Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Totuus ei pala tulessakaan

  • Kuvassa alpakka. (Kuva: Wikimedia commons)
    Kuvassa alpakka. (Kuva: Wikimedia commons)

Arvi Lind Linnassa Ylelle: ”Luottakaa kotimaiseen mediaan!” (IL 6.12.2017) - haluaisin, mutta se on usein kovin vaikeaa.

Saara Juntusen Infosota julkaistiin jo 2015, mutta vaikuttaa siltä, että se on jäänyt liian monelta journalistilta lukematta:

Lapset ja alpakat joutuvat väistymään äärioikeistolaisen 612-kulkueen tieltä Töölössä – ”Ei voida taata turvallisuutta” (HS 5.12.2017)

Äärioikeisto syrjäytti lapset ja alpakat, järjestäjät tyrmistyivät – ”Pitääkö satavuotiaan Suomen kaduilla pelätä?” (IS 5.12.2017)

Lapset ja alpakat joutuivat väistymään soihtukulkueen tieltä - HJK tarjoaa stadioniaan tapahtuman käyttöön (IL 5.12.2017)

Erityisen "vuoden informaatiovaikutettu" palkinnon saa HS:n Pekka Torvinen kolumnistaan:

Kolumni: Öyhöttäjät arvelivat alpakoiden olleen salaliitto natseja vastaan, mutta natseja vastaan on olemassa vain liitto, ja sen nimi on yhteiskunta (HS 5.12.2017)

Puhtaat paperit saa vain Yle:

Oliko Töölöntorille suunnitellulla lastentapahtumalla vain tarkoitus estää 612-soihtumarssi? Järjestäjät kiistävät (Yle 4.12.2017) jättäen kysymyksen auki näin siirtäen tulkintavastuun tilanteesta lukijalle.

Järjestäjien vilpittömyys osoittautui valheelliseksi: Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle (HS 8.12.2017).

Oletan että ensi maanantai-aamun toimituspalavereissa on asian tiimoilta melko kireä tunnelma, mutta tässä on vakavampikin aspekti - jos kyseessä olisi ollut vieraan vallan vaikuttamisyritys (US 22.10.2015) niin Lappeenranta kuuluisi jo vainolaiselle, sen verran pahasti jäivät kotiläksyt toimittajilta tekemättä. Tällä kertaa ainoa vahinko oli muutaman populistipoliitikon aseistaminen (mm. Ville Niinistö, Emma Kari).

Poliitikoille totuus on sen verran abstrakti käsite, että heiltäpäin oikaisuja tuskin on tulossa, mutta peräänkuulutan ryhtiliikettä journalistikunnalta - olkaa puolueettomia ja tehkää taustatyönne kunnolla, siitä teille maksetaan. Jos olette puolueellisia, polttakaa pressikorttinne ja hankkikaa puoluekirja. Vain näin voi kotimainen media säilyttää uskottavuutensa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä journalismin paradoksi on siinä, että puolueettomuutta tavoittelevalle alalle hakeutuvat ne henkilöt, jotka eniten haluavat parantaa maailmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei mitään lisättävää.. itsekin tahtoisin luottaa normi kunnon mediaan ja jättää nämä mv-lehdet ja muut pois mutta media tekee sen todella vaikeaksi!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Hyvä kirjoitus, ei lisättävää, mutta mistä otsikon sanonta "Totuus ei pala tulessakaan" on peräisin ? Olisiko siitä, että joskus katolinen kirkko poltti kerettiäisiä roviolla, mutta ei silti pystynyt muokkaamaan totuutta näkemyksensä mukaiseksi.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Wikipedia osaa kertoa:

"Aletheia (m.kreik. ἀλήθεια, Alêtheia, "totuus") oli kreikkalaisessa mytologiassa totuuden ja vilpittömyyden jumalatar. Hänet mainitaan Zeuksen tyttäreksi, mutta Aisopos kertoo Prometheuksen veistäneen hänet käyttäen kaikki taitonsa, jotta Aletheia pystyisi säätelemään ihmisten käyttäytymistä. Kesken työn Zeus kutsui mestarin töihinsä, ja tämä jätti pajansa Doloksen, juonikkuuden, huolehdittavaksi. Tämä päätti kunnianhimon puuskassa käyttää aikaansa hyväksi ja loi toisen patsaan, joka oli muuten täysin samannäköinen, mutta jalkojen kohdalla häneltä loppui savi. Prometheus palatessaan oli hämmästynyt patsasten samannäköisyydestä ja päätti polttaa uunissa molemmat patsaat, jonka jälkeen hän puhalsi niihin hengen. Aletheia, totuus, käveli vakain askelin, kun taas hänen kaksosensa Pseudologos, valhe, seisoi paikallaan, mikä viitannee Talmudissakin esiintyvään lauseeseen ”Sheker ein lo raglaim”, ”Valheella ei ole jalkoja”. Suomenkieliset vastineet "totuus ei pala tulessakaan" ja "valheella on lyhyet jäljet" vastaavat suhteellisen hyvin tarinan opetusta."

edit: en kyllä ole satavarma että tämä on sanonnan tausta, mutta parempaakaan lähdettä en löydä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannabista kohtaan on infosotaa käyty vuosikymmeniä. Nyt se on tullut tiensä päähän. Totuus tulee julki myös Suomessa pikkuhiljaa. :)

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Varmaan vuoden päästä nähdään lastentapahtumassa alpakoiden ja pupujen lisäksi ne Ylen ja Iltalehden mainitsemat sotahirvet.

Pekka Pylkkönen

Tv-uutiset ovat hyvät. Niissä toimittaja ei kerkeä kertomaan omia mielipiteitä niin uutisointi pysyy asiallisena.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

"Tv-uutiset ovat hyvät. Niissä toimittaja ei kerkeä kertomaan omia mielipiteitä niin uutisointi pysyy asiallisena."

Olen eri mieltä. TV-uutiset ja niiden näkökulma on helppo tehdä halutun mukaisiksi. Taitava ankkuri, kuten esim. Rönkä, kykenee kyseenalaistamaan, tuomitsemaan tai riemuitsemaan uutisesta pelkillä äänenpainoilla ja ilmeillä, saati että uutiseen liitetään halutunlainen uutisen syvennysosuus.
YLEn uutiset ovat propagandaväline uutisten lomassa. Vuosikymmenien saatossa näkökulma on vain vaihdellut.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mut jos toi alpakkataphtuma on sitä parempaa väkivaltaa, niin tällaisen vasemmiston väkivallan minäkin hyväksyn.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Kerrankin Ritalan kanssa samaa mieltä. Olisi kyllä mukavaa, jos miekkareiden sijaan järjestettäisiin toinen toistaan mukavampia perhetapahtumia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

”olkaa puolueettomia ja tehkää taustatyönne kunnolla, siitä teille maksetaan. Jos olette puolueellisia, polttakaa pressikorttinne ja hankkikaa puoluekirja. Vain näin voi kotimainen media säilyttää uskottavuutensa.”

Hyvin kiteytetty tuo edellinen.

Mitä nyt tekee ” ärhäkkä ”päätoimittajien ikioma JSN ?
- Pysyy tiukasti pesäkolossaan ja on hiljaa. Veikkaan.

Kannattaa muuten auttaa tätä ”valta” mediaa tekemään työnsä tasapuolisesti ja jättää maksetut tilaukset ja ilmoitukset väliin. Mielestäni ihan periaatteessa on arveluttavaa tehdä yhteistyötä huonoa toimitustyötä tekevien talojen kanssa ja liata samalla oma brandin julkisivu.

Näinhän toimii mm ssa myös Finlaysonin tj. , joka on kuulemma kovin tarkka designtuotteittensa imagosta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Olisi kyllä mukavaa pystyä luottamaan kotimaiseen mediaan esim yleen. Ei vain pysty.

Tietenkin jos arvioidaan ylen ja mv lehden ja sen tapaisten luotettavuutta vastakkain tilanne on toinen. Yle on, niihin verrattuna tietysti luotettava, mutta eihän siihen oikeasti voi luottaa. Jokin osa jätetään kertomatta tai sitten toimittaja on jotain mieltä. Marsitettaan Patomäki ja Teivainen kertomaan mielipide usan toimista tai venetzuelan tilanteesta. No niiltähän saa juuri sellaisen etukäteen tiedetyn viestin. Voisihan niille vastaparinkin ottaa. Toki sellainenkin radio-ohjelma oli, jossa Teivainen ja Charly Salonius-Pasternak käsittelevät asioita. Se on mielestäni hyvä.

Jätän ylen heti kun voin. Eli pääsen maksamasta. Myönnän, että kuutenlen ylen radio-ohjelmia erittäin paljon. Parempia kuin tv tarjonta tai netti. Siitä olen kyllä pahoillani, että ylen monopoli pitää radion puheohjelmat.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Täytyy vain ihmetellä tätä suomalaisen median toimintaa. Alusta lähtien aivan posketon ja järjetön uutinen lyötiin läpi julkisuuteen täytenä totuutena.

Melkoisia epäpäteviä tollukoita tai sitten puolueellisia poliittisia toimijoitan kommunisti-anarkistien riveistä - kumpiako näistä ?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Pressiklubissa perjantaina kirjailija Jarkko Tontti näytti toimittajille, kuinka asioita voi käsitellä neutraalisti ja objektiivisesti.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Halusitko vertauksellisesti ärhennellä medioille tuolla kuvalla ankasta?
Hyvinhän se kielellisesti kuvaisikin uutista uutisankkana, jollaiseksi
uutista, jossa ei ollut totuudenmukaisia osioita mukana kuin häivähdys.
Erikoista tässä on vain se, että sinä kerrot tuossa kuvassa,
kuin se olisi Wikimedia Commonsista löydettävissä, vieläpä esität sen alpakkana.

Tietenkään blogisi ei ole uutinen, muutoin sitäkin voitaisiin pitää kuten
englanninkielellä sanotaan ”fakenews” antamalla väärää informaatiota siitä
mikä on alpakka?

Tuodaanpa sitten esille hieman keinoja ja ohjeita siitä kuinka sen
väärennetyn uutisen tunnistaa. Varsinaiseen aiheeseen liittymättä, jokainen joka haluaa voi sitten itse ottaa selville mistä ankasta kuvassa on kysymys vai oliko se sittenkin vain uutisankka.

http://theconversation.com/how-to-spot-fake-news-a...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kuvaliitteeni tarkoitus oli luoda (triviaali) arvoitus, jonka lukija voi ratkaista. Onneksi olkoon, onnistuit siinä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset