Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kuinka yritystuet kesytetään

  • 19 neuvottelijaa, ei helppoa, mutta tehtävissä.
    19 neuvottelijaa, ei helppoa, mutta tehtävissä.

Raivo repesi yritystukiväännössä – Mauri Pekkarinen: ”Haastan milloin tahansa mittelöön” (Uusisuomi 30.3.2018) - haaste otettu vastaan.

Kuinka äkäpussi kesytetään on Shakespearen ensimmäisiä näytelmiä, joka alkaa sillä, että sammunut juoppo puetaan lordiksi, ja hänelle kerrotaan että hänen muistonsa juoppoudesta ovat vain unta. Yritystukien kesyttämiseen ehdotan päinvastaista keinoa - puetaan lordit aktiivimallilaiseksi ja laitetaan heidät töihin.

Käytännössä tämä tapahtuu niin, että hallitus asettaa yritystukien vähentämiselle tavoitteen, itse lähtisin summasta miljardi vuodessa pois.

Tämän jälkeen jokaista yritystukea (kuvaliitteenä, lähde) kohden niitä nauttivat yritykset valitsevat yhden edustajan, jotka edustavat tuota tukea nauttivia yrityksiä neuvotteluissa siitä, mistä miljardi leikataan. Sen jälkeen edustajat neuvottelevat kunnes he ovat saavuttaneet yksimielisen päätöksen siitä mistä miljardi lähtee, hallitus antaa neuvotteluille vaikka 3kk aikaa.

Jos edustajat eivät kykene pääsemään yhteisymmärrykseen kolmessa kuukaudessa, hallitus leikkaa juustohöylällä kaikista tuista puolet pois, eli yhteensä kaksi miljardia vuodessa.

Tämä metodi on varmasti yrityksille tuttu, sillä sitä käytetään yleisesti yritysten omien säästötavoitteiden saavuttamisessa - juju piilee siinä, että leikkaustavoite annetaan sille porukalle, jolla on paras ymmärrys siitä mistä kannattaa leikata niin että haitat minimoidaan. Tämän lisäksi päätöksen tehneet sitoutuvat myös toteuttamaan leikkaukset, poistaen mahdollisuuden naukua asiasta jälkeenpäin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka soveltaisi yritysmaailman metodeja valtiontalouteen enemmänkin.

PS. tämä leikkaamisen metodi ei toimi täydellisesti julkisissa palveluissa, sillä virasto saattaa leikata sieltä mistä päättäjää eniten sattuu, sen sijaan että leikkaisi sieltä mistä syntyy vähiten haittaa. Yritystuissa se kuitenkin toimii mainioisti, koska jokaisen yritysjohtajan bonukset ja työpaikka ovat kiinni suhteellisen lyhyen aikavälin tavoitteissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hallitus pitää ulkomaalaiset tuulivoima sijoittajat tyytyväisinä, eikä tarkastele vuosittain tuen määrää, vaikka se oli sopimuksessa allekirjoitettu. Syöttötariffi voidaan poistaa, siitä ei ole yhteiskunnassa mitään hyötyä, se on todistettu.

"Viranomaispäätösten lainmukaisuuden valvonta on oikeusvaltion peruskalliota."

”Yleisen edun valvonta merkitsee yksityistä intressiä laajempien etukysymysten valvontaa. Tällöin haitankärsijänä ei ole joku yksityishenkilö tai henkilöryhmä tai jokin tietty omaisuus, vaan kohteena on yleisempi, kollektiivinen kokonaisuus.”

Tämän voi lukea tuoreimmasta ympäristönsuojelulainsäädännön laillisuusvalvontaoppaasta.

Yleistä etua valvottaessa kohteena voi olla esimerkiksi maisema, veden tai ilman laatu, kulttuuriympäristö, elinympäristö tai eliölaji. Ne eivät ole kenenkään yksityistä omaisuutta, eivät edes valtion. Tuulivoima elää kuin sika pellossa, omaetu on paras etu.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/vie...

Terveyshaitasta ei voida sopimuksia kirjoittaa, se on lailla kielletty.

Ihmisiä pidetään koekaniineina tuulivoimaloiden aiheuttaman vellovan ilmanpaineen vaihtelujen alla, ei sitä kukaan, eikä mikään kansainvälinen sopimus hyväksy. Erityisesti Suomeen suunnitellut yli 200 m korkeat ja n. 4 MW:n tehoiset tuulivoimaloiden tarkastukset jätettiin retuperälle, onko sertifikaatit kunnossa, onko CE-merkintä hyväksytysti esillä. Ei pienten kuntien rakennusmestarit ymmärrä näistä vehkeistä mitään jos ei valtio keskitetysti selvitä kokonaisuutta.

Tilanne on aivan käsittämättömän heikolla pohjalla, ainoastaan yksityisten ihmisten valituksia käsitellään jonain yksittäisinä tapauksina, vaikka jokaisen tuulivoima-alueen ongelmat ovat ihan samoja.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Harkimon mukaan Suomen poliittista järjestelmää pyörittää todellisuudessa noin prosentti ihmisistä ja 99 prosenttia istuu katsomossa."
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245334-miten-kuka...

Näinhän nämä bisnekset ovat jo kymmenen vuotta pyörineet, nyt on aika lopettaa valtion rahojen jako näille bisneksen pyörittäjille.

Uutinen 7.11.2008: - "Viime vuoden elokuussa Fagernäs löi rahat yhteen kahden muun suursijoittajan Esa Karppisen ja Pertti Laineen kanssa. He perustivat näyttävästi Taaleritehtaan, joka tarjoutui hoitamaan Suomen vauraimman prosentin omaisuutta."
https://www.talouselama.fi/uutiset/suursijoittaja-...

"Päivän Byrokraatti -palkinnon saa entinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk), joka jätti onnekkaasti lukematta tyttärensä Tuulimari Fareedin diplomityön ennen kuin päätti tuulivoiman syöttötariffeista."
https://dspace.cc.tut.fi/dpub/bitstream/handle/123...
http://paivanbyrokraatti.com/2015/09/25/pb-mauri-p...

Pekka Pylkkönen

Idea kuulostaa loistavalta sovellettavaksi moneen muuhunkin tapaukseen. Toki hallitus vähän vastaavaa käytti esimerkiksi kikyn tapauksessa. Päätti tavoitteen ja antoi työmarkkinajärjestöjen riidellä.

Itse ainakin olisin hyvin mielissäni jos tilanteessa jossa itseltäni pitäisi leikata saisin itse valita mistä luopuisin. Ja päinvastaisessa tapauksessa että mitä saisin lisää. Yksi keino tähän tietysti olisi ottaa pois korvamerkittyjä etuuksia kuten julkispalveluita ja laskea verotusta. Rahaa kun saa vaihdettua siihen mitä haluaa!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Idea on hyvä, mutta syöttötariffi ei kuulu samaan ideaan, syöttötariffi on tuulivoimaloiden haitallisten terveysvaikutusten takia vahingollinen tuki. Siitä ei voi neuvotella, tuki pitää poistaa, näin loppuu tämä järjetön ympäristön tuhoaminen ja lähiasukkaiden sairastaminen vellovan ilmanpaineen vaikutuksista.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Hyvä idea, miten eteenpäin?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ilmeisesti voimalaitosten tuottaminen Suomeen oli Kekkosen tehtäviä sodan jälkeen ja kaiketi tuon perusteella siitä on tullut Keskustan leipää. Vietiinhän monilta kansalaisilta tiettömien matkojen sijoilta esim. heidän maidensa koskiosuudet. Noille koskiosuuksille sitten rakennettiin teollisuuden tarpeisiin vesivoimalaitoksia. Ja tuon jälkeen Suomen teollisuus olikin ollut menestystarina näihin päiviin asti työllisten kannalta katsoen. Mutta pahasti näyttää siltä, että nykyisen työllisyyspolitiikan perusteella työttömiä ollaan sullomassa esim. kierrätyskeskuksien vetoisiin halleihin lajittelemaan lumppuja. Ja yli 60 vuotiailla nostatetaan raskaita huonekaluja rekoista kierrätyskeskuksen halleihin. Tätäkö nykyinen työllistäminen onkin, että ryhdytään nöyryyttämään liki eläkeikäisiä nuoruutensa kuntoa vaativilla työtehtävillä.

Pekka Iiskonmaki

#7
Suomi ei ole vielä saavuttanut edes pohjakosketusta. On tulossa kusiset ajat.

Käyttäjän JuhaKuusama kuva
Juha Kuusama

Tämä toimisi mainiosti. Poliittisen mandaatin (ts vaalivoiton) saa, kun ensimmäisen vuoden miljardista lupaa käyttää puolet kansaneläkkeen perusosan nostoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset