Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Mieluummin yksi iso lakko, kuin tuhat pientä

  • Kuvassa 2293 viiltoa.
    Kuvassa 2293 viiltoa.

Lingchi, eli "kuolema tuhannella viillolla", oli kiinalainen kidutuksen ja teloituksen muoto, jossa uhriin viillettiin useamman päivän ajan pienia haavoja, jotka lopulta tappoivat hänet. Tämä kidutusmuoto kiellettiin Kiinassa vuonna 1905, mutta kuten kuvaliitteestä näemme, se elää ja voi hyvin 2000-luvun Suomessa. Ensi perjantaina edessä on yksi viilto lisää (Yle 30.1.2018)

Teloittajan veitsi on tutuissa käsissä, mutta toisin kuin väitetään, suunnitellun lakon syy ei ole aktiivimalli, vaan SDP:n kannatus ja ammattiliittojen pienenevät jäsenmäärät (journalisti.fi, 17.03.2016). Tätä ei tarvitse lukea  rivien välistä: Rinne lupaa perua aktiivimalliin kuuluvan leikkauksen, jos Sdp päätyy hallitusvastuuseen (IS 31.1.2018). Liian vähän, ja liian myöhään - AY-liike on aina heittänyt työttömät junan alle oman valtansa säilyttämiseksi.

Perustuslakimme mukaan "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta." - nyt jos koskaan on aika ottaa veitsi pois teloittajalta.

Poliittisten lakkojen kieltäminen on eräs vaihtoehto (Yle 26.1.2018), mutta itse olisin valmis menemään huomattavasti pidemmälle. Samalla on syytä poistaa työmarkkinajärjestöjen yleishyödyllisyys, jäsenmaksujen verovähennysoikeus, sekä työehtosopimusten yleissitovuus. Jos perustuslakimme omaisuudensuoja sen vaan sallii, olisin valmis myös jakamaan työmarkkinajärjestöjen varallisuuden niiden jäsenille (AA 1.2.2016).

Luonnollisesti tästä seuraisi yleislakko, joka on kuitenkin estettävissä järjestämällä kansanäänestys aiheesta etukäteen.

Ehdotukseni ovat melko radikaaleja, mutta Suomen kannalta on olennaista että työmarkkinajärjestöjen ulkoparlamentaarista valtaa vähennetään. Kun näin tehdään, on kuitenkin huolehdittava siitä, että työntekijöiden edunvalvonta siirtyy vihdoin 2000-luvulle. Itse näkisin että mm. minimipalkka olisi syytä säätää lailla, ja että työntekijöiden oikeus järjestäytyä pitää edelleen säilyttää vahvana.

Uutta mallia suunniteltaessa on syytä perehtyä erityisesti yrityksiin, joissa työntekijät ja työnantaja kokevat olevan samassa veneessä vastakkainasettelun sijaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei kannata aktiivimallia, vaan perustuloa.

 

PS. Liberaalipuolueen puolueohjelmaan on kirjattu näin: 

Työmarkkinoiden sääntelystä päättäminen kuuluu vaaleilla valitulle eduskunnalle – ei työmarkkinajärjestöille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Montako vähennysoikeutta tahdot ottaa yrityksiltä pois voimien tasapainottamiseksi ja montako asiaa eduskunta saa päättää yritysten toiminnasta samalla kun päättää työmarkkinoiden toiminnasta?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Aloitetaan vaikka yritystuista, jokunen miljardi lähtee vuodessa.

Näkisin että lailla säädetään tärkeimmät asiat, mm. minimipalkka. Montaa asiaa ei tarvitse listata.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei yritystuet ole mitään vähennyksiä yrityksillä.

Voit nähdä mitä tahansa,mutta koita ymmärtää ettei juna välttämättä pysää siihen mihin kuvittelet sen pysähtyvän. Minä pitäisi hallituksen visusti erossa työmarkkinoilta..koska se on niin täydellisesti jo ne tuhonnut tähän mennessä kaikilla keinoillaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #5

Verotuet ovat käytännössä vähennyksiä.

Ilman toimenpiteitä potilas (Suomi) kuolee, tästä syystä olen valmis ottamaan riskin siitä, että juna pysähtyy muualle kuin ajattelin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #6

Miltä osin vaikuttaa nyt Suomen kuolevan? Mitkä luvut viittaa siihen selkeästi?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #9

Työllisyys ei ole enään liitoksissa talouden kokokuvaan kovinkaan paljoa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #10

Mahdatko keksiä olennaisempaa mittaria kuin työllisyysaste?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

HE 124/2017:

- -"Useissa lausunnoissa katsottiin, että aktiivimallin ulottaminen työmarkkinatuen saajiin tarkoittaa käytännössä etuuden tason automaattista leikkaamista, jopa pysyvästi mutta vähintäänkin pitkäaikaisesti. Lisäksi monissa lausunnoissa katsottiin, että työllistymismahdollisuuksien alueellisten erojen vuoksi malli kohtelee asuinpaikan perusteella epätasaarvoisesti työttömyysetuuden saajia. Lausunnoissa katsottiin myös, että ammattialakohtaiset mahdollisuudet työllistyä lyhytkestoisesti vaihtelevat niin suuresti, että myös tästä erosta syntyy epätasaarvoa työttömyysetuuden saajien kesken. Tältä osin alkuperäisen esityksen muuttamista ei pidetty sen työllisyyden lisäämistä koskevaa tavoitetta tukevana."- -

Lähde: Finlex.fi

https://finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170124

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Liittyy kirjoitukseeni miten? Itsekin vastustan aktiivimallia.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

'Uutta mallia suunniteltaessa on syytä perehtyä erityisesti yrityksiin, joissa työntekijät ja työnantaja kokevat olevan samassa veneessä vastakkainasettelun sijaan."

Tässäpä se juttu. Kaikki työpaikat eivät ole mitään keskitysleirejä. Kaikki me emme tarvitse tarkkaan määrättyä työaikaa tai sen säätelyä, milloin pidämme lomamme. Ne eivät ole työntekijän tai yrityksen edun mukaisia. Tottakai, jos TESsejä ei olisi, suuret yritykset keksisivät ne helpottaakseen hooärrää, mutta ne eivät ole kaikkia varten.

Jonakin päivänä yleissitovuus kuopataan. Olisihan se mahtavaa jos se tapahtuisi liittojen kanssa yhteisymmärryksessä ja pystyttäisiin yhdessä samalla rakentamaan systeemi joka kitkee riiston, edistää tuottavuutta ja ihmisten hyvinvointia. TES ei ole siihen sopiva väline.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Vaikka tiedän, että ilman minimipalkkaa yleissitovuuden poistaminen voi olla täysin mahdoton viedä läpi, olen silti sitä vastaan. Se vahingoittaisi varsinkin nuorisoa jonka työllistymismahdollisuudet kapenisivat niilläkin aloilla missä ei ole yleistä TESiä.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Minimipalkkaankin saa portaita iän (alle 18 vuotta, yli 18 vuotta), kokemuksen (alle 1 vuosi, 1-x vuotta, x+ vuotta) ja koulutuksen (perustutkinto/kandi, ammattitutkinto/maisteri, erikoisammattitutkinto/tohtori) perusteella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset