Tukemisen luvattu maa

Tyrnävällä kasvatetaan perunaa aivan uudella tavalla, jopa Nasan tiimi tuli kylään: ”Alussa nauroimme enemmän kuin uskoimme” (IS 6.4.2018) on oivallettu, että viljellä voi ilman maatakin:

"Tällä tavalla ei tarvita yhtä suurta viljelysalaa kuin perinteisin tavoin ja sato on kymmenkertainen mukulaluvultaan perinteiseen verrattuna, Ilola sanoo."

Lukiessani Maataloustuet uudistuvat vuonna 2015 – mikä muuttuu? (mavi.fi) opasta, huomaan että yksi asia ei ole muuttunut – tuet maksetaan edelleen pinta-alaperusteisesti, eikä tuotantoperusteisesti:

"Piirroksesta muodostunutta pinta-alaa käytetään tukien maksamisen ja valvonnan perustana."

Ja tyrnäväläisten esittämään kerrostalokasvatukseen tukia ei ole luvassa:

"Voit saada tukea, jos olet aktiiviviljelijä ja hallitset tukikelpoista maatalousmaata sekä tukioikeuksia."

Tässä on maataloustukien suurin ongelma – ne kannustavat maksimoimaan tukimäärät, sen sijaan että viljelijät yrittäisivät miettiä keinoja maksimoida tuotanto ja mahdollisia vientituoteinnovaatioita. Tyrnäväläiset ovat toki tervetullut poikkeus, mutta lienee päivänselvää että suuressa mittakaavassa kannustimet ovat rakennettu ns. takapuoli edellä puuhun.

Yritystukien leikkaamisessa Mauri Pekkarinen onnistui niin hyvin, ehkä hänet pitäisi nimittää vetämään työryhmää, jonka tehtävä olisi miettiä mistä 2,7 miljardin maataloustukia voisi leikata?

Selvyyden vuoksi, mistään utopiasta ei maataloustuista merkittävästä leikkaamisesta tai jopa luopumisesta ole kyse. Uusi-Seelanti luopui maataloustuistaan 1984, ja sen maatalous voi erittäin hyvin (Wikipedia):

"To stay competitive in the heavily subsidised European and US markets New Zealand farmers had to increase the efficiency of their operations."

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä tukemisen luvattu maa on tullut tiensä päähän.

 

Aikaisempi kirjoitukseni aiheesta: Teollinen vallankumous maataloudessa? (AA 8.5.2018)

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu