Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Voi syrjäseutuvähennys sentään

  • Kuvassa Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen.
    Kuvassa Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen.

Lappiin ei tahdo löytyä työntekijöitä Suomesta – Lauri Väisänen haki kymmentä paikkaa, mutta yksikään firma ei suostunut vajaan 2 000 euron palkkatoiveeseen (HS 2.2.2018):

"Lapin yrittäjien Salon mukaan moni etelän asukki olisi halukas muuttamaan pohjoiseen työn perässä, jos työnteko olisi kannattavampaa. Yrittäjillä on ehdotus: valtio voisi myöntää syrjäseutujen työntekijöille verohelpotuksen."

Sana syrjäseutuvähennys oli minulle uusi, niin googlettelin asiaa:

Syrjäseutuvähennys estämään maaseudun autioitumista? (MTV3, 22.11.1997)

Selvitys esittää syrjäseutuvähennystä väestökatoa vastaa (MTV3, 18.12.2000)

Lapin liitto: Syrjäseutuvähennys Itä-Lappiin (Yle, 9.2.2005)

 

Ehdotus ei ole siis uusi, mutta onneksi kuolleena syntynyt. Terveiseni Lapin yrittäjille on, että lopettakaa syrjäseutuvähennyksen naukuminen.

 

Toinen ehdotuksenne:

"Lapin yrittäjien esittämään keinovalikoimaan kuulunee myös kolmansista maista saapuvan työvoiman tarveharkinnasta luopuminen."

on sen sijaan mainio. Tämän on havaittu toimivan myös ulkomailla:

"Vapaapäivinä emme tee juuri muuta kuin olemme ulkona" – Australia saa halpaa työvoimaa nuorista, jotka hakevat maasta seikkailua (Yle 21.1.2018)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä kuvaliitteen kyltti osuu asian ytimeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuonne saisi suomalaista työvoimaa, mikäli palkka olisi parempi kuin tarjottu. Se on jännää että vingutaan ettei saa työtekijöitä ja vaaditaa valtiota antamaan tukea.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pohjois-Suomi on työttömyysaluetta. Samaan aikaan siellä olisi työtä.

Kohtaanto-ongelma on kuitenkin sama kuin pääkaupunkiseudulla.

Levillä, Ylläksellä ym. asuminen on yhtä kallista ellei jopa kalliimpaa kuin pk-seudulla ja työnantajat ovat yhtä nihkeitä palkanmaksajia.

Turha siis kuvitella että Pelkosenniemeltä lähdettäisiin Levin Panodraamaan palvelemaan orjapalkalla etelän örveltäjiä, koska reissu tulisi pohjoisen työttömälle tappiolliseksi kalliiden elinkustannusten johdosta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ongelmana on työvoiman kalleus kaikkialla, ei vain Lapissa. Se että Lapin yrittäjät yrittävät ratkaista asiaa omasta näkökulmastaan ei ole naukumista.

Kannattaisi heitä kuunnella, miksi yrityksillä ei ole varaa palkata ihmisiä ja ehkä laajentaa näkökulmaa koko Suomeen. Keski-Euroopassa ihan normi kahviloissakin on yleensä pöytiintarjoilu ja riittävästi väkeä töissä, Suomessa ei. Miten siellä on varaa työntekijöihin kun täällä on itsepalvelu?

Mahtoiko kirjoittajalla nyt "kiehahtaa" sen vuoksi, että kyse on syrjäseudusta eikä Stadin kuppiloista?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.S:"Miten siellä on varaa työntekijöihin kun täällä on itsepalvelu?"

Ehkä siellä ei omistaja yritä saada itselleen ihan kaikkea mitä asiakkaat tuovat taloon, vaan maksaa myös työntekijöilleen palkkaa jolla tulee toimeen.
Itselläni ei mitään käsitystä Lapista(ikinä käynyt Oulua korkeammalla), mutta mitä lehdistä lukenut, niin valtaisia turistiryntäyksiä sinne joka talvi odotettavissa. Kiinalaiset rynnivät hangille niin, että lentokoneet ei meinaa riittää. Sitten kun katsellaan hintatasoa, niin tulee mieleen ettei ihan tällä omalla alta kuudensadan ansiosidonnaisella kannata yrittääkään.
Ainoa joka ei saisi maksaa mitään, on se työntekijä.

Pekka Pylkkönen

Palvelua pitää saada halvalla ja samalla duunareilla pitää olla korkeat palkat?

Palvelusektorilla verojen osuus myynnistä voi olla aika korkea.

Oletetaan 15€ tuntipalkka ja että yrittäjä tavoittelee 10% katetta.

Palkka 15€
+ henkilösivukulut 6€
+ kate 2.1€
+ alv 5.5€
+ yhteisön tulovero 0.42€
+ osingonsaajan pääomatulovero n. 25% 0.42€
+ palkansaajan tuloverot ja sivukulut n. 22%,

Eli lopulta tämä tunnin palvelun hinta asiakkaalle on 28.6€ josta palkansaaja saa nettona 11.7€, yrittäjä 1.26€ ja verottaja 15.64€.

Tottakai laskutuksen on oltava paljon suurempi, sillä harvoin jokainen tunti on laskutettava tunti. Palkka ja verot on kuitenkin maksettava tietysti myös venttatunneilta.

Jos 8h päivässä tulee neljä laskutettavaa tuntia, palvelun pitää maksaa jo 57.2€/h. Koko päivänä laskutettavaa kertyy 228.8€ josta palkansaaja saa nettona noin 92.8€, yrittäjä 10.08€ ja verottaja huikeat 125.12€.

Palvelualalla on tosiaan aivan normaalia että verottaja hyötyy liiketoiminnasta enemmän kuin yrittäjä ja työntekijä yhteensä. Onhan se vähän nurinkurinen asetelma.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #5

P.P:"Palvelua pitää saada halvalla ja samalla duunareilla pitää olla korkeat palkat?"

Nyt oli kyseessä tämä Lappi ja siellä turistiryntäys. Minä en todellakaan väitä olevani mikään asiantuntija palvelualan työnantajana, tahi edes työntekijänä, mutta jotenkin tuntuu melko hassulta, että yksi ammattilainen voi hakea 10ntä paikkaa, saamatta ensimmäistäkään. Toisaalla taas omistava osapuoli kiljuu naama punaisena ettei ole osaavaa työvoimaa, tahi työvoimaa ollenkaan ja töitä olisi vaikka ja miten. Ehkä se ongelma on siinä, kun ne 2n euron liettualaiset eivät olekaan vielä ihan oikeasti laillista työvoimaa ja palkkaa pitäisi maksaa ihan kotimaisten sääntöjen mukaan.

Varmasti jokainen toivoo että palkkansa olisi mahdollisimman korkea, mutta kuten tuosta Hesarin uutisesta nähdään, niin ei ne pyynnöt välttämättä mitään tähtitieteellisiä ole. Tässäkin ammattitaitoinen työntekijä pyysi noin 2K€/kk, mutta se oli liikaa. Itselleni tulee jotenkin sellainen tunne, että työnantaja haluaa itselleen enempi ja vielä ehkä pikkasen lisää.
Jonkun aikaa kun valittaa, niin varmastikin päästään pian siihen tilanteeseen, että me sossupummit aktivoidutaan tuolla keväthangilla ja kohta luultavasti ilman sitä 9n euron korotustakin.
Jos itse johtaisin yritystä, niin ainakin yrittäisin maksaa kohtuullisia palkkoja..ymmärtääkseni motivoitunut työntekijäkin on firmalle paljon parempi, kuin joku työkkärin "pakottama" aktivoitu.
PS ko henkilö pyysi 13 euroa ja se oli liikaa.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005550939.html

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Duunistahan se riippuu että onko 13€ paljon vai vähän. Sehän on melko normaali taulukkopalkka kokeneelle ammattilaiselle alalla joka vaatii ammattikoulutuksen. Sähkäri, putkari tai timpuri. Ei niitä palkkoja voi loputtomiin nostaa ihan vain huvin vuoksi. Palvelun hinta kun nousee samaa tahtia kertoimella kaksi verojen vuoksi. Jossain vaiheessa vain loppuvat asiakkaat.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #7

P.P:" Jossain vaiheessa vain loppuvat asiakkaat."

Nyt näyttäisi siltä, että koneita laskeutuisi hiihtomajalle enempi kun pystytään ottamaan vastaan. Setelitukkoja rikkailta turisteilta pitäisi saada kerätyksi enemmän kuin omistaja yksin ehtii. Ainut ongelma siinä, että jos joku tulee siinä avuksi, niin sillekin pitäisi jotain antaa ja se kaikki onkin sitten taas pois omasta pussista. Hankala tilanne..mutta ehkä ensi kerralla voisi kokeilla albanialaisia hiihto-oppaita..niille ei varmasti tarvitse maksaa sitä kahta euroakaan.
PS eli itse näkisin ongelmaksi sen omistajan ahneuden. Toki muistutan edelleenkin täydellisen tietämättömyyteni mahdollisista rahavirroista ja perustuen vain mediaan ja sen antamaan mielikuvaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kyllä valtion huutaminen apuun on mielestäni naukumista, ja laitan kyllä kaupungin kahvilayrittäjät samalle viivalle lapin yrittäjien kanssa.

Pekka Pylkkönen

Ehdottomasti samalle viivalle. Mutta ei tuo verotus ole enää tervettä.

Käyttäjän Ari-PekkaLeppnen kuva
Ari-Pekka Leppänen

Lapin matkailussa on ongelmana myös homman kausiluonteisuus eli sesonkeina pitää tahkota koko vuoden tulos. Ei niitä poroajeluja ja kelkkasafareita kukaan kesällä ota.

Varmasti kantasuomalaisia työntekijöitä olisi Lappiinkin tulossa jos paljon puhuttu työvoimanliikkuvuus olisi kannattavampaa. Mikäli Lappiin kausityöläiseksi lähtee niin asunnosta kotipaikkakunnalla pitää kuitenkin jotain maksaa ja asumisesta työpaikkakunnalla pitää maksaa taas.

En näe syrjäseutuvähennystä sen kummempana tukena kuin mitä valtio tukee esimerkiksi erilaisiin rakennushankkeisiin osallistumisena. Samaa naukumistahan rakennusliikkeet harrastavat joka laman yhteydessä kun alkaa itku, että julkisella rahalla pitää tukea rakennusteollisuutta.

https://yle.fi/uutiset/3-8919884

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset