Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Henkilökohtainen päästöoikeus voisi toimia kansalaisosinkona

  • Lähde Max Roser, our world in data. Extrapolaatio omani
    Lähde Max Roser, our world in data. Extrapolaatio omani

Katsoessani tänään mainiota Avaran luonnon Sinistä planeettaa, leppoisasti selällään kelluvat saukot herättivät ajatuksen henkilökohtaisesta päästöoikeudesta (vitsit aiheesta kommentteihin). Ensin hieman taustaa:

Robotit ja tekoäly uhkaavat työpaikkoja – ”Koneet ovat pian ihmistä parempia liki kaikessa” (HS 15.2.2018) ei sinänsä kehityksenä ole mitään uutta, koneet ovat korvanneet ihmistyötä jo pari tuhatta vuotta - Arkhimedeen ruuvia käytetään vielä tänäkin päivänä.

Ihmiskunta on ollut erittäin hyvä keksimään tuottavampaa työtä koneille annetun tilalle, mutta keskimääräinen työviikkomme on silti lyhentynyt kymmenillä tunneilla pelkästään viimeisen sadan vuoden aikana, ja pelkästään lineaarisella kehityksellä (ilman tekoälyn mahdollista "lätkämailaa") keskimääräisen työviikon pituus on vuonna 2100 10-15 tuntia (kuvaliite).

Tämän kehityksen takia moni ennustaa (CNBC, 28.12.2017), että jonkinlainen kansalaisosinko, eli uusi tapa huolehtia siitä että ilman töitäkin tulee toimeen, on tarpeen. Pitkällä aikavälillä tämä on mielestäni selviö.

Kansalaisosinkoa ei pidä sotkea perustuloon tai negatiiviseen tuloveroon - ne ovat molemmat (identtisiä) korvaavia malleja nykyiselle sosiaaliturvalle, ja toteutettavissa ilman sen suurempia innovaatiota, kunhan säännöistä päästään sopuun (esim. näin, AA 03.08.2017). Mielestäni sosiaaliturvauudistus on seuraavan hallituskauden tärkein uudistus, sillä se antaa aivan uudenlaista potkua työmarkkinoillemme ja yrittäjyydelle.

 

Kansalaisosinko on erilainen eläin - jos ajattelemme utopian/dystopian, jossa vain luokkaa 1% väestöstä käy töissä, ja varallisuus on (todennäköisesti) myös keskittynyttä, niin miten huolehdimme siitä, että 99% kansasta tulee myös toimeen. Perinteinen ratkaisu on verottaa rikkaita ja varallisuutta, ja jakaa rahat köyhille, mutta koska pääoma on (valitettavasti) erittäin taitava pakenemaan verotusta, tämä vaatisi käytännössä globaalin maailmanvaltion, jota saamme odottaa aika paljon pidempään kuin sen sata vuotta.

Olen myös ehdottanut että voisimme painaa rahaa, ja jakaa sitä kansalle (AA 24.09.2015), ja halutessamme voisimme kohdistaa tämän niin, että raha ei voi mennä sukanvarteen (AA 16.09.2015). Tämä ehdotus on mielestäni edelleen ihan validi, käytännössä se siirtää inflaation tuoman hyödyn (ts. ilmaisen rahan) valtiolta kansalaisille.

Ehdotan nyt näiden lisäksi uutta keinoa, sen sijaan että painamme kansalaisille rahaa, luovutamme jokaiselle kansalaiselle tasaisin väliajoin saman verran määräaikaisia (esim. vuoden voimassa olevia) päästöoikeuksia. Tätä päästöoikeutta käytetään rinnakkain rahan kanssa, eli esimerksi lento Mallorcalle maksaisi x euroa ja y päästöoikeutta. Kupletin juoni on siinä, että kansalaiset voivat halutessaan myydä päästöoikeuksiaan toisilleen, joka synnyttäisi tulonsiirron rikkailta köyhille.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä valtion henkilökohtaisten päästoikeuksien määrä voisi vastata maan hiilinieluja, tämä kannustaisi metsittämään mahdollisimman paljon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Ei mikään kiva ehdotus ilmavaivoista kärsiville tuo päästökiintiö.

Ehdotus ei myöskään ota huomioon, ettei todella varakkailla ole mitään halua rahoittaa mitään sosiaalisen tulon ohjelmia. He haluavat vain halpaa työvoimaa ja velkaisia kuluttajia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ehdotus nimenomaan ottaa tuon huomioon.

Vai ajattelitko että siihen pitää leipoa mukana giljotiini tai joku muu lopullinen ratkaisu?

Pekka Pylkkönen

Toinen vaihtoehto voisi olla maan omistamisen verojen jakaminen kansalaisosinkona. Maan omistaminen rajoittaa hyvin konkreettisella tavalla muiden mahdollisuuksia elättää itsensä omalla työllään ja toki kyseessä on äärimmäinen niukkuushyödyke halutulla alueella.

Työn loppu saattaa tulla joskus, mutta tuskin lasteni elinaikana.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Ihmiset ovat myös hyviä keksimään turhaakin ”työtä”, esimerkkinä pokeriammattilaiset, urheilijat, viihdeala, taiteilijat, peliteollisuus ja muut harrastukset, tubettajat, poliitikot jne. sellaiset ei tuottavan työn alan, mutta josta joku nyt sitten ruokarahat ansaitsee.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kyllä - mutta niin kauan kuin joku näistä on valmis maksamaan, on se duunina samalla viivalla kaiken muun välillä. Ts. lisäarvo on subjektiivista, ja viihdekin (se, että häviät rahaa pokerissa) on lisäarvoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset