttävät nykyään mallinnusohjelmia, joten myös tiloista saa hyvän kuvan.

Mutta jos ajatus onkin, että suunnitelusta ei tarvitse maksaa, niin miksi niitä suunnittelijoita yleensäkään koulutetaan. Sama kai se sitten olisi, vaikka jokainen piirtäisi itse suunnitelmansa. Sama pätee kai myös sähkö- ja LVI-suunnitelmiin. Kyllä joka mies osaa sähköt asentaa ja vesi-, viemäri- ja ilmastointiputket vetää.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Pidän Aholan ajatusta "vapaasta lähdekoodista" kannatettavana. Rakentamisen kustannuksissa suunnittelumaksut tekevät kuitenkin ison laskun. Ja lastentauditkin olisivat pienempi riski.

Tämähän on jo kerran testattu toimivaksi ideaksi rintamamiestaloissa. Niissähän oli malleja, joita kopioitiin laajamittaisesti.

Erkki Joona

Kiva, että Amos on oikealla asialla! Yli 50 vuotta sitten, kun olin kesätöissä rakennuksilla, käyttivät ammattimiehet tätä menetelmää ammatillisesti hyödykseen. He olivat vuosien saatossa nähneet kaikenlaisten suunnittelijoiden tekeleitä, ja heille oli siten muodostunut vankka kuva oikealaisesta rakentamisesta. Ihmettelin usein sitä, miten selkeä kuva heillä oli rakenteiden kestävyydestä ja oikeanlaisista rakennustyömenetelmistä. Yhteiskuntamme eri aloilla olisi syytä tutkia, miten yhteiskuntamme säännökset ja suunnitelmat toteutuvat ruohonjuuritasolla ja miten ne jalostuvat uudeksi tiedoksi ja osaamiseksi! Tämä jouduttaisi kehitystä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset