Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kauppasodassa yksin jäänyt häviää

  • Vähiin käy absoluuttinen köyhyys ennen kuin loppuu.
    Vähiin käy absoluuttinen köyhyys ennen kuin loppuu.
  • Sama hieman toisin esitettynä.
    Sama hieman toisin esitettynä.

Dambisa Moyo kritisoi länsimaista kehitysapua kirjassaan Dead Aid: Why Aid Is Not Working and How There is Another Way for Africa vuonna 2009, ja parempi keino alkaa nyt vihdoin olla horisontissa:

Yle tapasi Afrikan uudet kiinalaiset omistajat – "Etiopiasta voi tulla maailman tehdas" (Yle 2.4.2018)

Globaali vapaakauppa on nostanut luokkaa miljardi ihmistä (kuvaliitteet) pois absoluuttisesta köyhyydestä viimeisten vuosikymmenien aikana, ja seuraavaksi näyttäisi olevan Afrikan vuoro. Tätä vasten Trumpin määräämä kauppasota (KL 2.4.2018) on märkä rätti vasten ihmiskunnan kasvoja.

Se ei kuitenkaan ole ainoa rätti, vaan Afrikkaa on lyöty vuosikymmenien mittaan kaikkein koviten länsimaiden protektionismin keihäänkärjellä: maataloustuilla. Nämä tuet ovat poistaneet maailman köyhiltä mailta niiden suurimman suhteellisen edun vapaakaupassa, eli maataloustuotannon, pitkittäen niiden köyhyyttä.

Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa näkisin että Yhdysvallat on syytä jättää yksin kauppasotineen, ja koko muun maailman olisi syytä synnyttää yhteinen vapaakauppa-alue, ilman keskinäistä protektionismiä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka mielellään näkisi absoluuttisen köyhyyden poistetuksi maailmasta elinaikanaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juha Hämäläinen

Ei jenkit ole yksin sotineen vaan jatkaa EU:n perinnettä alistaa Afrikkaa!

"Kuitenkin EU:lle jäi useita keinoja piiskata köyhiä alkutuotantomaita. Esimerkiksi tullimaksut, jotka rankaisevat pitkälle jalostettuja tuotteita. EU-tullit rankaisevat kofeiinitonta kahvia 9 prosentin tullilla, paahdettua kahvia 7,5 prosentin tullilla, vaikka raakakahvia saa tuoda EU-alueelle ilman tullia. Sama väline estää suklaan tuonnin. Valmiin suklaan tuontia rajoitetaan 30 prosentin tullilla, kun kaakaopavut saa tuoda EU-alueelle ilman tullia.

Tämä toiminta ei ole sattumaa. Maat, kuten Etiopia ja Ghana, saadaan tällä tullimuurilla pysymään kehitysmaina, eivätkä ne pääse kehittymään EU:n tuottoisan elintarviketeollisuuden kilpailijoiksi. Tullit varmistaa myös sen, että kehitysmaat käyttävät vain murto-osan potentiaalisesta tuotostaan ja tuottavat vain halpaa raaka-ainetta ”avokätiselle” Euroopan unionille. Tämä on johtanut muun muassa siihen, että Saksa ansaitsi kahviviennillään vuonna 2014 enemmän, kuin koko Afrikka yhteensä."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2017/10/02/eu-p...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset