Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Vapaus on virkamiehelle vaikea käsite

  • Kuvassa vapaustaistelija
    Kuvassa vapaustaistelija

Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi (HS 18.01.2017) osoittaa todeksi vanhemman sukupolven juristituttuni näkemyksen:

Suomi ei ole integroitunut täysin länsimaisiin arvoihin, vaan me kannamme edelleen tsaarinajan taakkaa siitä, että hallinto asetetaan yksilön edelle.

Tämä oli ilmeistä 1990-luvun kriisissä, jossa velalliset vedettiin kölin alta "yhteisen hyvän takia". Kansanedustajamme ja virkamiehemme eivät vielä tänäkään päivänä ymmärrä, että he palvelevat kansaa, eikä päin vastoin. Voi toki väitellä siitä kuuluuko Wahlroos kansaan vai ei, mutta se on epäolennaista - hallintomme ensimmäinen ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan ovat säätely ja sanktiot, ja kansalaiset nähdään hallintoalamaisina. Vapaus on virkamiehelle vaikea käsite.

En tiedä montako sataa vuotta kestää kunnes Suomi on länsimainen liberaali demokratia, mutta lupaan kantaa korteni kekoon tämän muutoksen eteen.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ymmärtää kuulemisen ja kuulustelun eron.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eduskunnassakin on hallintoa, mutta ensisijaisesti se on lakia säätävä elin. Pidän parempana USA:n systeemiä, vaikka blogisti sitä vertaakin tsaarin aikaan.
https://thelawdictionary.org/contempt-of-congress/
https://www.law.cornell.edu/wex/contempt_of_congress

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

USA:n käytäntö on jämäkkä ja korostaa siellä kongressin vaikutusvaltaa. Sinne on tultava kaikkien ja kuultavia voidaan tarvittaessa hiillostaa ankarasti, jos epäillään väärinkäytöksiä. Tämmöinen menettely lisäisi Suomessakin eduskunnan arvovaltaa, joka on aika pahasti murentunut. Blogisti rinnastaa eduskunnan eli kansanedustajat virkamiehistöön, mikä on vähän outo näkemys. Kansanedustajat ovat juuri niitä, joiden pitäisi pystyä pitämään mm. virkamieskuntaan ja julkishallintoon ajan mittaan muodostuvaa korruptiota ja omavaltaisuutta kurissa ja tälle prosessille pitäisi olla tarjolla vahva hallinnollinen ja legitiimi tuki. Sen sijaan, että askaroisivat palkkiotoimikuntien ja sopeutumiseläkkeiden parissa, eduskunta nostaisi huikeasti arvovaltaansa ottamalla käyttöön amerikkalaistyyppisen mallin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos eduskuntamme olisi täynnä taitavia ja rehelliseksi tunnettuja, niin mikäettei, mutta kuten kirjoitat, niin prioriteetit ovat muualla kuin pitäisi.

Ei korppi korpin silmää noki - jos eduskunnalle annettaisiin valta hiillostaa, se ei hiillostaisi omiaan, ja juuri sitä tarvittaisiin.

Jonkinlainen poliittisesti riippumaton perustuslakituomioistuin/supreme court olisi mielestäni tarpeen tuohon tarkoitukseen.

Näkisin myös, että Wahlroosin kutsuminen eduskuntaan oli myös poliittisten irtopisteiden keräämistä - tälläistä mekanismia en antaisi poliitikkojen käsiin.

On toki aivan aiheellinen kysymys, että miten eduskuntalaitoksen arvovalta palautetaan. Tähän minulla ei heti ole antaa vastausta, mutta palataan asiaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #4

Perustuslakituomioistuin on kyllä pahasti jälkijunassa, jos lainsäädännön sisältöä pohditaan eli Aholan lääke voi olla oikea, mutta tässä tapauksessa "väärään sairauteen" (onkohan vallan kolmijako-oppi Aholalta hämärtynyt?).

Yhdysvalloissakin "poliittisten irtopisteiden kerääminen" lie mahdollista, mutta on kuitenkin annettu poliitikkojen käsiin (niitähän kongressin jäsenet ovat). Heillekin on oma rootelinsa, vaikka politiikan sisältö ei voi kaikkia miellyttää.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #5

Enemmän vallan kolmijako on hukassa eduskunnalta, joka yrittää asettaa tuomarin viittaa harteilleen Wahlroosin tapauksessa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #7

Et ole tainnut lukea Hesarin juttua huolellisesti:
"Eduskunta pyysi, että hallitus selvittää ”tarpeet ja mahdollisuudet eduskunnan tarkastusvaliokunnan ja muiden valiokuntien valvontamahdollisuuksien parantamiseen lainsäädännössä siten, että valiokunta voi edellyttää asiantuntijoiden saapumista kuultavaksi.”"
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005529740.html

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Nallella on usein hyviä ja järkevia ajatuksia ja ideoita. Ne tyrmätään siksi, että hän on liian rikas.

Tulevana tiistaina (23.1) olen menossa keskustelemaan, kuten olen kertonut, mutta puhuuko virkailija kanssani? Ehkä ja toivottavasti.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Monelle hallintoalamaiselle korkeat verot ja valtion läsnäolo _ihan_ kaikessa antaa turvallisen olon ja mahdollistaa tuudittautumisen eräänlaiseen utopiaan.

Tämä on yksi syy, miksi olemme monella tavalla saamattomia verrattuna Euroopan keskiosissa asuviin kanssaihmisiimme. Meidän kun ei ole koskaan tarvinnut pärjätä käytännössä omillamme. Täytyy vain seurata ohjeita ja tehdä niin kuin sanotaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset