Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Nissisen viimeinen palvelus

  • Kuvassa hyväveliverkosto
    Kuvassa hyväveliverkosto

“Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, minä en sitä silloin ajatellut” sanoi Matti Nissinen oikeudelle kun häntä syytettiin virkarikoksesta ostettuaan koulutuspalveluja veljensä yrityksestä vuosina 2010-2015. Tuomio napsahti (Yle 20.12.2017), tuli kenkää (Yle 24.1.2018) ja Helsingin Sanomat kirjoittaa, että "Nissinen nyt vain toimii kuten korkeat virkamiehet Suomessa toimivat." (HS 24.01.2018)

Nissisen väite ajattelemattomuudesta on ajallisesti siitä mielenkiintoinen, että hän ja muut pohjoismaiden ylimmät syyttäjät keskustelivat eettisistä ohjeista Ahvenanmaalla 18.-20.8.2014. Ilmeisesti tämän seurauksena valtakunnansyyttäjänvirasto julkaisi 6.10.2016 uutisen Eettiset linjaukset syyttäjälaitoksen työkaluksi:

""Elämme luottamuksesta. Epäeettinen toiminta rapauttaa luottamusta meihin ja on syvässä ristiriidassa syyttäjälaitoksen yhteiskunnallisen aseman kanssa. Työllä ja tuskalla ansaitun luottamuksen menettää kepeästi", hän toteaa. "On oikein välillä arvioida myös omaa toimintaa ja kysyä itseltään: onko tämä oikein?""

Itse eettiset linjaukset löytyvät täältä.

 

Matti Nissinen, olet tuomiosi saanut, työpaikkasi ja kunniasi menettänyt, mutta kysymykseni kuuluu, että haluatko mahdollisesti tehdä Suomelle vielä viimeisen palveluksen?

"Mä tunnen ihmisiä" – Jäsenkirjapeli uhkaa syrjäyttää pätevimmät huippuviroista (Yle 18.10.2015):

"Korkeimpien virkojen jakaminen ”hyvä veli” -verkostoissa uhkaa syrjäyttää pätevimmät johtajat poliittisesti sopivamman tieltä, sanovat valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ja THL:n ylijohtaja Marina Erhola. Molemmat ovat huolestuneita eritoten tulevien sote-huippujohtajien poliittisista virkanimityksistä. Sekä valtakunnansyyttäjältä Nissiseltä että ylijohtaja Erholalta on joskus penätty puolueen jäsenkirjaa viranhaussa."

Jos sinulla on mustaa valkoisella jostakin, josta tämä maa pitäisi mielestäsi puhdistaa, niin nyt on sen aika. Hyvästä suorituksesta ansaitsee mielestäni patsaan, tai ainakin kunniamaininnan historiikkeihin.

Kuten blogikirjoituksesi Vain eettisesti vahva voi menestyä (6.10.2016) kertoo:

"Etiikkamme avainsanat ja näkökulmat saavat sisältönsä verraten väljästi kirjatuista suuntaviivoista. Olisi hienoa, jos ne eivät jäisi paperille, vaan muuttuisivat konkreettiseksi toiminnaksi."

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jolla on kaksi hyvää veljeä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Nissisen rikos oli tekona pieni. Hän ei tiettävästi itse hyötynyt mitään hankintapäätöksistä. En ainakaan ole lukenut, että olisi.

Mutta asemansa takia Nissinen on suurennuslasin alla ja seuraamukset ovat kovat.

Nissisen yleinen kivittäminen on jotensakin mautonta em. perustein. Vain hyvin pienisieluinen ihminen jaksaa iloita kivityksestä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, rikoskin voidaan laskea pieneksi, mutta melkoinen ristiriita on hänen puheissaan, kun esitutkintapöytkirjojen mukaan:
"Ainakin kolme alaista kertoo keskustelleensa valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen kanssa esteellisyydestä, kun syyttäjälaitokselle oltiin hankkimassa koulutusta tämän veljen firmasta."

"Esitutkinta-aineiston perusteella alaisten ihmettelyt ja kyselyt eivät auttaneet, vaan Nissinen ohjasi aktiivisesti syyttäjien koulutuksia veljensä firmaan." (HS 17.10.2017)

Siihen peilaten Amoksen kirjoittama kuulostaa aika oudolta: “Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, minä en sitä silloin ajatellut” sanoi Matti Nissinen oikeudelle kun häntä syytettiin virkarikoksesta ostettuaan koulutuspalveluja veljensä yrityksestä vuosina 2010-2015.

Kolme alaista, jotka lienevät asiantuntijoita lain osalta, ovat kertoneet hänelle eikä silti tule mieleenkään? Ei kuulosta uskottavalta ja uskoisin siksikin oikeuden päättäneen teon tahalliseksi. Kuulostaa vähän liiankin uskomattomalta, jos ainakin kolme on kertonut hänelle asiasta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#1
Ei se ole mielestäni kivittämistä, jos kirjoittaa, että Nissisen olisi erottava tai hänet olisi erotettava. Osoittaahan hänen saamansa tuomio hänen syyllistyneen jääviysrikokseen. Teko osoittaa harkintakyvyn puutetta, kuten sekin, että hän oli valmis jatkamaan virassaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Luottamus häneen korkeimpana syyttäjäviranomaisena on mennyt niin monilta kansalaisilta kuin kyselyn mukaan syyttäjiltäkin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ainoa oikea ratkaisu tolkun Suomessa

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ilmeisesti aktiivinen katuminenkaan ei nyt auta?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö juuri sitä ole peräänkuulutettu, että Nissinen olisi osoittanut katumusta. Käytännössä tuo olisi tehokkaimmin tapahtunut pyytämällä välittömästi eroa, tuomion langettua. ’Lyöminen’ mediassa ja somessa olisi loppunut siihen paikkaan.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Aktiivisella katumisella ei ole mitään tekemistä tässä asiassa.

Se termi tarkoittaa rikoksen tekohetkellä tai välittömästi sen jälkeen tehdyllä toimella.

Esimerkiksi, jos olet kuristanut jonkun, annat hänelle tekohengitystä, jotta tämä ei kuolisi.

Tässä aktiivinen katuminen olisi mennyt suunnilleen niin, että tilattuaan palvelut veljeltään, hän olisi vetänyt tilauksen pois välittömästi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset