Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Ammattiliitot ovat osasyyllisiä aktiivimalliin

Työttömien aktiivimallia vastustava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – 50 000 allekirjoitusta kertyi silmänräpäyksessä (Yle 28.12.2017) on ymmärrettävää, sillä malli koskettaa noin 700 000 suomalaista (IS 12.12.2017).

Asiaan perehtymättömille, aktiivimallissa on kyse kepistä:

"Jos työtön ei täytä aktiivisuusvelvoitetta, hänen työttömyystukeaan leikataan 4,65 prosenttia kolmen kuukauden ajaksi. Sanktiota ei tule, jos työtön tekee kolmen kuukauden aikana vähintään 18 tuntia palkkatyötä tai osallistuu viitenä päivänä TE-toimiston työllistymispalveluihin tai tienaa yritystoiminnalla vähintään 241,04 euroa kolmen kuukauden aikana. Näitä ei voi yhdistellä."

Itse vastustan aktiivimallia, se lisää tolkuttoman määrän turhaa byrokratiaa ja kiusaamista.

Twitterissä on käynnissä on aktiivinen debatti aiheesta: "Työttömälläkö ei saisi olla velvoitteita?" – Aktiivimalli kuumentaa tunteita, mutta puolustajiakin löytyy (Yle 28.12.2017), mutta mielestäni liian monelta unohtuu mallin tausta, joita Aktiivimallin lyhyt historia – näin kompromissiesityksestä tuli mehevä riita (Mustread, 21.12.2017) avaa hyvin:

"Aktiivimalli syntyi, kun työntekijäjärjestöt eivät hyväksyneet ehdotusta työttömyysturvan porrastamisesta. Niinpä syntyi mutkikkaampi ratkaisu, jota ne vastustavat vähintään yhtä raivokkaasti."

On toki perusteltua kysyä, että minkä ihmeen takia liittojen mielipidettä alunperin edes tiedusteltiin, sillä ne heittävät aina työttömän junan alle oman valtansa pönkittämiseksi.

Martin-Éric Racine:n kansalaisaloite antaa kuitenkin oivan tilaisuuden ratkaista tämä ongelma - aktiivimalli voidaan perua, ja ottaa tilalle jokin valtionvarainministeriön ehdottamista porrastusmalleista (Työllisyyden lisääminen ja työttömyyden keston lyhentäminen, työryhmän muistio).

Keskipitkällä aikavälillä näkisin että Suomen kannattaa siirtyä perustuloon. 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka nostaisi työttömyysturvan alinta tasoa,mutta laskisi sen ylintä tasoa sekä kestoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten omasta mielestäsi todistit tekstissä otsikon väitteen?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Viittasin artikkeliin jossa kyseinen väite on esitetty, lähteenä STTK:n johtaja.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Löysin jutun missä STTK:n ekonomisti kannattaa tätä. Kuitenkin liiton kanta on eri,koska muut uudistukset jäivätkin tekemättä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Höpö höpö. Tuo halpatyövoiman saanti on sovittu EU jo -92.Aloitettiin -94 jatkettu siitä asti.Nyt perus-siniset-kepu-kok vie sen loppuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset