Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Virkamies, haluatko sankariksi?

  • Karpolle olisi edelleen tarvetta.
    Karpolle olisi edelleen tarvetta.

Pienpanimo odotti pääsevänsä myymään oluitaan suoraan kuluttajille, mutta toisin kävi – lupa vaatii uusien seinien rakentamista: "Tämä liittyy Alkon monopoliin" (Yle 6.2.2018) palautti mieleen ajattoman Karpolla on asiaa Kioskin Anniskeluoikeudet (Youtube, kuvattu 11.9.2001).

"Tämä liittyy Alkon monopoliin. Sen suojelemiseksi alkoholin myymiseltä vaaditaan tiettyjä kriteerejä, kuvailee Markus Leivonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta."

Saattaa olla että Markus saa sanomista viimeistään huomenissa, mutta haluan kuitenkin kuvitella, että kyseessä on vapaustaistelija joka on saanut tarpeekseen.

Kannustan kaikkia virkamiehiä lopettamaan päättömien ohjeistusten noudattamisen ja vuotamaan ne medialle.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jolla ei ole tarjota 30 hopearahaa, mutta gloriaa sitäkin enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Ei taida montaa löytyä, jotka kävisivät syöttävän käden kimppuun. Suomi on karsea paikka, koska on niin pieni ja piirit sen mukaan....

Pekka Iiskonmaki

#1
Suomi on kaunis maana, mutta valtiota ei ole suunniteltu ihmisille.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hieno toi vaatimus, että kun elintarvikehuoneistosta on seinällä erotettu myymälätila, se pitää erikseen rekisteröidä elintarvikehuoneistoksi.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Aivan, ja kun olutpulloista on kyse. Pitäähän niitäkin käsitellä kuin elintarvikkeita, ettei vaan pöpöt livahda korkin läpi pulloon.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Minun puolesta saisivat myydä olutta suoraan saavista, mutta asiat menee aina vaikeiksi, jos niitä yritetään tehdä toisella tapaa kuin normit määrää. Mikä ongelma sen seinän rakentamisessa ? Ei kai teurastamossakaan myydä makkaraa samassa tilassa missä sikoja lahdataan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos hygienia on kunnossa, niin miksi makkaraa ei voisi myydä samassa tilassa kuin siat lahdataan?

Asiakkaathan sen päättäisivät käykö kauppa vai ei.

Laillisen liiketoiminnan vaikeuttaminen on aika kansakunnan tappio - tätä ei Suomessa ole mielestäni ymmärretty.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen insinööri, joten ymmärrän selkeiden normien, standardien ja direktiivien tärkeyden. Niiden avulla kokonaisuus saadaan toimimaan. Se seinän rakentaminen ei ole oikea ongelma. Oikea ongelma on ylikallis alkoholivero.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #6

Kokonaisuus on tässä tapauksessa alkon monopoli.

Selvästikin säätely ei tässä tapauksessa ollut selkeää, koska moni taho kuvitteli että lupa irtoaa helmpommin.

Myös kansainvälinen vertailu asiassa on järkevää.

Olennainen kysymys on että kenen takia säädellään, jos kuluttajan suojaksi niin tiettyyn pisteeseen saakka fine, jos alkon niin ei fine.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #7

"moni taho kuvitteli että lupa irtoaa helmpommin"

Kannattaa lukea normit, niin ei tarvitse kuvitella.

"Olennainen kysymys on että kenen takia säädellään"

Varmasti suurin osa säätelystä johtuu alkoholiverotulojen maksimoinnista. Jos alkoholivero poistettaisiin, säätely myös järkevöityisi.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #9

Epäilen että avissakin on insinöörejä töissä, sen verran nohevaa toimintaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

"Se seinän rakentaminen ei ole ongelma." Et tainnut katsoa tuota Karpo-klippiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Alkon monopoli täytyy siis purkaa seuraavaksi näissä norminpurkutalkoissa, koska ne talkoot eivät muutoin etene.

Kun syksyllä taitettiin peistä tuon hirmuisen 5,5% oluen myymisestä marketeissa, mikä silloisen käsityksen mukaan ilman muutä sysäisi koko maan pois raiteiltaan ja kansan saman tien syvälle tuhoon, niin keskustan taholta korostettiin, että vaikka tuota uudistusta ei tulisikaan, niin pienpanimoiden ulosmyyntioikeus tulee ja se on osoitus selkeästä normien purkamisesta.

Olisipa tuon nyt esitetyn uutisen valossa jäänyt todella kapeaksi se normien purku tässä alkoholilakiuudistuksessa, jos sitä vahvempaa oluttakaan ei olisi tullut kauppoihin. (Tosin en ole havainnut kaupoissa käydessäni minkäänlaista muutosta asiakkaiden ostokäyttäytymisessä enkä myöskään törmännyt kadulla humalaisiin. Koskakohan ihmiset älyävät, että sitä Turmiolan Tommin juomaa voi ostaa lähikaupasta, kun eivät vielä ole havainneet?

Ehdotan seuraavaksi normien puruksi virkamiesten siirtämistä aktiivisiksi työnhakijoiksi aktiivimallia noudattaen. Sillä tavalla päästään irti sekä byrokratiasta että valtavista kansantaloutta rasittavista kustannuksista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Ehdotan seuraavaksi normien puruksi virkamiesten siirtämistä aktiivisiksi työnhakijoiksi aktiivimallia noudattaen."

Virkamiehet pysyvät paikallaan, mutta äänestämällä voimme vaihtaa kansaedustajat. Valitettavasti siihen ei voi soveltaa aktiivimallia, koska kansanedustajan sopeutumiseläke.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Kupittaan Citymarketissa huomiota kiinnitti se seikka, että alkoholijuomat ja limpparit on sijoitettu viereisille hyllyille. Ei mitään väliseiniä. Jos tarkoitus on saada nuoriso siirtymään limppareista alkoholipitoisiin juomiin niin sijoittelu on äärimmäisen onnistunut. Samassa rakennuksessa on tosin ALKO:n myymälä väliseinien takana. Mutta joo, ihan sama kun ei enää perusta alkoholista, ihan liikaa mainostettu juttu verrattuna jälkiseurauksiin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos aiot ryhtyä anniskelemaan, perehdy ensin alkoholilakiin

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941143

ja tee sitten hakemus

https://www.suomi.fi/palvelut/17d85b82-b1e1-44bc-9...

jos jotain epäselvää, soita ja kysy virkamiehiltä neuvoja.

Ei pitäisi olla liian vaikeata.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä ei nyt kuitenkaan ollut kyse anniskeluluvasta, vaan ulosmyyntiluvasta. Se on aivan eri asia - siis Suomessa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Myös ulosmyyntiin löytyy ohjeet ja kaavakkeet

http://www.avi.fi/documents/10191/10382694/V%C3%A4...

https://lomake.fi/c/ec/lomakepalvelu/download?s=t_...

Prosessi näyttäisi yksinkertaiselta. Jos niitä noudattamalla ei lupaa ole tullut, niin sitten viranomainen on syyllistynyt mielivaltaiseen päätöksentekoon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

En löytänyt laista, enkä AVI:n ohjeesta mitään min. 220 cm korkeaa seinää. Luinko huolimattomasti, vai onko viranomainen syyllistynyt mielivaltaiseen päätöksentekoon?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Viranomaiset keksivät omasta päästään kaikenlaisia soveltamisohjeita ja pitävät niistä kiinni lupien myöntämisen kohdalla. Eri paikkakunnilla Suomessa on aivan erilaisia sovellutuksia koskien vaikkapa invavessoja pienissä ruokapaikoissa, mainoskylttien asetteluja liikkeen ulkopuolelle, kapakkojen terasseja j.n.e. Valtakunnallinen laki on kaikkialla kuitenkin sama.

Tiedän tapauksen, jossa poliisi kirjoitti sakon eräälle henkilöauton kuljettajalle siitä, ettei autoa ollut puhdistettu tarpeeksi hyvin lumesta. Yksi perusteista oli suusanallisesti ilmoitettu määräys, että katolla saa olla enintään kaksi senttimetriä lunta. Tällaista määräystä ei löydy mistään eikä ole koskaan löytynytkään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo ei kuitenkaan tee yhdestäkään säännöksestä tarpeellista, tai edes järjellistä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Ajattelimme, että iskemme kassan pöydälle, esittelemme ihmisille vähän paikkoja ja myymme muutaman oluen, sanoo Tuomas Mäkiniemi."

Järkyttävä suunnitelma pienpanijalta (hieno titteli muuten), tuo ei nyt kertakaikkiaan sovi.

Noin yleisemmin, vikahan on tolkuttomassa lainsäädännössä mikä ilmeisesti syntyi kymmenien kompromissien kautta. Ei niissä virkamiehissä, jotka lakia noudattavat. Ihmisten oikeusturva olisi vielä enemmän koetuksella, jos lain noudattaminen tai noudattamatta jättäminen olisi kiinni yksittäisen virkamiehen hyvästä tai huonosta tahdosta. Tämä nyt olettaen, että po virkamiehen toimille löytyy lain peruste.

"Uuden lain mukaan panimot, jotka valmistavat olutta vuodessa alle 500 000 litraa, voivat myydä jopa 12-prosenttisia juomia suoraan panimolta. Jos panimon vuosituotanto on yli 500 000 litraa, saa alkoholipitoisuus olla korkeintaan 5,5."

Vaikka pienpanimoiden suosiminen voi kuulostaa kannatettavalta, ei tuossakaan ole mitään järkeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset