Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Instituutioiden politisoituminen on haitallista

  • 1640-????
    1640-????

Tarja Halonen nousee Helsingin yliopiston johtoon (HS 20.12.2017) on askel siihen suuntaan, mitä en haluaisi nähdä - ja syynä ei ole Halosen kannattama poliittinen linja, vaan ylipäätänsä siitä, että erilaisten instituutioiden politisoituminen on haitallinen ilmiö. Kuten HS:n artikkeli kertoo:

"[Helsingin yliopiston] hallituksen yksi merkittävimmistä ensimmäisistä tehtävistä on valita jo ensi keväällä yliopiston seuraava rehtori."

Huoleni on, että aina kun poliitikot päästetään päättämään henkilövalinnoista, rajanveto sen välillä hämärtyy, että valitaanko tehtävään pätevin vai sopivin, ts. onko henkilövalinnan kannalta olennaisempaa osaaminen vai arvomaailma (puoluekirjasta puhumattakaan).

Maailmalta esimerkki tälläisesta järjestelmästä Yhdysvaltain korkein oikeus, jonka jäsenyys on pysyvä, ja aina jäsenen kuukahtaessa presidentti pääsee valitsemaan seuraajan (Yle 7.4.2017).

Vaikka henkilövalinnoista ei olisikaan kyse, niin käsittääkseni poliitikkojen miehettämät hallitukset eivät keskimäärin pärjää kovin kummoisesti, kuten länsimetrosta (lansimetro.fi) olemme saaneet oppia.

Jos organisaatio on hyvässä tikissä, sen johdossa vaihtuvat palkkiovirkalaiset eivät pääse aiheuttamaan kovin pahaa vahinkoa, mutta polituminen voi tapahtua myös ns. alhaalta ylös. Näin näyttäisi tapahtuneen FBI:n Hillary Clintonin sähköpostiskandaalin tutkinnassa (CNN, 4.12.2017).

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä politiikka ei pätevöitä mihinkään.

 

Aikaisempi kirjoitukseni osittain samasta aiheesta:

Jokaiseen julkiseen virkaan pitää valita pätevin (9.9.2017)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tieteellistä tutkimusta ohjattaisiin poliittisen päämäärän saavuttamiseksi. Ei helvetti, eikö historiasta ole mitään opittu, ei tämä Suomea ulos velkakuopasta nosta. Aiheutetaan vaan lisää taakkaa veronmaksajille vrt. LUT:n tuulivoimabisnes, tai sitä tukevat tutkimukset. Nyt ei edes tutkimuksen tekijät ole suomalaisia, kuitenkin otetaan rahat Suomesta kun tutkimus tehdään LUT:n alustalla.
http://energywatchgroup.org/wp-content/uploads/201...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Punavihreille lisää tutkijan paikkoja. Huivipäiselle miestohtorille fudut (, ellei ole jo saanut?).

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Huivipäiselle miestohtorille fudut."

Oliko tämä toteamus vai toive?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #3

Pelon aihe.

Toivottavasti ei ole itseään toteuttava ennuste?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset