Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Perustulo tekee työnteosta ja yrittämisestä riskittömämpää

  • Minimitoimeentulon turvaaminen helpottaa työn tai yrittäjyyden valintaa
    Minimitoimeentulon turvaaminen helpottaa työn tai yrittäjyyden valintaa

Kai Mykkänen: Entä perustulo työhaluisille? (Verkkouutiset 12.01.2017) avaa ulkomaankauppa ja kehitysministerin ajatuksia aktiivimallista ja perustulosta. Hän toteaa, että jonkinlaisen perustulon suuntaan ollaan menossa, mutta pitää suurta kertamuutosta liian haastavana.

Uskon, että syy tähän on virheellisessä ajatusmallissa, jossa nyt voimaan tullut aktiivimalli tai perustulo ovat toistensa vaihtoehtoja. Allaoleva lainaus Mykkäseltä indikoisi tätä:

"Elämäntilanteet vaihtelevat. 500 euroa voi riittää tietyissä tilanteissa opiskelijalle, mutta se voi olla mahdoton tilanne yksinhuoltajalle suuressa kaupungissa. Siksi tuki voi olla kohtuutonta puristaa samaan lukuun kaikille, vaikka tarveharkinta tarkoittaakin väistämättä jonkinlaista byrokratiaa."

Perustulon kannattajat eivät ehdota, että tuet puristettaisiin samaan lukuun kaikille, vaan että perustulo asetetaan sille tasolle, joka minimissään riittää kansalaisen toimeentuloon. Omassa perustulomallissani tämä luku on 630 euroa kuukaudessa, neljännes tästä lapselle.

Tämän tason päälle voidaan toki maksaa harkinnanvaraista sosiaaliturvaa, ja sen osalta erilaiset aktiivimallit voivat olla perusteltuja (ja jopa nykyistä tiukempia), mutta olennaista on että minimitoimeentulo turvataan nollabyrokratialla. Tämä auttaa myös kohdistamaan TE-keskuksen resurssit paremmin - nyt jokaista TE-keskuksen virkailijaa kohti on 166 työtöntä (KL 13.1.2017), perustulon myötä huomattavasti vähemmän, sillä TE-keskusten palvelujen käyttäminen muuttuisi vapaaehtoiseksi.

Suurin hyöty perustulosta tulee siitä, että se tekee valinnasta yrittämisen tai työnteon valitsemisesta sosiaaliturvan sijaan nykyistä riskittömämpää (kuvaliite). Nykymallissa sosiaaliturvalta yrittäjäksi tai osa-aikaiseen työhön siirtyminen on hyppy tuntemattomaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä kokonaisvaltainen sosiaaliturvauudistus on välttämätön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Joo. Siis aivan peruperusminiminimi olisi syytä ruveta maksamaan heti kaikille suomalaisille. On oikeastaan vain yksi ryhmä joka nykylainsäädännön mukaan jää ilman perusturvaa - ne tulottomat joilla on varallisuutta. Jos joku muu jää, hänellä olisi kuitenkin oikeus johonkin etuuteen.

Pienen perustulon käyttöönottoon ei pitäisi olla mitään esteitä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Näinpä. Sinä päivänä ku perustulo tulee voimaan ja yrittäjällekin on minimitoimeentulo turvattu ilman säätöä, pistän yrityksen pystyyn.

Voi olla että ilmanki jossain vaiheessa, mutta vaatii hieeeman enemmän valmistautumista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että perustulo(n joku variantti) olisi se parempi aktiivimalli. Oikealle tasolle asetettu varma tulo vapauttaisi yrittämään lisätuloa, eikä vain laskemaan eri vaihtoehtojen vaikutuksia omiin tuloihin ja pelkäämään mahdollista tulojen romahtamista.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Elämäntapaintiaani huudettu - Kaija Ahtela ampuu perustuloa jalkaan Kauppalehdessä:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lisaa-tateja-ti...

edit: yksi kommentti Kaijalta on kuitenkin lisäpohdiskelun arvoinen:

"Kotihoidon tuella ja perustulokokeilulla ihmiset juntataan asuinsijoilleen."

Palaan tähän sopivassa välissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset