Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Puoluekurin orjat sorron yöstä nouskaa

  • Naisten äänioikeus on edistystä, mutta orjille ei olisi ikinä pitänyt antaa äänioikeutta. (Kuva: slidesharetaxi)
    Naisten äänioikeus on edistystä, mutta orjille ei olisi ikinä pitänyt antaa äänioikeutta. (Kuva: slidesharetaxi)

"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta." on tuttu lause, mutta kuinka usein pysähdymme miettimään sen todellista merkitystä?

Jotta kontrasti tulisi riittävän selväksi, perustuslaissamme voisi vaihtoehtoisesti lukea myös näin:

"Valtiovalta Suomessa kuuluu puolueille ja etujärjestöille, joita edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."

Näin ei kuitenkaan ole, mutta silti yhden kansanedustajan päätös olla äänestämättä mielestään kansan etua vastaan on herättänyt spekulointia hänen tarkoitusperistään (HS 1.3.2018). Haluaisin tehdä kaikille selväksi, että kansan edun mukainen äänestäminen ei ole pelkästään kansanedustajan oikeus, vaan hänen velvollisuutensta.

Mikael Jungner kirjoitti tänään erittäin osuvasti: Ilmassa tuoksuu vallankumous. Lopulta vallankumouksellista Elina Lepomäen ulostulossa on kuitenkin vain se, että vieläkin on olemassa poliitikkoja, joilla on mahdollisuus tehdä itsenäisesti kansan edun mukaisia päätöksiä.

Niillä, joiden leipä ja palkkiovirat riippuvat puoluekurin noudattamisesta, tätä mahdollisuutta ei käytännössä ole. Kannustan kuitenkin jokaista kansanedustajaa äänestämään omantuntonsa mukaan, jos teitä on riittävän monta, rangaistusta ei tule.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka rakastaa vallankumouksen tuoksua aamuisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Perustuslaki

29 §
Kansanedustajan riippumattomuus

"Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset."

Lepomäen ulostulo täyttää ymmärtääkseni totuuden Sote-asiasta. Toki puoluekuria on käytetty ja käytetään eduskunnassa, mutta se on ristiriidassa tämän pykälän kanssa. Puoluekuria ei olla vaadittu omantunnonkysymysten kohdalla joissain äänestyksissä. Tässä asiassa omantunonkysymys voisi ja tulisi olla kysymys siitä, että täyttääkö laki sotesta sen alkuperäisen tarkoituksen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

"Valtiovalta Suomessa kuuluu puolueille ja etujärjestöille, joita edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."
Joskus tuntuu että tuohon listaan pitäisi lisätä myös oikeuslaitos.

Olisihan se hienoa jos ryhmäkuri puolueissa ei olisi niin tukahduttavaa ja määräävä mutta äänestäjälle kansanedustajien suurempi vapaus olla omaa eriävää mieltään olisi melkoinen haaste.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Amokselta erittäi hyvä kannanotto. Niillä, joiden leipä ja palkkiovirat riippuvat puoluekurin noudattamisesta, tätä mahdollisuutta ei käytännössä ole. Kannustan kuitenkin jokaista kansanedustajaa äänestämään omantuntonsa mukaan, jos teitä on riittävän monta, rangaistusta ei tule.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Tähän liittyy myös perustuslain 12§ eli sananvapaus, johon liittyy mielipiteenvapaus. Jos kansanedustajaa kielletään tai estetään tuomasta esille mielipidettään valmisteltavissa olevasta laista, siltä osin mikä ei ole salaiseksi luokiteltua, syyllistyy taho sananvapauden loukkaamiseen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Niin. Ilmeiseti puoluekuri on sääntö, jota ei voi rikkoa. Kansanedustajilla ei tätä mieliteen ilmaisun vapausta ole.

Kansanedustajat ovat puolueensa eliitin käskyläisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kansanedustajilla on täysi vapaus liittyä johonkin ryhmään eduskunnassa, tai muodostaa omansa. Eduskuntaryhmien ajatus on luonnollisesti joukkovoiman luominen. Joukkovoima on olemassa vain silloin kun vedetään yhteen suuntaan. Eduskuntaryhmä, eikä varsinkaan puolue, ei pysty pakottamaan kansanedustajaa ajattelemaan, puhumaan saati äänestämään tietyllä tavalla. Tai siis pystyvät luonnollisesti, mutta se olisi vakava rikos. Ryhmäkurin noudattaminen on kansanedustajan itse vapaaehtoisesti solmima sopimus, edellä mainitun joukkovoiman saavuttamiseksi. Silloin on luonnollista, että vähemmän tärkeiksi kokemissaan asioissa vo jonkin verran joustaa ”yhteiseksi hyväksi”, mutta periaatekysymyksissä pitää olla selkärankaa mennä ryhmäänsä vastaan. Erottamisen uhallakin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #9

Max, tuo on kaikki sitä teoriahöttöä.
Todellisuus on aivan toista.

Jos kansanedustaja toimii ryhmäkuria vastaan hänet erotetaan ryhmästä.
Vain jos "ryhmä", lue puoluejohto, hyväksyy niin voi äänestää "omantunnon" mukaan.

Kun edustaja erotetaan ryhmästä, hän menettää kaiken sen tuen jonka mm. puoluetuki, jota puolue saa edustajapaikkojen mukaan, mahdollistaa.
Kuten nyt kävi Sinisille, jotka menetivät puoluetuen erotessaan Perussuomalaisista.

Samalla edsutaja menettää kaiken muun tuen puolueeltaan.

Ymmärtääkseni on laitonta solmia "ryhmäkurisopimusta". Sehän sotii suoraan lakia vastaan. Sopimus joka rikkoo lakia ei ole lainvoimainen eikä sitä tarvitse noudattaa.

Suomen yksi suurimpia ongelmia on juuri tuo ryhmäkuri joka estää demokraattisen toiminnan edsukunnassa.

Meillä on käytössä järjestelmä jossa kansanedustaja on puoluetta varten eikä suinkaan niin että puolue on kansaneustajaa varten ja edustajan tukena.

Tästä juontuu se että puolue ja edustajat tekevät kiltisti niin kuin puoluejohto käskee.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Hauskaa miten saat samaan kommenttiin ympättyä miten on mahdotonta toimia muuten kuin kiltisti ryhmässä ja esimerkin siitä miten on toimittu toisin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tätä (-kin) ollaan estämässä.
Eduskunnassahan valmistellaan lakia joka kieltää valiokuntien keskustelujen julkisuuteen saattamisen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Mutta ei Kokoomusta voi pakottaakaan ottamaan Elina Lepomäkeä ehdolle seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ehkä Lepomäen poliittinen koti onkin Liberaaleissa?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Se on hyvin mahdollista, mutta suhteellinen vaalitapa ja puoluetuen kohdistuminen pelkästään eduskuntapuolueisiin tekee erittäin hankalaksi nousta eduskuntaan eduskunnan ulkopuolisten puolueiden, mukaan lukien Sinisten, listoilta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AA: "Puoluekurin orjat sorron yöstä nouskaa"

Minä kiitän - ja olen samalla hämmentynyt: poliittinen vihollinen (ei pelkkä vastustaja), libertaari, niin Ahola kuin Lepomäki, tekee jotakin äärimmäisen oikein. Kiitän siis, mutta samalla pidän kirkkaana mielessäni, että keskeisissä asioissa olemme tyystin erimieliset: pohjoismainen hyvinvointivaltio virheineenkin (kuten kaikki ihmisen luoma) on jokseenkin parasta, mitä on eli jokaisella lähtökohdista riippumatta mahdollisuus elää terveenä ja opiskella haluamansa. Libertaarien kanssa jo tämä elämän perustaa koskeva tuo erimielisyyttä.

Vaan asiaan: Elina Lepomäki soten suhteen ja tässä blogitekstissään Amos Ahola tekevät oikein.

Puolue- ja ryhmäkuri estävät demokratian toteutumisen mahdollisuuden ja sen myös perustuslain vastaisella tavalla, puolueessa kuin puolueessa. On oikein ja kohtuullista, että puolueen jäsen sitoutuu puolueensa kirjalliseen ohjelmaan, mutta mikä tahansa sen ohi menevä on mitätöntä ja demokratian nimissä nimenomaan vastustettavaa, etenkin puolue- ja ryhmäkuri.

Kun liityin 2014 Itsenäisyyspuolueeseen ja olin sen ehdokkaana 2015 EK-vaaleissa, ohjelman itsensä ohella keskeinen tekijä osallistumiseni mahdollisuudelle oli puolue- ja ryhmäkurin poissaolo. Tämä oli luonnollisesti vallinneissa oloissa helppoa, ja toki kysyin itseltäni, voisiko tilanne muuttua menestyksen myötä - ja laajemmin: voiko se muuttua minkä tahansa eduskuntakynnyksen ylittävän, nousevan puolueen suhteen.

Juha Hämäläinen

Muutoksen olisi tuonut IPU:N Pirkanmaan piirin luoma Demokratia 2.0, joka ei kelvannut IPU:n hallitukselle koko puolueen vaalihevoseksi. Tai sitten vallankumous joka aina lopulta syö lapsensa korruption ja puoluekurin kautta.........

Valta kansalle ála Sveitsi tai pyyhitään "Tasavalta" Suomen nimestä pois!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Maltti on valttia tässäkin tapauksessa, Lepomäen ulostulon aiheuttama älämölö liittyy vain ja ainoastaan soteen, se on niin iso asia, ja kokoomukselle ja keskustalle elintärkeä, että siksi tämä ulostulo aiheutti niin paljon meteliä.

Lepomäki äänestää tänäänkin hallituksen luottamuksen puolesta, ja niin hän tulee tekemmän kaikissa muissa asioissa kuin sotessa.

Kokoomuksen ryhmä ei varamsti tähän kaadu, eikä kaadu hallituskaan, joten hieman voisi porukka vetää happea.

Samalla lailla ryhmäkurin puitteissa mennään nyt ja mennään tulevaisuudessakin, ne ketkä uskovat tämän Lepomäen ulostulon muuttavan jotain, ovat kyllä väärässä.

Valta-asemasta ei luovuta tällaisen ulostulon takia, ja politiikot ovat niin kiinni puolueissaan, joka ehdokkaista vaaleissa päättää, että tällaiset ulostulot eivät sitä tosiasiaa muuta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Haluaisin tehdä kaikille selväksi, että kansan edun mukainen äänestäminen ei ole pelkästään kansanedustajan oikeus, vaan hänen velvollisuutensta.

Aivan. Voin hyvin kuvtella, että Lepomäki näkee puolueen linjan mukana äänestämisen tässä asiassa aidosti sellaisena kansan edun vastaisena toimintana, jota hän ei voi omalla kohdallaan hyväksyä.

Eduskunta voisi kunnioittaa ja tukea kansanedustajan itsenäistä päätöksentekoa niin, että kieltäisi kansaedustajan painostamisen muuhun kuin omantuntonsa mukaiseen äänestyskäyttäytymisen. Eduskuntaryhmä voisi edelleen muodostaa oman äänestyssuosituksensa, mutta tuosta suosituksesta poikkeamisesta ei saisi enää rankaista.

Seuraavissa vaaleissa puolue voisi tietenkin jätttää kovin poikkeavasti toimineen kansanedustajan rannalle. Mutta jos puolueen kannattajat ovat tyytyväisiä tuon edustajan puolueen linjasta poikkeaviin kannanottoihin, tuo ääniharava kannattaa pitää listoilla. Ja jos ei pidä, ehkä joku toinen puolue saa hänestä hyvän ehdokkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset