Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Terveysvinkki vapunviettoon

  • Trendi on onneksi taittunut.
    Trendi on onneksi taittunut.
  • Vuoristorata
    Vuoristorata

Jossakin iässä ennen niin salskeat nuoret miehet huomaavat, että napaan ei voi vetää enää mitä tahansa ilman että se näkyy. Omalla kohdallani se aikoinaan tapahtui noin kahdenkymmenen kuuden vuoden iässä - isäni oli jo vuoden verran kuittaillut siitä että poika pulskistuu, mutta havahduin siihen itse vasta nähdessäni valokuvan jossa minulle oli pyytämättä ja yllättäen kasvanut uusi leuka.

Niskasta kiinni, lenkille, hiilihydraatit nollaan ja tilanne oli korjattu noin puolessa vuodessa, mutta siitä lähtien painonhallinta on ollut vuoristorataa (kuvaliite), ja jokainen lipsahdus pitää kiriä jossain vaiheessa kiinni.

Koska kuntoilu on kypsää puuhaa, olen todennut nautittujen kaloreiden hallinnan tehokkaimmaksi tavaksi pitää vuoristoradan ohjakset omissa käsissä. Salaatti pyrkii korvaamaan perunat, riisin ja pastan lautasella, ja muromysli (todennäköisesti epäterveellisin ruoka mitä lähikaupastasi löytyy) jää kauppaan. Hiilihydraateilla on myös paha tapa nostaa verensokeria, jonka lasku tuo näläntunteen vaikka kaloreita olisi vielä tankissa.

Ihminen pärjää myös melko pitkään syömättä, mutta välillä on pakko juoda. Tanssiravintoloissa pyrin keskittymään kossuvissyyn, joka on rapakon takana nimetty erittäin osuvasti, mutta ns. hyllytavaran suhteen terveellisiä elämäntapoja vaalivalla on välillä vaikeaa. 

Tänäänkin asioin eräässä suurimmista ruokakaupoista Helsingin keskustassa, ja hyllyissä oli ainakin viitisenkymmentä, todennäköisesti lähempänä sataa erilaista olutta ja siideriä. Oli IPAa, APAa ja ties mitä kolmikirjamisia lyhenteitä, mutta yksi oli joukosta poissa: kevytolut.

Kevytolut on siitä mainiota tavaraa, että sen ravintosisältö per 100 ml on 116 kJ / 28 kcal, siinä missä normikeppanan vastaavat lukemat ovat 151 kJ / 36 kcal. Tuo 8 kcal per 100ml ei mahdollisesti tunnu paljolta, mutta ero on  26,64 kilokaloria per tölkki, eli n. 160 kilokaloria per sixsteri. 

Tuo 160 kilokaloria tarkoittaa noin puolisen tuntia kuntopyörän selässä, mikä valitettavan usein jää tekemättä seuraavana päivänä.

Kevytoluessa on 6,36 kcal per alkoholigramma, joka kilpailee melkein suomalaisen erittäin kuivan valkoviinin kanssa (5,65 kcal per alkoholigramma) - normikeppanan vastaava luku on 7,93.

Kevytolut on siis lähes terveysvaikutteinen, mutta kovin usein sitä ei kaupoista saa. Joku voisi tästä syystä väittää, että markkinatalous ei toimi, mutta kyse on vain siitä, että pääkaupunkimme asukastiheys ei ole riittävä siihen, että jokaiselle jotakin löytyisi. 

Kannustan kuitenkin kauppiaita tekemään kansanterveysteon ja pitämään kevytolutta hyllyssä, ja pienpanimoita markkinoimaan tuotteitaan myös tällä kulmalla.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä elintason määritelmä on vaihtoehtojen määrä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ha-hah, poika!
Odotapa kun 20 vuotta kuluu ja sinäkin olet sitä mieltä että alle 0,1-tonniset punnitaan kirjevaa'alla tai neuvolassa.

Oluen suhteen kannattaa mielummin maistella hyvää vähemmän kuin huonoa enemmän, jos on huolissaan bikinikunnostaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kuten Kemiönsaaren kunnan valtuustoseminaarissa, harvoin se yhteen jää - näkisin että pienistä puroista kasvaa jenkkakahvat!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Iivo Niskaselle kunnia ja kumarrus hiihdon voitoista. Suomen ja Norjan hiihdot poikkeavat kuitenkin tankkauksen suhteen merkittävästi. Norja turvaa hiilihydraattiin, Suomi taas proteiiniin. Mitalitasolla ero merkittävä.

Painonhallinta on helppoa, jos ottaa huomioon "input-output- periaatteen".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Natsien keskitysleireissä pitempään eläneiden joukossa lihavuus ei ollut ongelma.

Kaikki on niin suhteellista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Läski johtuu pahasta karmasta mikä puolestaan aiheutuu tehokasvatetusta ruuasta ja laiskuudesta eli liikunnan puutteesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset