Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaksi työeläkevakuuttajaa on riittävästi

  • Onnea voittajille!
    Onnea voittajille!

Eteran kanssa yhdistyvä Ilmarinen aloittaa yt-neuvottelut – enintään 180 saa potkut (Yle 27.11.2017) antaa hyvän merkkipaalun työeläkevakuuttajien hallintokulujen päällekkäisyyksille:

"Työeläkeyhtiöiden yhdistymisellä tavoitellaan kymmenien miljoonien eurojen säästöjä." Tämä on realistista -  palkat, sivukulut, työpisteiden vuokrat, it-menot ja kampaviinerit mukaan lukien suomalaisen valkokaulustyöntekijän kustannus työnantajalle on ("ballparkkina") noin 100 000 euroa vuodessa.

Eteralla on nimittäin noin 230 työntekijää, ja 180 irtisanominen tarkoittaa, että noin 80% tekee päällekkäisiä tehtäviä.

Alla suomalaiset eläkevakuuttajat nuppilukuineen:

Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas 160 henkeä.
Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera 230 henkeä.
Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 584 henkeä.
Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo 451 henkeä.
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma 540 henkeä.
Valtion eläkerahasto 24 henkeä
Keva 540 henkeä.

Jätän tässä nyt huomioimatta Pensions Alandian, koska en löytänyt heidän henkilöstömääräänsä mistään, mutta olettaisin että alle kymmenen.

Jos yhdistäisimme kaikki muut eläkevakuutusyhtiöt kahteen suurimpaan (tämä siksi, että on hyvä että työeläkevakuuttajat edelleen kilpailevat keskenään), yhdistettävien henkilömäärä on 1405, ja jos oletamme että 80% työvoimasta on päällekkäistä, päästään lukuun 1124 vähennettävää. Suomalaisilla henkilöstökuluilla tämä tarkoittaisi ainakin sadan miljoonan euron vuosittaisia säästöjä, mahdollisesti enemmänkin sillä jäljelle jäävät vakuuttajat voisivat seuraavan yhdistämisen pelossa keskittyä ydintehtäväänsä suboptimoinnin (case työhyvinvointirahat, HS 28.9.2015) tai johtajiensa kotiinpäinvetämisen sijaan (Ailus & co, Yle 20.11.2013).

Pikanttina lisänä voitaisiin johdon tulospalkkiot sitoa siihen, että tekeekö oma putiikki enemmän voittoa kuin kilpaileva yritys vai ei.

Tokihan yhdistämistä ei kannata automaattisesti tehdä suurimpiin, vaan tietysti niihin jotka ovat tuottaneet eniten - Yle on tehnyt aiheesta tästä kuvajaisen (12.03.2017, liitteenä), onnea voittajille! Ylen jutun mukaan julkiset saavat pelatava tosin vapaammin, eli ihan reilusta kisasta ei ollut kyse.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka tietää että sata miljoonaa on nappikauppaa eläkerahastojen tuotoista puhuttaessa, ja juuri siitä syystä ei epäile hetkeäkään etteikö vähintään sen verran "läskiä" eläkevakuutusyhtiöissä olisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Eläkerahastoissa onnyt n 200 miljardia paalattuna jotenka kyllä sata miljoonaa on siellä kun itsellesi yksi euro terv tepivaari

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Kaksi työeläkevakuuttajaa on riittävästi"

Ei, vaan kaksi liikaa. Työeläkkeet maksetaan pääsääntöisesti suoraan veroista, eli työeläkevakuuttajat on kokonaisuudessaan turha kulu.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Olen kiinnittänyt tähän huoliota jo vuosia sitten ja kirjoitellutkin siitä foorumeille. Mutta, kaikkia voimia asian järkiperäistämiseksi tarvitaan. Kiitos sinulle!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset