Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Rahapelit aiheuttavat satakertaisesti enemmän ongelmia kuin limuviinat

  • Mekaaninen huumekauppias (Kuva: Wikimedia commons)
    Mekaaninen huumekauppias (Kuva: Wikimedia commons)

Hoitoon hakeutuvat peliriippuvaiset pelaavat keskimäärin 470 euroa viikossa – laaja selvitys paljastaa rahapeliongelman todellisen luonteen (HS 11.12.2017) sivaltaa kansallista rahapelimonopoliamme asianmukaisesti.

Samaan aikaan kun päättäjämme vääntävät alkoholilain detaljeista (Yle 7.12.2017), sitä paljon pahempi ongelma ei herätä eduskunnassa lainkaan kiinnostusta:

"Suomessa on yli 120 000 rahapeliongelmaista, joiden pelaamisella on haitallisia vaikutuksia heidän ja heidän läheistensä elämäänsä. 

THL:n raportin mukaan ongelmapelaajien yleisin rahapeli on rahapeliautomaatti. Ongelmapelaajat pelasivat viime vuonna tyypillisesti lähes päivittäin jotain pelityyppiä, ja 84 prosenttia heistä pelasi rahapeliautomaatteja. "

"Peliklinikan asiakkaille tehdyssä kyselyssä paljastui ongelmapelaajien kärsimien haittojen moninaisuus. Lähes puolet heitä on ajautunut velkaongelmaan tai -kierteeseen. Joka kolmas heistä on joutunut turvautumaan toimeentulotukeen tai kirkon tai järjestöjen avustustyöhön. "

"Veikkaus käyttää tänä vuonna yli 50 miljoonaa euroa markkinointiin. Puolet rahapelaamisen ongelmiin apua hakeneista kertoo mainonnan lisäävän heidän pelaamistaan."

Tutkimuksen valossa painotan edelleen, että paras ja ainoa tehokas muoto vähentää rahapelaamisen haittoja on laittaa kaikki pelaaminen tunnistautumisen taakse (AA 11.04.2016). Tämän lisäksi rahapelien markkinointi on syytä kieltää - näin säästyisi 50 miljoonaa vuodessa, jonka Veikkaus voisi tilittää valtion kassaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä verotusta ei voi rahapeleja huonommin kohdentaa.

 

Aikaisempi kirjoituksiani rahapeleistä:

Kaalimaan pässiä on turha haukkua (AA 28.10.2017)

Rahapelaaminen on moraaliton verotuksen muoto (AA 06.11.2016)

 

PS. otsikon satakertainen on vähättelyä, todellisuudessa luku on luokkaa 10 000 kertaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Alkoholistille pelkästään työpaikan menetys tuo äkkiä yli parin tonnin menetykset kuukaudessa, siihen vielä päälle kaikki muut ongelmat.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Entä ihmiselle , joka syrjäytettään kannabiksen takia yhteiskunnasta. Kunka kalliiksi se tulee hänelle?

Pekka Iiskonmaki

Valtion rahapeli ja huumekauppamonopoli on todella järkyttävää kansalaisten ahnetta tuhoamista.

Tulee mieleen Kiinan ooppiumluolat ja Las Vegasin pelihelvetit.

Rahapelit pitää kieltää ja vain tavarapalkintoja jatkossa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko tuo LIBERAALIpuolueen linja?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Toivottavasti ei... Tuollaista vahtimista ei kovinkaan vapaaksi voi sanoa. Tietenkin, jos liberaalipuolue on tarpeeksi liberaali, niin kaikenlaiset mielipiteet sallitaan, mikä on osaltaan sen puolueen heikkous ja vahvuus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Liberaalipuolue on siis niin liberaali, että sen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja saa VAPAASTI ehdottaa kieltoja ja holhousta aikuisille kansalaisille.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #8

Ei ole puolueen linja, vaan omani.

Puoluetoimiston soittoa odotellessa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kaikkein pöljintä lienee se tavanomainen kommentti kun rahat meni, menipähän hyväntekeväisyyteen. Siinä köyhän lantti riistetään valtion koneistoon ja onnistutaan vielä pyhittämään koko ryöstö hyväntekeväisyydeksi. Ei suomeen kaivata kansanterveyttä, vaan kaikki rupiat vaan jokaisen taskuista mikä ikinäkin irtoaa.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

On se nyt kumma jos ihminen ei saa tehdä rahoillaan mitä haluaa? Joillakin todella se 500 viikossa on sitä uhkapeliä, toisille 500 päivässä ei taas ole muuta kuin harmitonta ja hauskaa ajanvietettä.Kuka sen sitten saisi määritellä milloin uhkapelin raja ylittyy? Nyt meni liberaaleilta monta bojoa, voivoivoi sentään.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Sopii miettiä myös siitä kulmasta, että pitäisikö valtiolla olla moraalia vai ei, ja haluatko elää valtiossa, joka ottaa kaikkein vähäosaisimmilta tuhkat pesästä?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Hyvä kirjoitus blogistilta.

On totta että ihminen saa tehdä rahoillaan mitä haluaa. Vaikka pelata rahat hedelmäpeleihin. Ongelma on juuri siinä että peliaddikti ei haluaisi pelata mutta pelaaminen on niin pakonomaista että peluri ei kykene itse estämään pelaamistaan.

Pelaajan tunnistautuminen olisi ehdoton edellytys. Tämä olisi saatava mitä pikimmin näihin entisen RAY:n hallinnoimiin automaatteihin. Ei tulisi suostua kuuntelemaan valitusta tunnistautumisprosessin asettamisen hankaluudesta ja kustannuksista laitteiden päivityksien osalta.. Tehtävän on oltava valmis 2018 vuoden loppuun.Piste.

Tunnistautuminen on hoidettu hyvin muissa peleissä (vedonlyönti, lotto, toto jne.). Et voi pelata anonyyminä ainakaan netin kautta. Näissä peleissä on isona riskinä myös rahanpesu ilman tunnistautumista.

Tunnistautumisen tärkein asia on se että pelaaja voi määritellä itselleen pelaajaprofiilin. Profiilissä voi määritellä sitten esim. kuukausikohtaisen pelaamisen maksimin, tappiorajan vaikkapa päivää kohden tai vaikkapa pelaamisen eston kuukaudeksi tai vuodeksi. Ja estoja ei voisi niin vain muuttaa heti. Tälläiset työkalut auttaisivat niitä pelaajia jotka pyristelevät irti pelikoukustaan mutta ovat vain liian heikkoja ja toistuvasti retkahtavat pelaamaan vaikkapa kauppareissuillaan.

Veikkaus toimiikin aika hyvin juuri tällä hetkellä asian tiimoilta ja joku iso päivitys näihin toimintoihin tuleekin juuri ensi yönä.Ongelma on edelleen nuo peliautomaatit joiden kanssa vitkastellaan koska onhan se riski että automaattien tuotto putoaisi.Toisaalta henkinen hyvinvointi nousisi kun esim. addiktoituneet pieneläkeläiset eivät häviäisikaan enää.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Ongelma on juuri siinä että peliaddikti ei haluaisi pelata mutta pelaaminen on niin pakonomaista että peluri ei kykene itse estämään pelaamistaan."

Eiköhän tämä koske jokaista addiktia jossain vaiheessa, oli sitten tupakoitsija, narkkari, rahapelaaja tai alkoholisti (ja kaikki muutkin).
Addiktion lopettamista miettivät tämän tästä, voivat onnistua hetken olemaan ilmankin, mutta jostain aina löytyy se "hyvä" syy jatkaa.

Vierastan hiukan tälläistä erinlaisten ongelmakäyttäytymisten vertailua keskenään kun ainoa todellinen yhdistävä tekijä on että asia kehittynyt ongelmaksi asti.

Juhani Vehmaskangas

Olen eri mieltä. Mutta ihan tarkalleen en osaa sanoa, että mistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mistä on kysymys, ei se niin ole! ;)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Jos nyt kumminkin, mieti hetki, ehkä...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei tietenkään herätä kiinnostusta, koska rahapelit ovat monopoliyhtiön hallussa. "Limuviinoissa" kysehän on siitä, että ne haluttaisiin pois monopoliyhtiön hallusta. Eiväthän ne silloin ongelmia aiheuta, jos niitä myydään vain Alkossa, mutta Prisman hyllyllä niihin livahtaisi vakavia ongelmia aiheuttava virus.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Erikoista on, että pelimonopolia perustellaan haittojen ehkäisyllä. Ei näytä toimivan. Muistaakseni suomalaiset häviävät melkoista tahtia peleihin rahaa.

No valtava mainoskoneisto, jossa välillä aina vilahtaa vastuullista pelaamista.

Monopoli purkuun, valtio verottaa, mainoskielto.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/233523-hs-suomala...

Tämä pelimoopoli on kyllä häpeätahra. No trollit kannattavat kaikea mikä tukee nykyistä poliittista järjestelmää. Pakkoruotsista-liittvaltioon ja kaikesta siinä välissä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minä olen huomannut että suurissa kaupoissa kaupan henkillökunta ihan oikeasti kyttää ketkä rahapelejä pelaavat. Esim. eräässä S-marketissa tulee äänihälytys kassahenkilölle rahan työtämisestä koneeseen ja sitten kassahenkilö kääntää päätään 120 astetta nähdäkseen pelaako alaikäinen vaiko kenties porttikiellon saanut henkilö peliä.

Eräässä City-marketissa taas ilmeisesti kokeillaan jotain erityistä pelaajien tunnistualaitetta, kun sama järjestelmä myös havaitsee ei-toivotut henkilöt kaupan muista tiloista varsin nopeasti.

Että tuollaista teollisuutta rahepelien pelaamisen tiukka lainsäädäntö saa aikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset