Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Miksi poliittiset toimittajat pelkäävät muutosta?

  • Venettä saa ja pitää keinuttaa. (Kuva: wikipedia)
    Venettä saa ja pitää keinuttaa. (Kuva: wikipedia)

Toimittajat paheksuvat:

Kommentti: Hjallis Harkimon ero oli narsistinen farssinäytelmä (IS 19.4.2018)

Harkimo lorottaa antaumuksella kokoomuksen muroihin (US 19.4.2018)

Harkimon ja Jungnerin liike syntyi pohjimmiltaan oikeiston tyytymättömyydestä – samalla se on taivaan lahja Sdp:lle (HS 19.4.2018)

Samaan aikaan toisaalla:

Jälleen yksi eduskunnan konkari jättää politiikan (HS 19.4.2018):

"Sdp:n pitkäaikainen kansanedustaja Susanna Huovinen aikoo jättää eduskunnan. Hän perustelee päätöstään muun muassa sillä, että politiikka on muuttunut huonompaan suuntaan."

Englantilaisilla on sanonta "You can't have your cake and eat it", mutta sen merkitys ei mielestäni ole suomalaiselle toimittajakunnalle täysin auennut. Suomen politiikka on rikki (HS 24.1.2016), mutta se pitäisi ilmeisesti korjata venettä keikuttamatta.

Nyt Harkimo keikutti venettä, ja media ampuu hänet aamunkoitossa - joko SDP:n pelossa tai ihan vaan huvin ja urheilun vuoksi.

Kannustan politiikan toimittajia katsomaan peiliin, ja pohtimaan, että mistä muutoksen pelko itse kullakin kumpuaa, ja pohtimaan toista vieraskielistä sanontaa: "you've got to crack a few eggs to make an omelette"

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä hallituksen kaatuminen aina silloin tällöin on maalle kuin maalle hyväksi.

PS. toivotan Liike Nyt ry:n ja kaikki muut edistystä ajavat voimat tervetulleeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Unto Hämäläinen kirjoittaa Ylellä tilanteesta asiallisesti. "Unto Hämäläisen kolumni: Kokoomuksessa kysytään nyt "Kenen joukoissa seisot?""

https://yle.fi/uutiset/3-10168251

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Yle on mielestäni kyennyt käsittelemään asiaa melko neutraalisti, ehkä Hämäläisenkin tapauksessa helpottaa tämä:

"Kirjoittaja on eläkkeellä oleva politiikan toimittaja."

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Unski on voimissaan, laadukasta analyysia. Kuten oli hesarissakin. Pidin kovasti!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, paljonko toimittajan työssä sitten kuuluu isännän ääni kaupallisen median tapauksessa? Mielestäni kaupallisen median kannalta hallituksen jatko kauden loppuun on omistajien etu. Tämä hallitus ajaa heidän etujaan ja esim Soten kaatuminen lopettaisi kauden, joloin valtaan voisi astua vähemmän mieluisa kokoonpano.

Hallituksella on mm kesken hallituskauden 2017 ilmaantunut toimintaohjelmaan ilmaantunut uusi ohjelma:

"Valmistellaan mediapoliittinen ohjelma "Suomalaisen median monimuotoisuuden varmistaminen", joka sisältää selvityksen sekä muita suomalaisen median toimintaedellytyksiä parantavia lyhyemmän aikavälin toimia. Aloitetaan selvitys ja toimet 6/2017, toteutetaan ohjelma 2018 syksyyn mennessä."

Mielenkiintoista on myös ettei verkosta hakemalla Googlesta löytynyt aiemmin yhtäkään artikkelia, jossa käsiteltäisiin tätä asiaa lukuunottamatta Medialiiton uutiskirjettä - tämä on jo outoa. Eikö mediaa koskevia asioita käsitellä mediassa - eikö tämä olisi uutisoinninkin arvoinen asia?

Minun nenääni tästä kuviosta nousee ikävä tuoksu. Mediapoliittinen ohjelma jo käsitteenäkin kuulostaa joltain muulta kuin vapaa demokratian touhulta.

Mutta eiköhän tuossa ole tulossa mukavaa tukea kaupalliselle medialle, joten ei kannata keikuttaa venettä liikaa väärillä mielipiteillä.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Piiri pieni pyörii.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Uskoisin, että nykyistä käytönnön konsensusta ei saa uhata. Kaikki ovat sisäistäneet unionin, himoverotuksen, hyvinvointiyhteiskunna. Sosialismin määrästä on vain pieniä ajattelu eroja. Ei sitä sillai saa venettä heiluttaa. Voi tulla uusia liikkeitä.

Suuret heilahtelut vanhojen vakiintuneidenkin puolueiden sisällä ovat nyt arkipäivää. Saattaa siihen tulla nopeastikin sitten uusia puolueita, jotka keräävät nopeasti suuren kannatuksen. Näinähän euroopassakin tapahtuu monissa maissa. Ei sitä sentään täällä suomessa hyväksytä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyökkäykset jatkuvat...

"Näyttää siltä, että Hjallis ja Mikael ovat saaneet idean liikkeen perustamiselle ravintola Teatterin vip-tiloissa, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Olli Waris."

"onko Harkimo rakentamassa uuden vakavasti otettavan, jopa hallitusta horjuttavan poliittisen liikkeen vai onko kyse eliitin keskustelukerhosta, josta puuttuu - politiikan taustapirua Jussi Lähdettä lainaten - taksikuskin hiki?"

"Aika hyvin ensimmäisen kauden kansanedustajalta, jota ei ole juuri eduskuntaryhmän kokouksissa nähty. Ilkeiden kielien mukaan itsensä jonkinlaisena Suomen Donald Trump -hahmona näkevä Harkimo tekee politiikkaa julkisuuden kautta ja usein ilmeisen onnistuneesti."

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201804192200890...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En tiedä paljonko tuossa on muutoksen pelkoa ja paljonko vain sitä, että toimittajat tuntevat tulleensa höynäytetyiksi. Ensin nostatetaan odotuksia jostain suuresta, "vuotoja" tulee parin päivän ajan, klikkiotsikoita tehdään ja loppujen lopuksi koko suuri asia on, että yksi kansanedustaja eroaa eduskuntaryhmästään.

Tulee sellainen olo että toimittajia on viety kuin pässiä narussa. Arvio siitä että asia jäi tussahdukseksi on ihan oikeansuuntainen. Ehkä nämä purkavat omaa pettymystään kun ennakko-odotukset eivät vastanneetkaan lopputulosta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voihan se olla että taustalla on kokemus siitä, että onkin loroteltu myös toimittajien muroihin ja on käytetty fiilis.

Toisaalta esim tuota "politiikan erikoistoimittaja" Haapalaa hitusen seuranneena tuntuu, että hän astuu esiin puolustamaan sotea, Sipilää, Orpoa, Kokoomusta jne, kun nykymeno alkaa olla oikeasti uhattuna. Luulen että politiikan erikoistoimittajana olo vaatii pääsyä sisäpiireihin, mikä voi olla uhattuna mikäli säännöllisesti ei tule jeesiä sille sisäpiirille.

Tuli mieleen joku aika sitten lukemani artikkeli Sitran ja Ylen päätoimittajaksi siirtyvän Merja Ylä-Anttilan toiminnasta:
"Seura kertoi Mediahubin ja Sitran yhteistyöstä helmikuussa. Kaikkinensa Mediahub oli laskuttanut Sitraa yli 120 000 euroa vuoden 2017 loppuun mennessä. Tuolloin Merja Ylä-Anttila kertoi Sitran maksaneen verkkosivujen sisällöntuotannosta sekä tapahtumien järjestämisestä, ei uutisista."

"Seuran myöhemmin saamat sopimukset kertovat, että sopimuksessa on luvattu näkyvyyttä myös Huomenta Suomi -ajankohtaisohjelmassa sekä uutisissa. MTV teki Sitran hankkeesta lukuisia uutisia – huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Yleisradio tai Helsingin Sanomat."

Kaupallisen yhteistyön pitäisi erottua uutisoinnista, mutta sujuvasti myydään näkyvyyttä myös uutisoinnissa. Miksei tällainen voisi olla mahdollista myös politiikan saralla?

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #9

"Toisaalta esim tuota "politiikan erikoistoimittaja" Haapalaa hitusen seuranneena tuntuu, että hän astuu esiin puolustamaan sotea, Sipilää, Orpoa, Kokoomusta jne, kun nykymeno alkaa olla oikeasti uhattuna."

Satuin eilen lukemaan odotellessa IS:n sivuja ja Haapalakin taisi siellä jo kommentoida asiaa. Jäi vähän metallinen maku suuhun kun IS lahtasi selvästi Harkimoa ja oli niin selvästi kokoomuksen käsikassarana asiassa. Jos median pitäisi toimia vallan vahtikoirana, niin tuossa tapauksessa IS on kyllä kokoomuksen puudeli.

Silmiin pistävää on kyllä median asetelmat muutenkin Suomessa sillä toimittajien henkilökohtaiset asenteet tulevat selkeästi läpi. Neutraalia tekstiä ei edes klikkien takia haluta tehdä enää ja se koskettaa kaikki medioita.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Samaa kuraa Harkimon ja Jungnerin niskaan kaataa tänään myös Turun Sanomat.

Linkki on jostain syystä rikki, mutta paperiversiosta löytyy about otsikolla: "Analyysi: Jungner & Harkimo – twiittaaja ja Venäjän kaveri"

Aika jännästi mopo keulii sitoutumattomalta medialta.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tavalliselle median seuraajalle tämä on hyvä tilanne. Lehdistö paljastaa luonteensa, kuka kykenee asialliseen analyysiin ja kuka suuttuu Kokoomuksen puolesta kuten IS. IS:n suhteen tosin asiassa ei ole mitään epäselvyyttä ollutkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset