Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Maavuokran viisinkertaistaminen on perusteltua

IL-analyysi: Vapaavuori nylkee rahat veronalennukseen vuokratonteilla asuvilta (IL 25.11.2017) on erikoinen keltaisen lehdistön oksennus. Olen itsekin asiaa käsitellyt kirjoituksessani: Helsinki voisi myydä vuokratonttinsa asukkaille (AA 29.3.2017), joten se ei ole minulle täysin vieras.

Kritiikki neljän prosentin tuottotavoitetta kohtaan on aiheellinen, ja ns. reilu tuotto olisi 2,2%, mutta journalistin tapa kirjoittaa asiasta on mielestäni ala-arvoinen - siinä hämmennetään jälkeen jääneiden vuokrien nostaminen markkinavuokria vastaavaksi, sekä maan tuottotavoite.

Ensimmäinen on mielestäni perusteltua, sillä alle markkinavuokrien olevat vuokrat ovat subventiota vuokralaisille. Tämä tarkoittaa käytännössä vuokrien noin viisinkertaistamista. 

Jälkimmäisestä voidaan keskustella - eli käytännössä siitä että onko vuokrien kymmenkertaistaminen perusteltua vai ei.

Mielestäni ei. Eräs ratkaisu ongelmaan on myös se, että kaupunki on valmis myymään vuokratonttinsa vuokralaisille - tämän jälkeen kaikkia asukkaita rankaistaisiin yhdenvertaisesti kiinteistöverolla, eikä journalistillekaan jäisi enää mahdollisuutta tämänlaiseen kaunapopulismiin:

"Helsinki on käynnistämässä tulonsiirtoa pienituloisilta isotuloisille, Herttoniemen ja Roihuvuoren vuokraköyhälistöltä Töölön ja Kaivopuiston rikkaille."

En tiedä asuuko Iltalehden toimittaja mahdollisesti kaupungin vuokratontilla, mutta jos asuu, kannustaisin palauttamaan mieleen hyvän journalistisen tavan neljännen ohjeen:

"4. Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan."

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka mielellään näkisi maailmassa journalistisen ryhtiliikkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Paljon parempi olisi ok tonttien osalta kun joka vuosi tulisi indeksi korotus tontti vuokraan näin sen nostot ei oli tuhatta prosenttia kun vuokra oikeutta uusitaan . terv tepivaari

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Näin kannattaa toki tulevien vuokrasopimusten osalta tehdäkin, mutta ero on jotenkin pakko kuroa umpeen näitä 50 vuotta vanhoja sopimuksia uusittaessa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tilanne on sopimusoikeudellisesti täysin epäsymmetrinen. Ei ole kahta osapuolta jotka voisivat neuvotella eikä vuokralainen voi ottaa rakennusta kulmista kiinni ja kilpailuttaa parhaita vuokraehtoja. Joko maksetaan tai itketään ja maksetaan.

Ainola kirjoittaa ja on ihan oikeassa:
"Kun Helsinki hallitsee täydellisesti maankäyttöä ja hinnoittelua, markkinahinta on se, minkä kaupunki määrää."

Ei ole olemassa niitä Amoksen peräänkuuluttamia markkinahintoja. Kaupungilla on sekä kaavoitusmonopoli että yksipuolinen määräävä asema määrittää hintataso.

Vihjailu "journalistin asemaan väärinkäytöstä" taas meni kokonaan ohi ainakin minun ymmärrykseni, mutta se on toinen juttu.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Helsinki omistaa 65% maasta Helsingissä, loput 35% muiden tahojen omistuksessa (lähde: http://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/wp-conten...). Helsinki ei voi määrätä mitä vuokraa nuo tahot maastaan pyytävät, mutta voi toki vaikuttaa siihen sekä kaavoituksen että oman maaomistuksensa turvin.

Markkinahinnat ovat siis olemassa, mutta markkinat eivät ole täydelliset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Törkeää kiristystä tuo tonttien vuokraaminen, pitäisi olla ostovaihtoehto kuntien tonttikaupassa. Tampereella ei vuosittain montaa tonttia jaeta ja käytännössä kaikki vuokratontteja. Parhaat veronmaksajat siirtyykin sitten naapurikuntiin tonttia ostamaan.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kun sitä tontti vuokraa katsottas vaikka vaan kahdenkin vuoden välein ei tulisi satojen jopa tuhannen prosujen nousua lainkaan .
Varmaan moni olisi tyytyväisempi tuohon tontti politiikkaan terv tepivaari

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Veronmaksajienko tulisi subventoida nykyistä hienostoasumista Helsingissä. Kai nyt Helsingissäkin voi tontin lunastaa kaupungilta omaksi markkinahintaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Yleensä ei voi lunastaa, paitsi harvoissa poikkeustapauksissa, kuten: http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lunastusoikeuden tulisi olla toki mahdollinen markkinahintaan kelle tahansa. Miten ihmeessä muutoin maa-alojen arvonmääritystä ja verotusta voidaan toteuttaa kaupunkien vuokraamilla tonttimailla reaalihintaan ?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #9

Aiheellinen kysymys, johon soisi kaupungin vastaavan.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Lauri Kiiski
Joka kaupunkissa on molempia tontteja tosin osto tontit ovat vähemmistönä valta osa tonteista on vuokra tontteja .
Se tontin ostaminen on kunnalle huoinoin vaihtoehto ja noin jäisi hyvät vuokra rahat saamatta vuosikymmenien ajalta . terv tepivaari

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Riippuu aivan tontin tuotosta vuosien varrella. Kai nyt joku viisas matemaatikko voi laskea mahdollisen kauppahinnan oletuskorkoineen ja inflaatio-odotuksineen hintarajat molemmille osapuolille sopivalla tavalla. Kaupassahan toinen osapuoli on aina onnellisempi kuin toinen, joka on kaupankäynnin riskiperuste molemmille osapuolille kaikessa kaupassa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Voihan sen tuoton laskea kun on vaikka 50 vuoden vuokra aika ja vaikka näin elikkä lakekaa se oman vuokranne mukaan ajaksi voitte laittaa sen 50 vuokra aikaa
Niin ptänee sanoa että tuo tulo on kunnalle aivan tyhjästä kuitenkin .
Kunta jos myy ei tule kun kerran tuo hinta ja loppu aika on sitten vailla tuloja tontista terv tepivaari

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

On oikein nostaa vuokratonttien vuokrat käypään hintaan. Ei ole oikein että osa saa tontin nimelliseen hintaa ja osa on ostanut tontin tai maksaa käypää hintaa. Vuokratonteilla voi olla omistusasuntoja tai vuokrataloyhtiö.

Kaupunki voisi myydä tontin tai vaihtoehtoisesti aina vuokrasopimusten umpeuduttua korottaa käypään hintaan. Tonttejahan myydään koko ajan joten tontin käypä hinta ei voi olla vaikea selvittää.

Yksi vaihtoehto, että myydään tontti näille yhtiöille jotka ostavat gryndereiltäkin tontin mille rakentaa ja osakkaat tai omistaja sitten voi ostaa siltä asuntonsa osuuden jos haluaa tai maksaa vuokraa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Jari parin vuoden välein tarkistus vuokraan ei ole noin isoja kuten meillä Tampereelllakin on todettu kun nosto prosut on tuhat rosua .
Tonttien myynti ei ole kunnalle paras ratkaisu koskaan terv tepivaari

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset