Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Госплан Sauli Niinistö

  • Ensimmäisellä kierroksella, maksoi mitä maksoi.
    Ensimmäisellä kierroksella, maksoi mitä maksoi.

Kolmisen viikkoa sitten kysyin Uudessa Suomessa pitäisikö nettovarallisuuden vaikuttaa sosiaaliturvatasoon? Eilen presidenttimme esitti asiasta mielipiteensä: Sauli Niinistö ehdotti tukea arvoaan menettävien asuntojen omistajille (HS 26.01.2018). 

Itänaapurissamme kiellettiin eräässä vaiheessa yksityisomistus, ja siirryttiin yhteisomistukseen. Tämä kokeilu osoitti empiirisesti sen, että ihmiset pitävät henkilökohtaisesta omaisuudestaan paremmin huolta kuin yhteisestä omaisuudesta. Vastaava pätee myös riskinottoon - ihmiset ottavat enemmän riskejä muiden rahoilla kuin omillaan (Chakravarty et al, 01.04.2011).

Tämä tarkoittaa sitä, että jos yhteiskunta tukee arvoaan menettävien asuntojen omistajia, ihmiset rakennuttavat enemmän asuntoja sinne, missä niitä ei tulevaisuudessa tarvita. 

 

Vapaus ja vastuu ovat Liberaalipuolueen aatteellisia kulmakiviä, ja puolueen yleisohjelmaan on kirjattu näin:

"Valtio on ihmistä varten, eikä ihminen valtiota varten. Jokaisella ihmisellä on oikeus omaisuuteen ja omaan kehoonsa. Ihminen on lähtökohtaisesti vapaa tekemään mitä tahansa, kunhan kunnioittaa muiden ihmisten vastaavaa oikeutta, eikä aiheuta muille ihmisille vaaraa. Lähtökohtaisesti ihmisellä on myös vastuu omasta toiminnastaan ja sen mahdollisista seuraamuksista itselle ja muille. Heikommassa asemassa olevista ihmisistä tulee kuitenkin pitää huolta kaikissa tilanteissa."

 

Sosiaaliturva varattomille on aivan oikein, mutta elämme maassa, jossa istuva presidentti ehdottaa rahallista tukea henkilöille, joiden satojen tuhansien varallisuudesta sulaa osa pois. En ole varma taputtaisiko vai itkisikö Marx tämän nähdessään, mutta omasta mielestäni jokainen jolla on varallisuutta vastatkoon itse varallisuudestaan.

Niiden osalta, joiden velka ylittää asunnon arvon, oikea keino auttaa on sallia henkilökohtainen konkurssi. Tämä siirtää vastuuta nykyistä enemmän lainoittajalle, eli pankille.

Helsingin Sanomien artikkelissa Brotherus ehdottaa aivan oikein lisärakentamista kasvukeskuksiin, sekä mainitsee varainsiirtoveron poiston eräänä ratkaisuna - tämä on kirjattu myös Liberaalipuolueen puolueohjelmaan, mutta vastapainoksi asuntojen myyntivoiton verottomuus on syytä poistaa.

Sitäpaitsi, ilmoittamalla että vanhat asunnot saa myydä enää kolmen vuoden ajan ilman myyntivoittoveroa  korjaisi asuntojen hintoja mukavasti erityisesti kasvukeskuksissa lisääntyneen tarjonnan myötä, sillä ne jotka harkitsevat maalle muuttoa tarttuisivat varmasti tilaisuuteen.

En myöskään täysin sulje pois Niinistön vuonna 2008 ehdottamaa asuntoroskapankkia (US 30.10.2008), mutta kun asunnon arvo on nolla, niin siitä ei ole mitään hyötyä. Nostalgiatrippinä tämä lainaus kyseiseltä vuodelta:

"Asuntovelkaiset saivat taas tänään hieman helpotusta, kun lainojen viitekorkona usein käytetty vuoden euribor laski 4,92 prosenttiin."

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka odottaa innolla milloin joku ehdottaa osakekaupoissa hävinneille rahallista tukea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ei kai tämä tuki ole sen kummempi kuin jo annettu tuki pankeille, jotka eivät osanneet hallita riskejä. Tuettu asunto voidaan purkaa tai antaa asunnottomille, tilanteen mukaan. Annetulle tuelle voidaan laittaa ehto, että sillä pitää hankkia uusi asunto alueelta jossa paremmat elinolosuhteet. Maaseudulla on paljon vanhuksia isoissa taloissa ja halua päästä lähemmäs palveluja, näinhän sitä varmaan ajateltiin silloin kun talot maalle rakennettiin. Nykyinen keskittämispolitiikka ja sen seurauksena syntynyt talojen arvonlasku ei ihan kokonaan voi olla näiden vanhusten vika. Kyse on siis arvovalinnasta, miljoonia sijoittajille vai satoja tuhansia maataan työllään rakentajille !

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka odottaa innolla milloin joku ehdottaa osakekaupoissa hävinneille rahallista tukea."

Eikös nämä tappiot saa vähentää jo verotuksessa?

Mielestäni tämä jos mikä on valtion tukea omaisuuttaan menettäville sijoittajille.

https://www.talouselama.fi/uutiset/sijoittaja-huom...

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Käyttäjän PjotrKpStahanov kuva
Petri Heiniemi

Asuntoroskapankki on kätevä ratkaisu, kun asumisen korkea hinta on merkittävä, työllistämistäkin haittaava ongelma.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset