Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

De nada, huoltovarmuuskeskus

Valtio ja pankit riitautuivat kriisiajan maksujärjestelmän rakentamisesta - virkamiehet uhkailleet pakkolailla: ”Ei tarkoitus tehdä Mersua, Ladakin riittää” (IL 3.12.2017):

"Rahoitusjärjestelmän toimivuudesta vastaavat viranomaiset eli Suomen Pankki ja valtiovarainministeriö ovat varsin äskettäin havahtuneet tosiasiaan, että Suomessa ei ole ongelma- ja kriisitilanteita kestävää kansallista varajärjestelmää.

...

Valtio vaatii pankkeja rakentamaan poikkeusolojen varajärjestelmät maksujen välittämiseksi sekä arvopaperiselvitykseen ja -todentamiseen. Asiaa on yritetty edistää kaksi vuotta vapaaehtoisesti, mutta pankit ovat olleet nihkeitä ja panneet hanttiin.

Pankit eivät esimerkiksi ole osallistuneet huoltovarmuuskeskuksen yhteydessä toimivaan rahoitusalan valmiuspooliin. Viranomaisten suositukset kansallisten turvajärjestelmien rakentamiseksi ovat kaikuneet kuuroille korville."

Kirjoituksestani Avoin kirje Huoltovarmuuskeskukselle - maksujärjestelmästä perusinfraa (AA 2.8.2015) on hieman yli pari vuotta, mutta mukava kuulla että harjoitus etenee - ainakin joten kuten, sillä pankit hanaavat vastaan.

Asian parissa puuhastelevat voisivat kuitenkin lukea muutkin kirjoitukseni aiheesta, sillä niistä löytyisi ratkaisukin ongelmaan: Keskuspankkitili kaikille (AA 6.6.2016)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei nosta palkkaa huoltovarmuuskeskuksesta.

 

edit: Ongelma voidaan ratkaista myös kansallisella kryptovaluutalla (AA 13.09.2017)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Jokaiselle jousipyssy ja akateemikoille varsijousi niin kyllä me oravannahkaa taas vaihdetaan, vaikka kiinalaisten kanssa, kunnes nahat loppuu....sitten otetaan käytöön isin luottokortti (Hämiö)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mielenkiintoisia ajatuksia, vaikka joku linkki vanhemmassa artikkelissa ei enää toiminutkaan.

Itse olen lyhyehkösti askarrellut sellaisen asian kanssa, että jos vähävaraisella ei ole varaa pitää pankkitiliä (kustannukset luokkaa 100€/vuosi), niin eihän perustuslaki vaadikaan kansalaiselle pankkitiliä. Käytäntö miltei vaatii.

Tässäkin voisi jonkinlainen entistä postipankkia korvaava valtion kansalaispankki toimia, jos sille löytyisi muuta tarvetta. Siis jokaiselle oikeushenkilölle tili tuohon pankkiin ja sitten vaikka kaikki rahaliikenne liikepankista A oikeushenkilön liikepankin B tilille menisi kansalaispankin tilin kautta. Haittana tässä olisi kaikenlaisen pimeän rahaliikenteen paljastuminen ja myös valtion ylivalta ihmisten rahoihin, mutta olisi siitä varmaan joitain hyötyjäkin. Esimerkiksi kun liikepankki B olisi mennyt konkurssiin, niin seuraavat siirrot sen tileille pysätyisivät kansalaispankin tileille ja olisivat nostettavissa.

Ilmainehan tuollainen valtion kansalaispankki ei välttämättä olisi, mutta eihän yksityispankkituetkaan ole ilmaisia veronmaksajille. Toisekseen pankkimafialla lienee enemmän valtaa kuin Suomen valtioilla, joten tuollaiseen järjestelyyn tuskin päästäisiin, vaikka Suomi olisi itsenäinen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kiitoksia, korjasin linkin keskuspankkitilialoitteeseen.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Käytännössä USA pystyy katkaisemaan EU:n yritysmaksuliikenteen tunneissa hyvin hygieenisellä tavalla (välitysserverien sulkeminen USA:n maaperällä), jos sukset menevät pahasti ristiin. Muilta osapuolilta (Venäjä, Kiina) vastaava vaatisi paljon ohjuksia eri puolille Eurooppaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset