Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kansanedustajaruletista sanktioita

Kokoomusvaikuttajien joukkopaosta sote-firmoihin vaaditaan selvitystä – "Tiedettäisiin, että kaikilla olisi puhtaat jauhot pussissa" (Yle 14.2.2018) on selvä eturistiriitatapaus, johon on olemassa triviaali ratkaisu:

Kesken kauden eronneiden edustajien paikat on syytä jättää täyttämättä. Näin puolue pitää huolen siitä, että ero ei tapahdu liian lämpimissä tunnelmissa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka virsi on joskus lyhyestä kaunis.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Sanktioida ja karsia puoluetuesta tuon lisäksi

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Itse asiassa yksinkertaisuudessaan ihan nerokas ajatus.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kovennettuna tuo olisi, että samasta vaalipiiristä tulisi vertailulukujärjestyksessä seuraava, joka siis ei välttämättä olisi edes samasta puolueesta. (Mutta tietenkin voisi olla.)

Toinen vaihtoehto kovennukselle voisi olla, että eroavan edustajan äänet vähennetään puolueen (vaaliliiton) äänistä ja vertailuluvut lasketaan uudelleen. Tämä rokottaisi tietenkin enemmän, jos lähtijä olisi ääniharava.

Joten vaihtoehtoja on.

Risto Salonen

Pitäisi myös edellyttää, että ilman vaikka kuuden vuoden työkokemusta ei ole asiaa edes ehdokkaaksi. Tulevalla edustajalla olisi kokemusta muustakin kuin politiikasta ja toiseksi se helpottaisi laskeutumista takaisin työelämään eikä tarvittaisi mitään sopeutumisrahaa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Perustuslaissa sanotaan edelleen: "Eduskunta voi myöntää kansanedustajalle tämän pyynnöstä vapautuksen edustajantoimesta, jos se katsoo, että vapautuksen myöntämiseen on hyväksyttävä syy."

Ei siis mistä tahansa syystä, vaan vain joistain erityisistä syistä. Aiemmin Suomessa pidettiin enemmän kiinni siitä ajatuksesta, että kansanedustajat eivät saa erota, ellei heillä ole jotain välttämätöntä syytä. Nyt poliitikot ovat antaneet käytäntöjen lipsua niin paljon, että eduskunnasta on tullut jossain mielessä lähes astinlauta erilaisiin (julkisiin ja yksityisiin) palkintovikoihin. Eduskunnan neutraaliuden ja uskottavuden säolyttämiseksi tällaiset korruptioon vivahtavat ja siihen altistavat käytännöt pitäisi karsia pois.

Jos tuosta vanhasta periaatteesta, että kansanedustaja ei voi erota kuin joistain välttämättömistä syistä, ei enää voi pitää kiinni, ehdotuksesi olisi yksi hyvä vaihtoehto pohdittavaksi. Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että nykyisellä herrahissikäytänön myötä Suomen tunnetusti alhainen korruptiotaso tulee kärsimään.

Juha Hämäläinen

"Suomen tunnetusti alhainen korruptiotaso" on aika muikeasti muotoiltu ...... Se nyt vaan on niin, että jos nimisimiespiirissä vain yksi mies jää kotipolttoisen tekemisestä kiinni se ei tarkoita, etteikö muutkin tiputtelisi.....

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Enkä nimismies on tässä asiakkaana. :-)

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

Aina se vallesmannikin korpikuusenkyyneleensä jostain ostaa!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Esko aholle myönnettiin ero , kun Hänen piti v?tutuksen vuoksi lähteä vaihto-oppilaaksi Harvardiin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Esko Ahon lähtö on varmaankin toiminut yhtenä esimerkkitapauksena, joka viitoittanut tietä nykyiseen lähes vapaaseen oikeuteen hankkiutua mihin tahansa palkintovirkoihin (kukaties palkkioksi hyvästä lobbaustyöstä).

Risto Salonen

Lauslahti olisi voinut toimia oto. lääkelobbarina ja edustajana, onhan noita ollut ennenkin. Suurempi poru siitä olisi syntynyt.
Mäkelä olisi kyllä voitu jättää valitsematta julkiseen virkaan. Kunta olisi voinut valita muun kuin istuvan edustajan. Tosin ennenvanhaan oli useinkin tapana, että kunnanjohtaja valittiin myös edustajaksi. Kumpikin toimi tuli hoidettua.
Oliko työ ennen helpompaa, vai henkilöt pätevämpiä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Lauslahden ja Mäkelän kohdalla mitään yhteiskunnan kannalta tärkeitä perusteita jättää esuskunta ei kai ole. Mielestäni kansanedustajan pitäisi toimia kokopäivätoimisesti kansanedustajana (joku ahkerammin, joku laiskemmin). Sivuvirat vievät riippumattomuuden. Samoin palkintovirkojen odotus. Mieluummin vaikka sopeutumiseläkettä kuin suoria rahalisia kytköksiä lobbaaviin firmoihin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #14

Tässä voitaneen nostaa hattua täälläkin paljon porua aiheuttavalle Mikko Kärnälle. Hän irtisanoutui Enontekiön kunnanjohtajan virasta tultuaan Paavo Väyrysen tilalle eduskuntaan. Perusteluna (ainakin itse sanottuna) oli, että kunnalle on parempi, että kunnanjohtaja virallisesti kunnanjohtaja eikä vain viransijainen.

Kärnällä sentään on riskinä, että Väyrynen tulee takaisin...

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

On kyllä harvinaisen lyhyt ja asiallinen blogi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset