Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Vapaat markkinat ovat kansalaisen etu ja kapitalistin tappio

  • Vain kilpailu pitää hinnat kurissa.
    Vain kilpailu pitää hinnat kurissa.

Ulkomaiset sijoittajat rynnivät Suomen asuntomarkkinoille – jopa 6000 asuntoa parissa vuodessa (YLE 21.2.2018) väittää, että vapaat markkinat ovat sijoittajille mieleen - totuus on päinvastainen.

Aivan kuten Digitan (HS 17.08.2014) ja Carunan (IS 9.2.2017) tapauksissa, ulkomaiset sijoittajat eivät ole hyväntekijöitä. Ne ovat täällä tuoton perässä, ja mitä vapaammat ovat markkinat, sen vaikeampi niistä on nyhtää tuottoa.

Suomalainen asumistukijärjestelmä on eräs myyntiargumentti jolla ulkomaisia sijoittajia tänne houkutellaan. Se takaa kasvukeskuksissa tasaisen kassavirran, sillä sen takia maksukykyisiä asukkaita löytyy aina. Tämän lisäksi kunnat kieltävät tyhjien kiinteistöjen muuttamisen asumiskäyttöön (Yle 10.01.2018), rakennusyhtiöistä on pulaa (RL 09.02.2018) ja viime kädessä ylimääräiset asunnot puretaan (Yle 27.01.2018) niukkuuden takaamiseksi.

Parhaimmissa tapauksissa ulkomaiset investoinnit Suomeen ovat uusia tehtaita, konesaleja tai jotain muuta työllistävää tai lisäarvoa tuottavaa, mutta huomionarvoista tässä tapauksessa on se, että ulkomaiset sijoittajat eivät ole rakennuttaneet Suomeen, vaan ne ovat ostaneet valmiita asuntoja tuottamatta lisää arvoa. 

Jos poliittista tahtoa riittää, asuntomarkkinoista voidaan tehdä vapaammat mm. sallimalla kiinteistöjen käyttötarkoitusmuutos ilmoituksella, moninkertaistamalla rakennusoikeus purettujen kiinteistöjen kohdalla ja sallimalla maanomistajien kaavoittaa maansa kunnallistekniikan hinnalla.

Tämä toki vähentää ulkomaisten sijoittajien halua ostaa suomalaisia asuinkiinteistöjä, ja hyvä niin. Niiden sijaan näkisimme täällä enemmän ulkomaisia rakennusyhtiöitä, joka lievittäisi asuntopulaa ja sitä kautta asumismenoja.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka tietää vapaiden markkinoiden hyödyttävän kansalaista kapitalistin sijaan.

PS. Pääkaupunkiseudun toimistot kaikuvat tyhjyyttään, käyttämättömiä neliöitä on yli miljoona (HS 20.02.2018)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Ulkomaalaiset sijoittajat tulevat pettymään, jos luulevat veronmaksajilla olevan varaa pitää nykyistä vuokratasoa yllä pitemmän päälle. On hulluutta rakentaa kalliita asuntoja ihmisille, joilla ei ole kykyä maksaa niiden rakentamiskustannuksia tai edes käyttökustannuksia ilman yhteiskunnan avitusta. Asuminen on toki pohjoisessa välttämättömyys, mutta täytyykö kaikille tarjota mahdollisuus asua kasvukeskuksissa? Yhteiskunnan asumiseen sijoittamat rahat ovat poissa muista usein tuottavammista kohteista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ulkomaan sijoittajien laskelmointi perustuu nimenomaan tuohon yhteiskunnan avitukseen. Kun on luotu tukiautomaatti, joka mahdollistaa käytännössä riskittömän vuokra-asuntobisneksen, sen hyväksikäyttäjiä myös ilmestyy. Asumistuet siis tulevat kasvavassa määrin valumaan ulkomaisten sijoittajien taskuun. On tietysti mahdollista, että ulkomaisten sijoittajien takana piilee myös kotimaisia sijoittajia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mitä se merkitsee että ulkomaalaiset sijoittavat rahaa asuntoihin Suomessa?

Onko niillä liikaa rahaa?

Ovatko suomalaiset sijoittaneet rahaa ulkomaille niin paljon ettei siellä ole enää vapaita sijoituskohteita?

Ovatko suomalaiset asunnot parempi sijoituskohde kuin ulkomaiset asunnot?

Onko kyse pelkästään omaisuuden hajautuksesta? Jos jossain päin maailmaa asuntokannat romutetaan vaikkapa pommituksessa tai jos tulee maanjäristys tai tsunami, niin Suomessa on vielä osa omistuksista myytävässä kunnossa.

Veikkaan ettei asiassa ole mitään muuta kuin se että omaisuutta halutaan turvata hajauttamalla ja Suomi ja sen asuntokanta on ilmeisesti sopiva kohde hajauttaa omaisuutta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mistä muualta nykyään saa nyhdettyä parempaa tuottoa kuin vuora-asunnoista?

Uudisasuntojen hinnat ovat jo niin korkealla, ettei niihin pääse käsiksi kuin rahapelivoitolla tai realisoimalla vanhan asunnon ja ottamalla lisälainaa.

Tämä on johtanut pulaan vuokra-asunnoista, mikä taas on johtanut siihen, että vuokrat ovat tolkuttomalla tasolla. Helsingissä vapailla markkinoilla normaali vuokra voi olla jopa 30 euroa neliöltä kuukaudessa.

Kun siitä vähentää pääomamenot, niin tuottoa jää hyvinkin 10% sijoitetulle pääomalle. Vielä jos verotaakan saa siirrettyä muualle kuin Suomeen, niin ei ihmekään, että tänne rynnitään rahastamaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suuria lukuja selittää mm. se, että ruotsalainen Erik Selin yksittäisenä sijoittajana nappasi Sato:n kautta pääkaupunkiseudulta yli 4.000 vuokra-asuntoa " sopuhintaan ".

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä näkyy muuten suomalaiselle taloudelle ominainen piirre. Kun suomalaisen kapitalistin hinnoittelusta nousee poru - aiheellinen tai aiheeton - hän myy omistuksensa ulkomaalaisille, joilla ei ole mitään tuskaa tai ongelmaa hintojen ylöspäin hilaamisessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset